reklama

Nový hit pro obranyschopnost: Glukany

Odborníci na imunitu mají nový hit. Glukany mají povzbuzovat organismus proti běžným nemocem, chránit před onemocněním rakovinou a dokonce mají umět zhoubné bujení i zastavit!

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Odborníci na imunitu mají nový hit. Glukany mají povzbuzovat organismus proti běžným nemocem, chránit před onemocněním rakovinou a dokonce mají umět zhoubné bujení i zastavit!

"Glukany účinkují jako nespecifický stimulátor imunitního systému a přímo aktivují především makrofágy - bílé krvinky, které "požírají" patogenní mikroorganizmy," říká RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odbornice na zdravou výživu.

Prevence i léčba

Makrofágy pomáhají odstartovat celou kaskádu imunitních procesů, do níž se zapojují i další elementy imunitního systému, především lymfocyty.

Jsou tedy vhodné jak pro posílení obranyschopnosti organizmu, tak všude tam, kde došlo ke snížení funkce imunitního systému - při dlouhodobých infekčních onemocněních, stresu a únavě.

Glukany jsou rovněž účinné i v průběhu onemocnění, neboť svým působením mohou zkrátit dobu nemoci, snížit intenzitu průběhu onemocnění a zkrátit dobu rekonvalescence.

Bez alergie

Jejich výhodou je, že nevyvolávají rezistenci, alergické reakce, ani nemají nežádoucí vedlejší účinky. Biologicky nejúčinnější jsou beta glukany - zejména beta-1,3 glukan a beta-1,6 glukan.

Glukany, zejména beta glukan, stimulují makrofágy k maximální aktivitě. V prováděných laboratorních testech se ukázalo, že dokáží zvýšit aktivitu makrofágů až o 130 %!

Glukany jsou jednou z látek, která je přirozeně obsažena ve stěnách řady rostlinných buněk. Izolují se nejčastěji z buněčných stěn různých druhů hub a některých obilovin. Jedná se o polysacharidy, složené z velkého množství glukózových jednotek.

Kde je najdeme?

Nejbohatším zdrojem glukanů jsou pivovarské kvasnice, z hub hlíva ústřičná a samozřejmě všechny druhy asijských hub včetně například neuvěřitelného zázraku cordyceps a z obilovin ovesné vločky.

Pro nás jsou samozřejmě nevhodnější a také nejchutnější ovesné vločky, které bychom měli jíst denně. Moderní variantou je müsli - v odlehčené variantě pro ty, kdo nezapomínají na štíhlou linii, nebo křupavé pro ty, kdo milují sladké. Můžete si vybrat ze široké palety druhů i příchutí a najít si ty, které Vám zachutnají - a pomoci tak svému tělu ubránit se nachlazení či virovému onemocnění.

reklama
reklama
reklama