reklama

Tolik práce, že není čas se najíst? Podrobný jídelníček na každý den pro vytížené

V pracovním shonu není příliš mnoho času na poklidnou konzumaci oběda. A pokud není nic po ruce, salát zakoupený v nejbližším obchodě může situaci vyřešit. Jak ale upozorňují výživové poradkyně, rychlý oběd se dá zvládnout připravit i den předem nebo v krajní nouzi se i zakoupený pokrm dá perfektně doladit malým trikem, abychom své tělo nezatížili.

Foto: iStock

Ráno ve spěchu vypít kávu a hned se následně ponořit do pracovního procesu, při kterém není nikdy dostatek času na poklidnou konzumaci výživného jídla. Podle Štěpánky Kutišové, výživové poradkyně, to je jen cesta ke zdravotním problémům, kterým se dá snadno předejít. Společně s hlavní výživovou poradkyní z center pro výživu a hubnutí Naturhouse Soňou Lovichovou vytvořily jídelníček i recepty pro rychlý životní styl, ve kterém není moc čas trávit jej u sporáku. 

"Dbejte na pravidelný rozvrh a jídlo si navečer nebo před spaním připravte předem," dodává Kutišová s tím, že i ve chvíli během dne, kdy si zakoupíme jídlo v supermarketu, se dá pokrm ještě pozměnit ve zdravý pokrm. "Ráno si nezapomeňte přibalit třeba bílý jogurt do práce. Ten se hodí pak jako kvalitní zálivka do zakoupeného salátu," popisujte. Podle ní jsou zálivky přidané k salátům často špatné kvality, což se při pravidelné konzumaci může odrazit na naší figuře.

Vytíženým lidem, kteří nemají čas stát u sporáku a připravovat si jídlo na druhý den, Kutišová doporučuje naplánovat si například jednoduché polévky, jejichž příprava nezabere mnoho času. "Pak stačí do nich natrhat trochu šunky, přidat vařené vajíčko nebo prostě sáhnete do mrazničky a vytáhnete porci netučného rybího filetu, který si jednoduše upečete na pečícím papíru - s trochou soli, bylinek a kapkou olivového oleje," vyjmenovává triky poradkyně.

Velkou službu podle ní udělají i mletá drůbeží masa. "Placičku se sušenými rajčaty, řapíkatým celerem, jarní cibulkou či jinými ingrediencemi vytvoříte během chvíle a během dalších několika se vám v troubě vytvoří další jednoduchý slim trik - masová placička," dodává. 

Jídelníček na celý týden

Pondělí

  • snídaně: 50 g žitného celozrnného chleba s pomazánkou z tvarohu a zeleninou
  • svačina: pomeranč
  • oběd: krůtí steak s grilovanou (restovanou) zeleninou
  • svačina: jogurt bílý do 3 % tuku
  • večeře: špenátová omeleta s barevným zeleninovým salátem

Úterý

  • snídaně: 2 cereální sušenky s jogurtem a chia semínky
  • svačina: kaki
  • oběd: čočkový salát (Na cibulce orestujte řapíkatý celer, mrkev, papriku. Smíchejte s uvařenou červenou čočkou, dochuťte oreganem) - porce zeleniny pro 1 osobu by měla odpovídat 250-300 g v syrovém stavu, čočka pak 100 g v uvařeném (40 g syrové).
  • svačina: 2 kiwi
  • večeře: ryba na rajčatech

Středa

  • snídaně: 2 plátky žitného celozrnného chleba s pomazánkou z tvarohu a zeleninou
  • svačina: 2 mandarinky
  • oběd: Kuřecí minutka s mangem a rýží basmati
  • svačina: 2 plátky ananasu
  • večeře: polévka Minestrone

Čtvrtek

  • snídaně: 2 plátky žitného celozrnného chleba s pomazánkou z tofu
  • svačina: kaki
  • oběd: kuřecí nebo krůtí maso + salát na způsob tzatziky (okurka, česnek, cibulka, bílý jogurt, pepř, olivový olej) + brambora vařená ve slupce
  • svačina: ½ grepu
  • večeře: restovaná cuketa s tempehem

Pátek

  • snídaně: 3 lžíce cereálií s jogurtem
  • svačina: ½ pomela
  • oběd: žampiony osmahnuté s česnekem a petrželkou + kuřecí nebo krůtí plátek + pečená brambora
  • svačina: ½ pomela
  • večeře: salát z bílé ředkve

Sobota

  • snídaně: 2 plátky žitného celozrnného chleba s pomazánkou hummus
  • svačina: jablko
  • oběd: čisticí pyré
  • svačina: granátové jablko
  • večeře: zeleninové lečo s vejcem (3 bílky + 1 žloutek)

Neděle

  • snídaně: smoothie z jablka, řapíkatého celeru, zázvoru a mrkve
  • svačina: jogurt bílý do 3 % tuku
  • oběd: kuře pečené na ananasu s rýží natural
  • svačina: ½ pomela
  • večeře: fazolové lusky dušené na cibulce s vinným octem + netučná ryba
reklama
reklama
reklama