Švestky
Švestka je oblíbené a u nás tradiční šťavnaté ovoce, které má v kuchyni celou řadu využití. Krom skvělé chuti a nespočtu možností, jak švestky zpracovat, jsou však i skvělou variantou, jak si vylepšit a udržet dobré zdraví.
- Švestky jsou významným zdrojem vitaminu B12, který je prospěšný pro krvetvorbu, a vitaminu B1; ten udělá dobře vašemu mozku.
- Jsou nezanedbatelné obsahem vitaminu C, najdete v nich i vitaminy E, K, A.
- Bohaté jsou na některé minerály, například draslík, fluor, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek.
- Významný je také podíl vlákniny, která je přínosná pro zažívání.
- Přispívají k dobré kondici vlasů, nehtů, zubů a kostí.
- Ve větším množství mohou působit jako projímadlo.
- Jsou významným antioxidantem, zpomalují degenerativní procesy v těle.
- Mají nízký glykemický index, pomáhají kontrolovat hladinu krevního cukru, snižují riziko cukrovky druhého typu a jsou vhodné i pro diabetiky.