reklama

Počítat kalorie nemá smysl. Odbornice prozradila, jak skutečně zhubnout

Lidé ve snaze zhubnout často propadají chorobnému počítání zkonzumovaných a spálených kalorií. Podporují je v tom nutriční aplikace na telefonech i rady některých lékařů. Britská výživová poradkyně a autorka několika knih o zdravém stravování Megan Rossiová namísto toho doporučuje v jídelníčku co nejvíce omezit průmyslově upravené potraviny.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Rossiová ve svém článku pro britský deník Daily Mail přibližuje, proč čísla uvedená v kalorických tabulkách na obalech potravin často neodpovídají skutečnému množství kalorií, které lidské tělo po jejich snědení přijme. Inzerované hodnoty totiž podle ní vycházejí z laboratorních studií, při nichž se kalorie spalují a vstřebávají jinak než v konkrétním lidském organismu.

Výživová poradkyně upozorňuje na nedávný výzkum amerických vědců, kteří dokázali, že po pozření mandlí se člověku v těle uloží jen 20 procent kalorií z hodnoty vypočítané na jejich balení. Větší část podle jejich závěrů skončila ve stolici zkoumaných jedinců, což odpovídá tomu, jak lidské zažívací ústrojí se stravou čistě rostlinného původu nakládá.

Odbornice vysvětluje, že u rostlinných potravin, které neprošly průmyslovým zpracováním, jsou tuky a kalorie natolik zapouzdřené, že je pro trávicí enzymy a střevní bakterie obtížnější k nim proniknout. Proto člověk ve výsledku značnou část jídla nestráví a vyloučí.

V případě vysoce průmyslově upravených potravin, k nimž byly přidány nejrůznější konzervanty, sladidla, dochucovadla či barviva, se naopak nutriční hodnota na obalech daleko více blíží realitě. Při zpracování u nich totiž už jednotlivé složky byly natolik rozložené, že se po jejich pozření lidský trávící trakt dostává ke kaloriím mnohem snadněji a méně jich přijde vniveč.

Rossiová vyzdvihuje, že když se člověk pustí do ovoce, zeleniny nebo oříšků, vyžaduje to od něj, aby každé sousto poctivě žvýkal, a sám ho tak rozkládal. Pokud si naproti tomu vybere čokoládovou tyčinku, bude sice podle nutričních údajů obsahovat podobné množství kalorií jako například banán, ale jeho tělo s nimi bude nakládat odlišně.

Lidem, kteří touží shodit pár kilo, namísto úzkostlivého počítání kalorií doporučuje, aby ve svém jídelníčku co nejvíc omezili průmyslově upravené potraviny. Jeho základem by podle Rossiové naopak měla být čerstvá zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, oříšky, vejce, ryby a kysané mléčné výrobky.

reklama
reklama
reklama