Ovoce při dietě: Jak si vybrat, abychom hubli
Jednou jsou v módě čistě ovocné diety (jablková, banánová, ananasová…), podruhé nad ovocem lámeme hůl a vyřazujeme jej z jídelníčku jako dietní prohřešek. Jak to tedy je?
Jednou jsou v módě čistě ovocné diety (jablková, banánová, ananasová…), podruhé nad ovocem lámeme hůl a vyřazujeme jej z jídelníčku jako dietní prohřešek. Jak to tedy je?
Jako obvykle pravda leží někde uprostřed. „Každý odborník na výživu ví, že pravidelná konzumace ovoce je potřebná, a to nejen při dietě," říká nutriční terapeutka Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
Sledujte množství, druh a zralost
Zároveň však G. Knosová připomíná: „Na druhou stranu, když chceme snížit váhu, musíme jíst ovoce v přiměřeném množství a dát přednost vhodnějším druhům. Čistě ovocné diety rozhodně nedoporučujeme, protože neobsahují dostatek bílkovin, proto při hubnutí ubývá i svalová hmota."
Nemsíme však také zapomínat, že každé ovoce je z povahy věci sladké, i když je třeba docela kyselé jako rybíz na našem úvodním obrázku. Jinými slovy, obsahuje hodně cukru.
Ovoce je ve stravě důležité, dodává nám mnoho vitaminů, minerálních látek, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Obsahuje hlavně jednoduché cukry, které se na jeho energetické hodnotě podílejí většinou více než osmdesáti procenty. S výjimkou avokáda je chudé na tuky a bílkoviny.
Jak si vybrat?
Nelze jednoznačně určit, které druhy ovoce jsou nejzdravější, proto je nejlepší je střídat. Hlídejte si ale množství.
„Při redukční dietě doporučujeme v Institutu kompliment jednu nebo dvě menší porce ovoce denně. Za porci považujeme například jedno středně velké jablko, pomeranč nebo například sto padesát gramů jahod nebo jiných drobných plodů," říká Gabriela Knosová.
Vhodnost ovoce pro redukční dietu se odvíjí také od glykemického indexu (GI), který udává, jak rychle přechází cukr z potraviny do krve.
Cukr jako cukr
Nebojte, nemusíte studovat složité tabulky. Stačí vědět, že bychom při redukční dietě měli vybírat potraviny s nízkým nebo středním GI, což většina druhů ovoce (v syrovém stavu!) splňuje.
Vhodné jsou jahody, borůvky, rebarbora, maliny, ostružiny, broskve, nektarinky, jablka, třešně a višně, hrušky nebo třeba švestky.
Pochutnat si můžeme i na exotických druzích ovoce - vaší dietě neuškodí papája, grep, pomelo, pomeranče, mandarinky, ananas, mango, kiwi, lichi... Pozor ale na banány nebo hroznové víno, ty už mají vyšší GI a pro hubnutí proto nejsou ideální. Nesahejte ani po ovoci přezrálém - nejenže se zráním zvyšuje glykemický index, ale i energetická hodnota.
Na co ani nemyslet
Ovoce je vždy nejlepší jíst v syrovém stavu, na kandované ovoce, ovocné pyré nebo kompoty si při dietě raději nechte zajít chuť. Jednak se při úpravě ovoce mohou ztrácet vitaminy, enzymy a minerální látky, ale také dochází ke zvyšování glykemického indexu a při přidání cukru i k navyšování energetické hodnoty.
Sušené ovoce mívá přes 1000 kJ na 100 gramů, čemuž odpovídá 50-70 gramů jednoduchého cukru!
„Pokud si váhu udržujete a nechcete ji snižovat, pak může být sušené ovoce dobrou alternativou k zahnání chutí na sladké. Konzumují jej také aktivní sportovci, když potřebují rychle dodat energii pro výkon. Naši klienti však chtějí zhubnout, proto sušené ovoce řadíme mezi nedoporučené potraviny," říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment.
Pozor, dobrý tip!
Gabriela Knosová říká, že GI ovoce snížíme tím , když ho zkombinujeme s jogurtem nebo s tvarohem. "Protože obsahují bílkoviny a tuk, nejenže snížíme glykemický index výsledného jídla, ale také nás tato svačinka zasytí na delší dobu," připomíná odbornice.
A rada na závěr? I přesto, že má ovoce vysoký obsah vody a nízkou koncentraci energie, neodkládejte ovocnou pochoutku na večer. Obsažené sacharidy jsou rychlým zdrojem energie, kterou spotřebujeme více v průběhu dne než při večerním odpočinku.