reklama

Podzimní nálož vitaminů z českých polí a zahrad: Které druhy ovoce a zeleniny si dát

Švestky

Švestka je oblíbené a u nás tradiční šťavnaté ovoce, které má v kuchyni celou řadu využití. Krom skvělé chuti a nespočtu možností, jak švestky zpracovat, jsou však i skvělou variantou, jak si vylepšit a udržet dobré zdraví.

  • Švestky jsou významným zdrojem vitaminu B12, který je prospěšný pro krvetvorbu, a vitaminu B1; ten udělá dobře vašemu mozku.
  • Jsou nezanedbatelné obsahem vitaminu C, najdete v nich i vitaminy E, K, A.
  • Bohaté jsou na některé minerály, například draslík, fluor, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek.
  • Významný je také podíl vlákniny, která je přínosná pro zažívání.
  • Přispívají k dobré kondici vlasů, nehtů, zubů a kostí.
  • Ve větším množství mohou působit jako projímadlo.
  • Jsou významným antioxidantem, zpomalují degenerativní procesy v těle.
  • Mají nízký glykemický index, pomáhají kontrolovat hladinu krevního cukru, snižují riziko cukrovky druhého typu a jsou vhodné i pro diabetiky.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama