Pijte kávu s máslem: Budete skvělí a neprůstřelní
Lžička másla dělá divy: Neprůstřelná káva je jen prvním krokem k lepšímu a krásnějšímu lidstvu.
Co je ještě lepší než káva? Káva s máslem, po které budete chytří, bystří a ostří! Na tento zvláštní druh nápoje přisahají tisíce příznivců neprůstřelné kávy.
Přišel s ní David Asprey a jeho společnost pro zdravý životní styl ze Silicon Walley - sídla nejprogresivnějších technologických firem, odkud pochází také většina jeho následovníků, obvykle skvěle placených. Mezi nimi se káva s máslem stala doslova kultem.
Jen lžička denně
Kromě obvykle dávky povzbuzujícího kofeinu prý dodá tělu navíc dávku energie z tuku, takže vás "nakopne" o to víc. Stačí jedna kávová lžička. K tomu ještě zamezí pocitům hladu, takže zároveň zamezí zbytečnému přejídání a vede tak k pohodlnému zhubnutí. A proč se jí říká "bulletproof" - neboli neprůstřelná?
Samozřejmě nečekejte, že z vás udělá supermana, kterému neublíží ani vystelřené kulky. Vtipný název naznačuje, že s tímto neobvyklým nápojem budete výkonní, soustředění a vůbec po všech stránkách skvělí - čili neprůstřelní vůči negativním vlivům, a také inteligentnější a pohotovější. Přímo na Bulletproofexec.com se dočtete, že pravidelné popíjení neprůstřelné kávy zvyšuje IQ až o 20 bodů.
Tuk, ze kterého se hubne
Podle Aspreyho musí být káva i máslo kvalitní, ale ještě větší výsledky by mělo přinést, pokud si do šálku přidáte jako tuk tzv. MCT olej. Jedná se o druh tuku, z něhož se nejenže netloustne, ale který naopak podporuje spalování, takže vede k hubnutí.
Patří mezi nejzvláštnější doplňky stravy a už dlouho jej využívají kulturisté. Organismus ho díky jeho složení se střední délkou řetězce mastných kyselin využívá jinak, než ostatní tuky. Především v tom, že po zkonzumování se využívá přímo pro energetické účely a neukládá se v podobě faldů v podkoží.
Kromě toho výrazně oblivňuje celkový metabolismus: podporuje spalování tuku. Umožňuje zvyšovat výkony a proměňovat tukové zásoby ve svaly. MCT olej vzniká z palmového, palmojádrového a kokosového tuku a do své kávy byste si ho měli dát zhruba 8 až15 ml. To zajistí náhlý příval energie, ale nepřidá na váze ani gram.
Neprůstřelná dieta
Svůj nápad potkal David Asprey v Tibetu, kde podobně jako mnozí další úspěšní manažeři hledal inspiraci a zklidnění po hektickém životě v západní společnosti. Tamní obyvatelé odedávna pijí čaj s máslem z mléka jaků (dokonce na slano), což jim umožňuje přežít v drsných podmínkách jen s minimem potravin, ale zato s nevyčerpatelnou energií a vytrvalostí.
Pokud by vám jen káva nestačila, můžete se inspirovat celou "neprůstřelnou dietou", která slibuje zbavit se až půl kila váhy denně. Chce to jíst hodně tuků, hodně zeleniny, ale méně bílkovin a co co nejméně škrobovin. Podobá se tak už známé paleodietě - stravě, údajně inspirované našimi pravěkými předky - s nejvyšším obsahem živočišných a rostlinných tuků, proteinů a minimem sacharidů. Tato strava zakazuje obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a především cukr, aby se co nejvíc podobala jídelníčků jeskynních lidí.
Štíhlí, krásní, nesmrtelní
Konkrétně by tak denní jídelníček mělo tvořit 50 až 70 % zdravých tuků, 20 % proteinů, 20 % zeleniny a jen 5 % sacharidů včetně ovoce. Autor úspěšné nepůstřelné diety David Asprey se řadí mezi tzv. biohackery, kteří se pokoušejí vylepšit lidské mentální i fyzické schopností.
Stejně jako příbuzné hnutí transhumanistů, které možná znáte z románového bestselleru Inferno od Dana Browna, podporuje použití nových vědeckých objevů a technologií k lepšímu fungování člověka včetně jeho mozku. Zároveň také usiluje o odstranění nežádoucích aspektů lidské existence, jako jsou hloupost, utrpení, nemoci, tloušťka nebo stárnutí a předčasná smrt. Lžička másla do kávy je jen prvním krokem dlouhé cesty.
Různé chutě kávy jako trend
Máslo se přidává tradičně také do vietnamské kávy. "Nejdražší vietnamská káva se svou kvalitou rovná kávě cibetkové", říká Naty Trinh Hao, majitelka pražského vietnamského bistra, ve kterém tradiční vietnamskou kávu sama připravuje. Jedinečnost chuti vietnamské kávy spočívá v přimíchávání cherry aroma a másla do směsi zrnek Robusta a Arabika. Zrnka ze země rýže a hor nakupují i věhlasné kávové řetězce a jejich oblíbenost roste i v České republice.
Dodávání přichutí je typické také pro kávu z Mexika. Koření a nejrůznější příchutě zde hrají velkou roli, což potvrzuje i Alejandro del Moral, zakladatel pražského bistra a velký znalec mexické kávy: "Nejtradičnější kávou je takzvané Café de Olla, která se často koření pomerančovou nebo citronovou kůrou, mladší generace si ráda pochutná na kávě s příchutí čokolády." Alejandro pochází z Mexico City, kde je pití kávy doslova součástí kultury všech obyvatel. Někteří z nich si do kávy rádi přidají oblíbené koření z chilli papriček, jehož chuť je v Mexiku velmi oblíbená i pro své léčivé účinky.