reklama

Podzimní nálož vitaminů z českých polí a zahrad: Které druhy ovoce a zeleniny si dát

Lněná semínka

Tradiční a hojně používaná semínka se stala nedílnou součástí moderní zdravé kuchyně. Nejde ovšem o nic nového, tradičně je užívaly už i naše babičky. Semínka patří k opravdovým výživovým pokladům. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější.

  • Lněná semínka mají protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky.
  • Pomáhají při stavech, jako je astma a artritida.
  • Jejich konzumace přispívá ke snižování cholesterolu v krvi a upravuje krevní tlak.
  • Stabilizují cukr v krvi, odvádí přebytečný tuk z tkání.
  • Upravují metabolismus a podporují hubnutí.
  • Lněná semínka mají lehce projímavý efekt, napomáhají plynulému pohybu střevního obsahu.
  • Preventivně působí proti rakovině prsu a zmírňují návaly horka při menopauze.
  • Příznivě působí na pleť.
  • Obsahují vlákninu rozpustného typu.
  • Jsou mírně projímavá, protože na sebe vážou vodu.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama