reklama

Jak se o Vánocích nezbláznit z kalorických bomb? Existuje recept

Ano, Vánoce jsou svátky lásky, klidu, pospolitosti, ale co si budeme povídat – i jídla. Pečeme cukroví, vánočky, štoly, smažíme kapry, vytváříme kila bramborových salátů a lijeme do sebe poměrně velké množství alkoholu.

Foto: Shutterstock

A pak mnohdy ani nedýcháme přejedením a výčitky svědomí neberou konce. Samozřejmě není na místě držet zrovna o svátcích diety, možná jen stačí ubrat na kvantitě a přidat na kvalitě. Možná stačí pouze řídit se pořekadlem: Jez do polosyta, pij do polopita.

Nebo stačí změnit ingredience. „Každá rodina má svůj osvědčený recept na bramborový salát. Když ale vynecháte vejce, salám a tučnou majonézu nahradíte bílým jogurtem, klesne celková energetická hodnota pokrmu skoro trojnásobně,“ tvrdí nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.


Tučný mišmaš v břiše

Kromě lákadel, jako je bramborový salát a cukroví, je strašákem ohrožujícím naši linii také sváteční období návštěv a posezení s přáteli: "Dej si, to jsem letos poprvé vyzkoušela, všem to strašně chutná!" nebo "Nabídněte si, pro koho jsem to pekla?" Na tyhle zákeřné věty málokdo dokáže odpovědět: "Děkuji, nechci." Dalším nepřítelem linie je svařené víno nebo panák nějakého destilátu. Některé druhy alkoholu (pivo, víno, sladké likéry) obsahují velké množství cukrů, ale pozor, veškerý alkohol má vysokou energetickou hodnotu. Alkohol dále narušuje metabolismus sacharidů a tuků.

"Zvlášť, když se alkohol zkombinuje s kalorickým jídlem (chipsy, oříšky a tučné sýry). Veškeré kalorie z těchto potravin se ukládají ve formě tuku," vysvětluje Monika Bartolomějová. Kromě přibývání na váze se ale náš organismus potýká také s překyselením. "Člověk trpící překyselením vnitřního prostředí organismu je náchylný k alergiím, častým zánětům, vysokému krevnímu tlaku, mívá problémy s lymfatickým systémem, krevním cukrem, látkovou výměnou, zúžením cév. Překyselení těla bývá často doprovázeno poruchami spánku, zvýšenou nervozitou, depresemi nebo nízkým fyzickým výkonem," doplňuje praktický lékař Ondřej Nývlt.

A zase ta voda s citrónem

Kyselost organismu v negativním smyslu ovlivňuje hned několik faktorů – strava, stres, nesprávné dýchání a nedostatek pohybu. "Ráno je dobré začít den nápojem, který pomáhá organismu odplavit kyselé zbytky – jedním z nejlepších je voda s citronem," říká lékař. Díky jedné sklenici upravíte pH organismu a zabráníte ztrátám vápníku, draslíku a hořčíku, které tělo potřebuje pro svoji správnou funkci.

Mezi potraviny, které nám o vánočních svátcích způsobují nejvíce problémů, patří máslo, smetana, mléko, solené arašídy, pivo, víno, likéry, ocet, cukr, uzeniny, maso a další. "Pomoci organismu ale můžete, když přidáte zásadotvorné potraviny," vysvětluje Ondřej Nývlt. Tedy například jablka, hrušky, sušené nesířené meruňky či švestky, zelený a bylinný čaj, lískové ořechy, kořenovou zeleninu, zázvor nebo česnek.

Jogurt a kysaná smetana místo majonézy

Proti přejídání existuje jen jeden recept: Pevná vůle a dostatek aktivit, třeba na čerstvém vzduchu. Berte svátky jako příležitost něco zažít, a ne jako svátky lenosti. K tomu přidejte zdravější jídelníček a máte vyhráno. Těžkému pocitu po štědrovečerní večeři můžete předejít menším množstvím tuku, který je obsažen v řízku nebo smaženém kaprovi a bramborovém salátu připraveném s majonézou.

"Nevhodná je rovněž i samotná kombinace a kolikrát i velké množství. Proto je důležité pohlídat si porci na talíři, bramborový salát připravit s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, když je nutné mít smažené řízky nebo rybu, pak je nechat na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk, nebo je ponořit do horké vody, do které se tuk uvolní," doporučuje Monika Bartolomějová.

reklama
reklama
reklama