Obezita je skutečnou epidemie 21. století: Řešení existují, vyžadují trpělivost
Dost možná si řeknete, že mít pár kilo navíc není žádná tragédie. Jenže ať už jde o nadváhu či dokonce obezitu, není radno nad problémem mávat rukou. Nejde jen o estetickou stránku, obezita je regulérně nemoc, která by se měla včas zachytit a začít léčit. Její následky mohou totiž být pro organismus vysoce nebezpečné.
Statistiky jsou neúprosné. Češi patří k nejtlustším národům na světě, jen mezi zeměmi EU nám patří nelichotivé 9. místo. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu je obezitou ohrožena dokonce skoro pětina české populace!
Když se k nim přidají lidé s "pouhou" nadváhou a diabetem druhého typu, bavíme se téměř o polovině obyvatel ČR. A tato čísla bohužel neustále rostou.
"Obezita je mnohem větší problém než jen nárůst hmotnosti. Je to souvislá vrstva tuku, která obaluje vnitřní orgány v těle, a významně tak zatěžuje celý organismus - hlavně jeho kardiovaskulární systém. Způsobuje ale také neurologické problémy, onemocnění ledvin, často ústí v endokrinologické potíže, je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu, často stojí i za propuknutím rakoviny a hlavně výrazně zkracuje délku života. Obezita je civilizační nemoc, a tak bychom ji měli vnímat a zodpovědně ji léčit pod dohledem lékaře a nutričního specialisty," upozorňuje prof. Vladimír Teplan, DrSc., nefrolog, nutricionista a odborný garant programu Cambridge Weight Plan.
Kde se bere obezita?
Hlavní příčiny obezity jsou dvě a na rozvoji onemocnění se podílejí zhruba rovným dílem. Z 50 % je to dědičnost, z druhé poloviny vliv prostředí, ve kterém žijeme. Pokud tedy vaši rodiče či prarodiče byli obézní, máte silný předpoklad, že v kombinaci s nezdravým životním stylem budete mít k obezitě větší sklon. Mluví se také o tom, že k obezitě přispívají některé další nemoci, typicky onemocnění štítné žlázy, případně některé léky. Nemocí způsobujících obezitu je ale ve skutečnosti velmi málo, asi 1 %. Nejčastější příčinou obezity je u 90 % lidí nepoměr mezi energetickým příjmem a výdejem, minimum pohybu a stres, který má hodně lidí tendenci řešit "zajídáním".
Problém má řešení
Řešit obezitu domácími dietami nebo ještě hůře hladověním, nemá za následek vytoužené snížení váhy, ale přesný opak, a k tomu ještě celou řadu trávicích a metabolických potíží. Pokud tedy opravdu chcete shodit nadbytečné kilogramy, obraťte se na zkušeného výživového poradce. Ten vám nejen poradí, jak se správně stravovat a jak vhodně do svého běžného denního programu zakomponovat pohyb. Hlavně vás navede na cestu, kde trvalou destinací bude zdravýživotní styl a zbrusu nové stravovací návyky.
Hlavní roli v regulaci chuti k jídlu je hormon leptin, který má informovat mozek o dostatečném množství buněčné energie. Říká mu, kdy má přestat jíst. Problém u lidí s nadváhou a obezitou je často ten, že mají leptinu jen velmi málo. Pro ně pak bez nadsázky platí, že zkrátka neznají správnou míru. Kromě toho leptin působí v oblasti středního mozku, kde ovlivňuje tvorbu dopaminu při jídle. V praxi jde o přímou úměru "čím více jídla, tím více štěstí". Tyto dvě kombinace se mohou snadno postarat o to, že se z hubnutí stane celoživotní proces.
"Překonat obezitu je mnohdy těžší, než se teoretikům zdá. Zásadní je zvolit přesně promyšlený redukční plán. Jeho šetrnost a ohleduplnost je klíčem úspěchu," tvrdí Ing. Lukáš Vrána, výživový poradce programu Cambridge Weight Plan. "Pokud se nedokážete uchránit jen silnou vůlí, je možné vyhledat pomoc někoho dalšího, profesionála v rámci výživového programu. Vybírejte programy navržené tak, aby vás provázel poradce, který je schopen pomoci právě s motivací a stresem. Velmi důležitá je možnost poradci v krizové chvíli zavolat. Vždy se najde alternativa, která je schůdná a není v konfliktu s průběhem programu. Pokud pro redukci zvolíte nějaký nízkosacharidový program a vydržíte se sníženým množstvím sacharidů 3-5 dní, dochází ke snížení produkce hladového hormonu ghrelinu, produkci některých neurotransmiterů (snížení chutí) a ustálí se hladina inzulínu, takže nedochází k výkyvům krevního cukru a produkce inzulinu je minimální. Poté je celý postup snazší a pod správným vedením dosáhnete cílů, které si stanovíte," uvádí Vrána.
Svítá obézním nová naděje?
"Pro lidi trpící obezitou je velmi nudné a zdlouhavé začít se najednou stravovat "normálně", a navíc v tom vytrvat dlouhou dobu," uvádí profesor Paul Aveyard, autor nedávno publikované britské studie DROPLET, která zkoumala vliv různých redukčních programů na obézní pacienty, a dodává: "Programy na snížení váhy, jako je například Cambridge Weight Plan, jsou úspěšné tehdy, když jste na vrcholu svých psychických sil. Pokud tedy maximální úsilí soustředíte do prvních 12 týdnů, kdy jíte nejméně, úbytek váhy bude rychlý."
Z výsledků studie DROPLET doktora Aveyarda vyplynulo, že zatímco pacienti s běžnou dietou a pod dohledem praktickým lékařů ztratili průměrně 3,4 kg za rok, u těch, kteří podstoupili redukční program Cambridge Weight Plan zahrnující týdenní konzultace s certifikovaným výživovým poradcem, se váha snížila v průměru o 10,7 kg ročně. "Posledně publikovaná studie jenom potvrzuje v klinické praxi opakovaně zjištěný závěr, že odborně vedený výživový program ve spolupráci kvalifikovaný nutriční poradce - odborný lékař přináší nejlepší výsledky. Navíc významně umocňuje psychologický efekt a motivaci zahájit a dlouhodobě dodržovat nastavený dietní režim," hodnotí výsledky studie profesor Vladimír Teplan.