reklama

ONLINE: Může škodit i olivový olej?

Omezení tuků je podle vědeckých průzkumů jediným způsobem, jak účinně snížit energetickou hodnotu naší stravy, abychom byli a zůstali štíhlí a zdraví.

Ze stejného důvodu je naopak dobré příjem některých tuků zvýšit. Hodně se doporučovaly rostlinné tuky a oleje. I u těch si ale musíme dávat pozor - hlavně např. na kokosový nebo palmojádrový.

Jak se v tom všem vyznat? Který tuk a kdy je vhodný a co rozhodně nikdy - to se dozvíte v online rozhovoru na našich stránkách.

Na všechno kolem úlohy tuků ve výživě i dietě dětí a dospělých se ptejte odbornice na slovo vzaté - nutriční terapeutky Tamary Starnovské.

Hostem naší redakce bude v úterý 9. června a od 12 hodin bude odpovídat na vaše dotazy. Ptát se můžete začít už nyní! Dotazy posílejte až do zítřka do 12 hodin. PROSÍM, vkládejte je do speciálního okna pod článkem, nikoli do diskuse.

Tamara Starnovská

pracuje jako vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou.

Zastává funkce místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester a místopředsedkyně Fóra zdravé výživy. Soustavně se zabývá vzděláváním laické i odborné veřejnosti v oblasti zdravé výživy, a to jak rozsáhlou publikační činností, tak jako lektorka odborné praxe Střední zdravotnické školy v Praze.

Zodpovězené otázky

Otázka: Dobrý den, paní terapeutko, slyšela jsem, že pokud chci zhubnout, nesmím jíst žádné tuky, jak se jim můžu vyhnout? děkuji za odpověď V. Autor: Věra | 8.6.2009 16:56

Tamara Starnovská : Není to pravda. I při redukčním režimu patří do jídelníčku přiměřená dávka tuků. Důležité je zachovat pestrý sortiment potravin - nevylučovat zmíněné tuky úplně, vybírat tuky rostlinné kvůli obsahu nezbytných nenasycených mastných kyselin, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Vybírejte si rostlinné tuky s nižším obsahem energie a do zeleninových salátů přidávejte rostlinné oleje. Důležité je dodržet alespoň 4 denní dávky jídla.

Otázka: Nemohu se nikde dozvědět, jaký tuk na různé druhy úprav jídel používat. Co se hodí nejlépe na vaření, smažení, grilování atd.? Autor: I. Chrástková | 8.6.2009 16:58

Tamara Starnovská : Přehled použití tuků najdete na www.fzv.cz nebo www.zdravykorinek.cz (sekce Tuky od A do Z).

Otázka: Všude čtu o zdravích kyselinách omega 6 a 3, co je na tom pravdy že je musíme jíst z potravin? Nejsou lepší třeba tablety, když nejím ryby? Kde ještě je můžu najít? Poradíte? Díky za odpověď...... Autor: Míša M. | 8.6.2009 16:59

Tamara Starnovská : Optimální zdroje všech živin jsou běžné potraviny. Pouze v situaci, kdy nelze tyto zdroje využít, je na místě doplnění formou tablet. Pokud nejíte ryby, lze potřebné nenasycené mastné kyseliny získat konzumací rostlinných tuků obohacených o uvedené mastné kyseliny, např. Flora.

Otázka: Dobrý den. Držím nízkocholesterolovou dietu, ale není mi přesně jasné, proč se doporučuje na chléb mazat tuky. Vždyť ty taky obsahují cholesterol a zdraví škodlivé látky. Jen na obalech olejů je napsáno, že neobsahují cholesterol, tak ty používám na vaření. Myslíte, že mám místo těch mazacích tuků, raději používat máslo? Autor: Eliška | 8.6.2009 17:00

Tamara Starnovská : Základním pravidlem nízkocholesterolové diety je správné složení potravin a snížený příjem energie ve formě tuků. Obsah cholesterolu v potravinách je třeba sledovat jen u některých specifických typů metabolického onemocnění. Proto je vhodné používat tuky rostlinné, jak ve formě olejů, tak ve formě pomazánek. Rostlinné tuky roztíratelné jsou vyrobeny z olejů, tedy obsah cholesterolu mají shodný. Pro nízkocholesterolovou dietu je vhodné používat speciální rostlinný tuk s rostlinnými steroly (Flora pro.activ).

Otázka: Snažím se zhubnout (od začátku února 11 kg), kvůli lehce snížené funkci ledvin mi pan doktor řekl, že mám téměř omezit maso a stravovat se spíše vegetariánsky.Používám především řepkový olej a na saláty olej olivový. Slyšela jsem, že ti lidé, kteří musejí na dialýzu, mají získávat bílkoviny především konzumací masa. Já jím mléčné výrobky, tofu, sojové maso. Je má strava vhodná? Stačí tuky v podobě oleje ? Mohu i jiné ? Jak je to s tím masem ? Smím ho jíst či ne ? Děkuji za odpověď. M.N. Autor: M.N. | 8.6.2009 17:08

Tamara Starnovská : Specifika stravování při onemocnění ledvin je třeba řešit podle konkrétních laboratorních ukazatelů. Doporučuji Vám jídelníček konzultovat s kolegyní Mengerovou z IKEM. Pokud jde o obsah bílkovin, vždy při snižování celkové dávky je třeba volit biologicky nejhodnotnější zdroje, a to jsou potraviny živočišného původu (vejce, maso, mléčné výrobky). Celková dávka tuků se řídí potřebným množstvím energie, nelze tedy hodnotit na dálku. Je možné využívat jak oleje, tak tuky roztíratelné. Vzhledem k potřebě esenciálních nenasycených mastných kyselin, tedy takových, které si naše tělo neumí vytvořit a musíme je přijímat stravou, je dobře volit převážně tuky rostlinné.

Otázka: Dobrý den, koupila jsem si palmový olej i s vysvětlením, jak je zdravý, nepřepaluje se a je prostě nejlepší. Teď se dovídám pravý opak. Co je tedy pravda? Je opravdu klasické dobré máslo tak škodlivé? Nejsou více škodlivé uměle rostlinné tuky? A jaké značky jsou opravdu kvalitní? Děkuji za odpovědi. Dana Autor: Dana | 9.6.2009 06:55

Tamara Starnovská : Informace o výrobě a složení rosltinných tuků i másla, vyvrácení mýtů o tucích najdete na www.zdravykorinek.cz. Palmový olej obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, proto se také tak snadno nepřepaluje. Z hlediska pravidel zdravé výživy však obsah nasycených mastných kyselin není vhodný. Používejte proto raději řepkový olej.

Otázka: Olivové oleje panenské používám ve studené kuchyni již leta.Nyní jsem začala kupovat ARTEMIS GREEK OIL a vařím na něm - jídlo se mi zdá chutnější a méně mastné.Před nedávnem jsem objevila olivový lej z pokrutin - mohla byste mi prosím říct,jestli i tento olej je lepší než např.slunečnicový a co jsou vlastně ty pokrutiny. Mám trochu pochybnosti o jeho původu a bojím se použití chemie. Děkuji za odpověď. Autor: grudla | 9.6.2009 07:05

Tamara Starnovská : Obsah tuku v oleji je standartní, tedy na něm připravené jídlo obsahuje stejné množství tuku. Olej z pokrutin je olej lisovaný z původní suroviny, tedy nejde o chemický produkt, ale není to lisování první. Je jistě vhodné vybírat takový tuk, který je pro Vás chutnější. Složení jednotlivých druhů olejů prodávaných na českém trhu najdete na www.zdravyorinek.cz

Otázka: Mám lehce pře hranu jak cholesterol, triaglyceroly (?),tak cukr.(Mám i první stupeň obezity).Zatím jsem na dietě.Jaký používat olej na tepelné úpravy, do salátů a co na pečivo?Nemám ráda Ramu,Flóru již nepoužívám také.Miluji kvalitní máslo,i pomazánkové,sádlo,slunečnicový olej a kvalitní olivový.Nedokážu se s nimi rozloučit,prosím o radu a moc děkuji.50+ Autor: Ice | 9.6.2009 07:09

Tamara Starnovská : Pro konkrétní odpověď by bylo třeba znát laboratorní hodnoty a Váš současný jídelníček. Vhodný olej na tepelnou úpravu je olej řepkový. Lze jej využít i do salátů, stejně jako jakékoliv další druhy rostlinných olejů určených pro studenou kuchyni. Skladbu tuků je třeba upravit i ve vazbě na doplnění potřebných esenciálních mastných kyselin (omega 6 a 3). Pro konzultaci můžete využít informační linku zdravého životního stylu 800175324.

Otázka: Je možno vás přímo navštívit a po ev. konzultaci (vyšetření ?) získat osobní jídelníček - plán zdravé výživy apod. ? Jedná se o nutné zhubnutí ze zdravotních důvodů (ortopedické potíže).Děkuji za odpověď. Autor: mariana | 9.6.2009 07:20

Tamara Starnovská : Můžete využít informační linku 800 175 324 (nutriční terapeut) i ambulance oddělení klinické výživy FTNsP - 261083608.

Otázka: Dobrý den, dočetla jsem se, že někteří lidé pijí ráno na lačno štamprličku olivového oleje jako lék.V naší rodině se většinou používá olivový olej, hlavně ve studené kuchyni, ale toto se mně zdá příliš, jaký na to máte názor. Děkuji H.K. Autor: Hana | 9.6.2009 07:30

Tamara Starnovská : Každý extrém je nesprávný. Využití oleje ve skladbě pestrého jídelníčku je velmi správné. Konzumace nárazové dávky oleje samotného může způsobit zdravotní komplikace.

Otázka: Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy,beru Eutorox . Mám více zdrav.potíží,jsem poněkolika operacích pro Endometriozu,potíže s páteříChtěla bych zhubnout a nedaří se.Snažím se jíst zdravě,používám oliv.olej a mám částečně BLP dietu.Poradíte ´?? Autor: kvetka | 9.6.2009 07:47

Tamara Starnovská : Poradit lze jedině v případě konkrétní informace o všech zdravotních obtížích, aktuálních laboratorních hodnotách a užívaných lécích. Nezbytnou součástí je i Váš jídelníček. Jde o individuální konzultaci, kterou si můžete domluvit v ambulanci oddělení klinické výživy FTNsP 261083608.

Otázka: Dobrý den, je pravda, že jednodruhový řepkový olej je stejně kvalitní nebo i lepší než neustále propagovaný olivový olej? Děkuji. Autor: řepka | 9.6.2009 08:28

Tamara Starnovská : Řepkový olej je považován za velmi kvalitní díky svému složení nenasycených mastných kyselin. olivový olej obsahuje převážně jednu nenasycenou mastnou kyselinu (olejovou).

Otázka: Dobrý den. Každý den ráno na lačný žaludek vypiji štamprličku -1/2 olivového panenského oleje lisovaného za studena a 1/2 šťávy z citronu.Cítím se potom dobře.Myslím si, že mě to pomáhá.Je to pravda? Autor: Lobo | 9.6.2009 08:30

Tamara Starnovská : Odpověď viz výše

Otázka: Dobrý den, co říkáte na konopný olej? Doporučil mi ho mj. léčitel. Léčím se se štítnou žlázou, jsem unavená, zimomřivá, mám chlamydie pneum., časté záněty, nemám prý nechat organismus hladovět zdravou stravou. Děkuji Autor: Kritik | 9.6.2009 08:47

Tamara Starnovská : Každá potravina vytržená zkontextu celodenního jídelníčku je špatně hodnotitelná. Pokud Vám chuťově vyhovuje využití konopného oleje, samozřejmě je to možné. Jídelníček ale vždy musíme hodnotit v celku a v souvislosti s přípradnými zdravotními problémy konkrétní osoby. Pro podrobnější odpověď není ve Vaší otázce dostatek podkladů. Každopádně zdravá strava neznamená hladovění. Poradit se můžete na informační lince zdravého životního stylu 800175324 nebo na on-line poradně [email protected].

Otázka: Dobrý den paní terapeutko, prosím o odpověď na často diskutované otázky týkající se olivového oleje. Je olivový olej vhodný na tepelné úpravy pokrmů, je v tomto smyslu rozdíl mezi panenským (za studena lisovaným olejem) a olejem obyčejným? používám téměř výhradně olivový olej v kuchyni studené i teplé, je to v pořádku, nebo by byla na místě větší rozmanitost u tuků? Na závěr dotaz . Vozím si z Itálie pravidelně nefiltrovaný oliv. olej, který patří mezi ty dražší, ale je velmi chutný. Je také kvalitnější? Děkuji za odpovědi. J.H. Autor: ja.ho | 9.6.2009 08:48

Tamara Starnovská : K tepelné úpravě je vhodnější tuk rafinovaný, než za studena lisovaný. Do zdravého jídelníčku patří pestré stravování, tedy i různé druhy olejů a tuků. Je logické preferovat druhy chuťově vyhovující. Osobní vnímání chuti nic nevypovídá o obsahu živin v dané potravině.

Otázka: Dobrý den ,prosím nikdo mi zatím nikdy neopověděl jak ,kdy a co jíst za potraviny ,které by vedly k úbytku břicha.Je mi 36 let a pořád se snažím zhubnout v oblasti břicha a pořád to nejde.Cvičím a jím vše a opravdu bych měl zájem břicho dát pryč.Věřím ,že v tom nejsem jen sám a toto trápí určitě daleko víc lidí ,kteří si to nedokáží ani přiznat.Tak prosím co mám a nemám jíst. Mockrát děkuji.Carlos Autor: carlos | 9.6.2009 09:01

Tamara Starnovská : Nelze doporučit nějaké potraviny. Je třeba hodnotit celkovou skladbu stravování, vazbu na životní styl i genetické dispozice. Poradit s nutričními terapeuty se můžete na 800175324.

Otázka: Dobrý den, zajímal by mě Váš názor, který olej le lepší, s převahou polynenasycených mastných kyselin, tj. běžný slunečnicový apod. nebo s převahou monenenasycených kyselin, jako olivový nebo slunečnicový ze speciálně vyšlechtěných odrůd (jako např. od firmy Palma Bratislava oleje Fritol a Oliol)? Podle mých určitých informací sice polynenasycené kyseliny snižují cholesterol více, zas tu je ale vyšší riziko rakoviny. Fakt je, že středomořské státy, kde se užívá olivový olej, tam lidé vysokým cholesterolem netrpí. Olivový olej - jsem dosti skeptický k levným olejům (z pokrutin tj. pomace), ole slunečnicový s převahou mononenasycených kyselin mi připadá jako lepší volba, i chuťově. Je jeho účinek stejný? Děkuji za odpověď. Autor: Jiří | 9.6.2009 09:15

Tamara Starnovská : Do zdravého jídelníčku patří pestrá skladba potravin, tedy i různé druhy olejů a tuků obecně. Konkrétní skladba nenasycených mastných kyselin je důležitá ve vazbě na nutriční potřeby daného člověka a nelze proto zobecňovat. Nebyla prokazatelně doložena přímá souvislost mezi konzumací polynenasycených mastných kyselin a vznikem rakoviny.

Otázka: Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na olivový olej, olivy..při užívání WARFARINU. A jaký olej byste při této dietě doporučovala nejvíce. Po přečtení hodně info., jsem zatím došla k závěru, že nejpřijatelnější je asi SLUNEČNICOVÝ. PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ. Virginka. Autor: Virginka | 9.6.2009 10:07

Tamara Starnovská : Při dlouhodobém užívání Warfarinu je důležitá celková skladba jídelníčku. Komplexní informace získáte v publikaci Dieta při antikolagulační léčbě (stránky Forsapi).

Otázka: Dobrý den, dnes se všeobecně tvrdí, že margariny jsou zdravé. Za mých školních let jsme se v chemii učili, že se vyrábějí hydrogenací nenasycených mastných kyselin (např. palmového oleje). Princip hydrogenace spočíval v přidání atomů vodíku do molekuly nenasycené mastné kyseliny (odstranění násobných vazeb), to vše za vysokého tlaku a teploty. Nyní, když položíte dotaz "odborníkovi", obdržíte odpověď, že tak se to již dávno nedělá. Ale ještě nikdy jsem neslyšel odpověď, jak se to tedy vlastně dělá dnes. Můžete mi prosím odpovědět? Podotýkám, že nejsem chemik a moje znalosti jsou jen znalostmi, které jsem získal v tehdejší jedenáctiletce, nynějším gymnáziu na začátku šedesátých let. Dík za odpověď, Jirka Autor: JIRKA | 9.6.2009 10:23

Tamara Starnovská : Informace o výrobě rostlinných tuků (interesterifikaci) na www.zdravykorinek.cz v sekci Tuky od A do Z.

Otázka: Dobrý den, jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství, můžete mi prosím říci zda jsou tuky kterým se mám vyhýbat? Děkuji za Vaši odpověď. Autor: myska_z | 9.6.2009 11:02

Tamara Starnovská : Obecné informace o tucích najdete na www.zdravykorinek.cz. Skladba jídelníčku v období těhotenství je velmi důležitá, jak pro Vás, tak pro Vaše dítě. Doporučuji proto konzultovat s nutričními terapeuty na 800175324.

Otázka: Mám doma 4letého syna s laktozovou intolerancí. Ráda bych se Vás zeptala, zda místo másla je vhodné používat margaríny? Neškodí nějak zdraví dítěte? A ještě prosím, jak je to s obsahem laktozy v margarínech? Moc se v obalech potravin nevyznám, musí to být uvedeno na výrobku? Přejí hezký den a děkuji za zodpovězení dotazu M.L. Autor: M.L. | 9.6.2009 11:55

Tamara Starnovská : Laktoza je obsažena v minimálním množství i v některých margarinech. Záleží na intenzitě intolerance Vašeho dítěte a podle toho je třeba jídelníček sestavovat. Poradit se můžete s Poradenským centrem výživa dětí www.vyzivadeti.cz

Otázka: Dobrý den. Držím nízkocholesterolovou dietu, ale není mi přesně jasné, proč se doporučuje na chléb mazat tuky. Vždyť ty taky obsahují cholesterol a zdraví škodlivé látky. Jen na obalech olejů je napsáno, že neobsahují cholesterol, tak ty používám na vaření. Myslíte, že mám místo těch mazacích tuků, raději používat máslo? Eliška Autor: elisia | 9.6.2009 11:56

Tamara Starnovská : Odpovězeno viz výše

Otázka: Chtěl jsem se zeptat, jaký dopad má konzumace transkyselin na zdraví a kde všude v potravinách jsou obsaženy. Názory odborníků se totiž liší a nevím čemu mám věřit. Autor: Mirek | 9.6.2009 11:56

Tamara Starnovská : O transmastných kyselinách se dozvíte více na www.zdravykorinek.cz v sekci Tuky od A do Z - složení tuků - a zde http://www.zdravykorinek.cz/bonusy-a-zabava/interaktivni-nastroje/prehled-a-slozeni-tuku-prodavanych-v-cr--2007.html

Otázka: Dobrý den, co je podle vás vhodnější pro zdravou výživu - obyčejné máslo nebo margarín? Mají margaríny vůbec takové účinky, jak se popisuje v reklamách - že snižují hladinu cholesterolu, chrání srdce... Pokud si matně vzpomínám na hodiny chemie a biologie na střední, tak nás učili, že hodnoty (například vitamíny), které jsou navíc přidávané do potravin, tělo z velké části nedokáže přijmout. Měla bych ještě jeden dotaz ohledně margarínu. Velmi často se stekávám s názorem, že žluklý margarín je ok. Je to pravda? Autor: Jana Spáčilová | 9.6.2009 12:01

Tamara Starnovská : Důležité je hodnotit celkovou skladbu jídelníčku ve vazbě na životní styl daného člověka. Obecně lze říci, že při pestrém stravování je třeba využívat tuky rosltinné, protože při konzumaci masa, mléčných výrobků je množství nasycených mastných kyselin vyčerpáno v těchto potravinách. Vitaminy doplňované do potravin jsou chemicky stejnou látkou jako vitaminy v přírodních zdrojích. každý tuk, který je žluklý, je nevhodný ke konzumaci, protože to je známkou jeho rozkladu. Hladina cholesterolu je ovlivněna celkovou skladbou konzumovaných tuků. Při vyšším podílu tuku rostlinných je snižována, při konzumaci speciálního rostlinného tuku s obsahem sterolů, je snížení cholesterolu významné.

Otázka: Dobrý den, jaký máte názor na přidávání olejů do dětských příkrmů a který olej je nejvhodnější. Moc děkuji. Jitka Autor: Jitka | 9.6.2009 12:03

Tamara Starnovská : Z otázky není jasné, o jak velké dítě se jedná. Kontaktujte odborníky z Poradenského centra Výživa dětí na www.vyzivadeti.cz.

Otázka: Dobrý den,v dubnu 2008 zjištěny triglyceridy 6.52 po 2 měsíční dietě sníženo na 4.3 ,za dalších 8 měsíců kontrola,celou dobu dodržována přísná dieta,váha snížena o 7 kg při výšce 166 cm nyní váha 64 kg a výsledek horší než na začátku , ve výši 11.07.Co dál?Zítra jdu pro další výsledek s nechutí.Děkuji Klára Autor: Klára | 9.6.2009 12:08

Tamara Starnovská : Kontaktujte ambulanci oddělení klinické výživy FTNsP 261083608.

Otázka: Dobrý den, na trhu se mezi běžnými oleji setkávám s vícedruhovými a dále s těmi, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných plodin. Je prosím dle vašeho názoru lepší užívat jednodruhové oleje z plodin, které nejsou geneticky upravené? Případně byla zjištěna nějaká rizika při užívání vícedruhových olejů či olejů z geneticky modifikovaných plodin? Děkuji Autor: Tazatel | 9.6.2009 12:12

Tamara Starnovská : Více informací o geneticky modifikovaných potravinách naleznete na www.fzv.cz.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč si máme dávat pozor na tuk kokosový nebo palmojádrový. A další otázka je, zda nějaký tuk může zrychlit merabolismus. Děkuji! Autor: Page | 9.6.2009 12:14

Tamara Starnovská : Odpověď viz výše. Ohledně zrychlení metabolismu se obraťte na on-line poradnu [email protected].

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat,jaký rostlinný olej je zfravý a zároveň se nepřepaluje(lze na něm třeba restovat). Moc děkuji!! Autor: Shaurz | 9.6.2009 12:17

Tamara Starnovská : Mezi nejvhodnější oleje patří repkový.

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jaké maso by se správně mělo jíst. Je lepší kuřecí, nebo hovězí? A má to vliv na dietu? Autor: MM | 9.6.2009 12:20

Tamara Starnovská : Z otázky není jasné, jakou dietu máte na mysli. Do zdravého stravování patří pestrý výběr potravin, tedy i masa všeho druhu. Obsah živin a cholesterolu v jednotlivých potravinách najdete na www.ekalkulacka.cz.

reklama
reklama
reklama