reklama

Vyhazujete do koše potraviny? Přestaňte plýtvat a naučte se vařit ze zbytků

Možná i vám se občas stane, že v lednici zůstanou zbytky od včerejšího oběda nebo zelenina, kterou jste nestihli spotřebovat. Když znáte ty správné postupy přípravy, často ještě dokážete ze zbytků udělat plnohodnotné jídlo.

Foto: Zachraň Jídlo

Domácnosti jsou podle průzkumu odpovědné za 53 % všech vyhozených potravin. Nejčastěji končí v koši pečivo, ovoce, zelenina a maso. Proč to tak je? Neumíme správně skladovat, nakoupíme toho víc, než je potřeba, nebo nám chybí inspirace. 

S Adamem Podholou, který je manažerem organizace Zachraň Jídlo, hovoříme nejen o kuchařce, díky které se dobře najíte a ušetříte.

Pro koho je vaše kuchařka určená?
Naši první záchranářskou kuchařku píšeme pro spotřebitele, protože až polovina jídla, které se v EU vyhodí, pochází z domácností. Chceme dát lidem praktickou knihu, která jim ukáže, jak doma neplýtvat a ušetřit.
 
Kdo na knize spolupracoval? Jak vznikala?
Kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni je společným dílem našeho týmu. Zúročíme zde naše nabyté znalosti a zkušenosti za dobu fungování naší organizace. Autorkou většiny receptů je naše spolupracovnice Zuzana Štěpničková. Také jsme přizvali k jednotlivým kapitolám ambasadory. Do knihy tak přispěje svým receptem pekařka Juliana Maškrtnica nebo kuchař Michal Hromas.
 
Jaká jídla si z ní mohu uvařit?
Kuchařku tvoří tzv. záchranářské recepty. Jsou takové, které vás naučí, jak kreativně zpracovat přebytky z jídla z předešlého dne. Z bramborové kaše se dá připravit výtečná polévka. Ukážeme ale také postupy a techniky, jak maximálně využít potenciál ovoce a zeleniny. Ze slupek a jadřinců jablek si doma můžeme připravit jablečný ocet. Často vyhazujeme košťály od květáku či brokolice. Jsou ale jedlé a dají se zpracovat v jednoduchých receptech, jako je třeba salát z pečeného květáku. Záchranářskými recepty chceme ale také ukázat způsoby, jak využít sezonní ovoce a zeleninu - od džemů, pest či smoothie se dostaneme také ke kvašení.
 
Je orientovaná pouze na sezonní zeleninu nebo ovoce?
Kuchařka bude obsahovat více než 80 receptů. Kategorie jsme rozdělili podle potravin, se kterými se doma plýtvá nejvíce. Najdete tam tedy recepty, které zpracovávají ovoce, zeleninu, ale také přílohy, jako je zbylá rýže či brambory z nedělního oběda. Do kuchařky jsme také začlenili recepty s masem, které je ekologicky vůbec nejnáročnější na produkci. Na 1 kilogram hovězího masa se v celém procesu vypotřebuje okolo 15 000 litrů vody. 
 
Co je cílem kuchařky Zachraň jídlo?
Až 53 % vyhozených potravin v EU pochází z domácností. Spotřebitelé neumí správně nakupovat. Nevědí, co patří do lednice, nebo neznají rozdíl mezi označením doby trvanlivosti. Kuchařka by tak měla být praktickým návodem, jak doma omezit plýtvání jídlem, jak se naučit správně skladovat potraviny a dozvědět se i základní informace o problematice. Plýtvání jídlem má negativní vliv na životní prostředí. Každý tak dostane do ruky řešení, jak zmírnit dopady na změny klimatu.
 
Spolupracovali jste na kuchařce s nějakým známým šéfkuchařem? Například trendy restaurace po celém světě se chlubí tím, že zužitkují celou zeleninu, celou rybu a podobně.
 
Máme velkou radost, že předmluvu ke knize nám napíše samotný Massimo Bottura, který nedávno získal ocenění jako nejlepší kuchař na světě. Massimo je také aktivista a popularizátor tématu neplýtvání. Napsal báječnou knihu "Bread is gold" a založil iniciativu "Food for soul", která pomáhá budovat mosty mezi různými sociálními skupinami prostřednictvím komunitní kuchyně.
 
Ke spolupráci jsme také přizvali známé osobnosti z české gastronomie. Juliana Maškrtnica se podělí s námi o její zkušenosti z pečení chleba a poví nám vše, co bychom potřebovali znát o pečivu a báli jsme se zeptat! Michal Hromas je ostřílený kuchař, který ve svých receptech srší kreativitou a zaručeně nic nevyhodí! Oslovujeme ještě další blogery, kteří mají k tématu co říct.

Projevují restaurace zájem o vaši iniciativu?
Zachraň jídlo spolupracuje s každým, kdo hledá cesty, jak neplýtvat. V minulých kampaních jsme proto spojili síly se sítí restaurací V Zátiší. Připravili s námi v rámci kampaně Jsem připraven menu z dýní, které by se nedostaly kvůli svému vzhledu do obchodů. Minulý rok jsme se spolu s dalšími partnery pustili do tříletého projektu, jehož cílem je zjistit, kolik potravin se vyplýtvá ve veřejném stravování a jaké jsou bariéry v české legislativě v darování hotových jídel.
 
Do čeho investujete výtěžek z prodeje?
Zachraň jídlo je nezisková organizace a většina našich příjmů tvoří podpora ze státních grantů. Hledáme proto také jiné cesty, jak financovat rozvoj naší organizace.
 
Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Budeme chtít nadále rozšiřovat naši síť paběrkování v dalších krajích. Už pátým rokem jezdíme spolu s desítkami dobrovolníků a potravinovými bankami sbírat "křivou" zeleninu na pole českých zemědělců. Letos hledáme koordinátora paběrkování v Brně a dobrovolníky v Ústeckém kraji. Příští rok bychom chtěli zamířit do Olomouce či Hradce Králové. Vedle rozvoje paběrkování budeme chtít hledat užší spolupráci s pražským magistrátem a změřit, kolik jídla tvoří obsah komunálního odpadu. Budeme chtít také navázat na osvětové aktivity v projektu "Spotřebuj mě", který vzdělává českou veřejnost v označování potravin.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama