reklama

Máte rádi kysané výrobky? Buďte opatrní!

Patříte k milovníkům kysaných nápojů? Pořádně si rozmyslete, co si nakoupíte a sníte!

Foto: Profimedia.cz

Na trhu najdeme celou řadu kysaných nápojů, jogurtů, acidofilních mlék a podmáslí. Zakysané mléčné výrobky jsou ideální potravinou v době, kdy se snažíme pročistit tělo a zhubnout přebytečné kilogramy.

Jak se ale vyznat v mléčných kysaných výrobcích? Podívejte se, proč jsou našemu tělu tak prospěšné a proč bychom si je rozhodně měli dopřávat!

Výhody kysaných nápojů

Velkou výhodou je obsah vápníku, fosforu, vitaminů A, D, B a kvalitních bílkovin. Nepostradatelnou vlastností je jejich lehká stravitelnost. Bakterie už předem rozštěpí mléčný cukr, který některým lidem vadí. Kysané nápoje chrání náš zažívací trakt před nechtěnými bakteriemi a tím zvýší naši imunitu.

Jak se vyznat v kysaných nápojích?

Jogurtové mléko je rozředěný jogurt, kdy je základem jogurtová kultura, směs steptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus. Jogurtová mléka seženeme v různých příchutích. Trochu podobné je zakysané podmáslí. Jde o produkt, který zůstává při výrobě másla. Obsahuje nižší množství tuku a zachovává stejně živin. Směs obvykle tvoří tři druhy Lactokoků.

Další dobrotou je acidofilní mléko, jehož kulturu tvoří Lactobacillus acidophilus, což jsou probiotika, která ovlivňují střevní mikroflóru. Mléko se míchá se smetanovým zákysem, aby se zjemnila kyselost. Acidofilní mléko následuje kefír, který se připravuje z kefírových zrn a směsi kvasinek rodu Kluyveromyces a Sacharomyces. Na trhu dále seženeme kefírové mléko, které se velmi podobá kefíru a kyška neboli zákys. Jde o jakýkoliv výrobek, který vznikl pomocí mléčné kultury.

Probiotický pomocník

Další kategorií jsou výrobky s bifidokulturou. Do těchto potravin se ještě přidávají probiotické bakterie. Pro tělo je tato bakterie velmi výhodná. Příkladem je ABT mléko, které lze považovat za nejúčinnější kůru. Množství kysaných výrobků nelze určit tak, abychom je mohli brát za zdravé. Záleží na člověku. Lidé zakysané výrobky dobře snášejí a to i ti, jejichž tělo odmítá laktózu. Lidé, kteří dobře snášejí mléčný cukr, by měli konzumovat kysané výrobky se živou kulturou těsně před datem spotřeby.

reklama
Doporučené recepty
    reklama