Jak poznat kvalitní zmrzlinu a na co si dát na obalech pozor?
Jak poznat, že je zmrzlina vyrobená z kvalitních surovin, a ne z laciných chemických náhražek?
Jakmile teploty vystoupají na letní hodnoty, jsou zmrzliny a nanuky první věc, která nás napadne v touze se trochu ochladit. Asi tušíte, že mezi zmrzlinami je velký rozdíl, ne všechny jsou vyrobeny z kvalitních surovin, ale často jsou plné chemických náhražek a umělých barviv. Jenže jak to poznat?
Nejsnadněji to samozřejmě poznáte na balených výrobcích. Na obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami.
„U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení například 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími kombinovanými ovocnými šťávami," říká Dalena Martiníková, která vymyslela zmrzlinu Mrož a dnes působí jako vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina.
Smetana vs. rostlinný tuk
Na obalech musí být vždy uvedeno, zda je ve zmrzlině rostlinný tuk nebo ne. Dokonce tam musí být deklarováno, o jaký druh rostlinného tuku se jedná (kokosový, palmový, palmojádrový).
Navíc zmrzlina před složením musí mít uvedenou takzvanou kategorizaci, takže pokud obsahuje rostlinný tuk a k tomu třeba i smetanu, musí být uvedeno, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem a smetanou; pokud smetanu neobsahuje, pak se uvádí, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem.
Pokud splňuje zmrzlina požadavek na označení smetanová, pak se takto může označit a přirozeně musí být vyrobena ze smetany nebo másla. Smetanová zmrzlina je mnohem chutnější, jemnější a více se v ní rozvinou chuťové složky jako je vanilka nebo kakao.
Zmrzlina vs. kalorie
Pokud je zmrzlina vyrobena z poctivých složek a nekonzumujeme ji několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu. Za dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat ovocnou klasiku jako je třeba právě zmíněný Mrož, vyrobený ze smetany, tvarohu a obsahuje více než 55 procent ovoce.
Nanuk vs. kopečková
Kopečková zmrzlina může být chuťově ještě lepší než nanuky, jenže jen málokterá cukrárna nabízí opravdu kvalitní produkt. Jak se v tomto případě zorientovat, když nikde nejsou žádné obaly?
Nejjednodušší je se ptát. Nejlepší zmrzliny jsou takové, které obsahují buď jen ovoce, nebo smetanu, tvaroh či mléko. Pokud prodávající neví, co vám vlastně servíruje, raději jděte pryč. Věřte, že ti, kdo mají poctivou zmrzlinu, o tom moc dobře vědí, a rádi se pochlubí.
Všimněte si také, jak rychle zmrzlina taje. Pokud vám teče po prstech ještě dříve, než jste vůbec stačili ochutnat, víckrát si ji nekupujte. Znamená to totiž, že obsahuje až příliš velké množství vody - samozřejmě na úkor chuti.
Okamžitě po prvním ochutnání byste také měli poznat její příchuť. Nesmí z ní být cítit nic jiného. Kvalitní zmrzlina také obsahuje kousky ovoce, čokolády či ořechů. Také podle toho poznáte, že nejde jen o navoněnou chemickou směs.
Pozor na točenou
Točená zmrzlina mnohdy budí dojem, že se jedná o čerstvou, na místě vyrobenou pochutinu. Ve skutečnosti ale většinou vzniká z práškovité směsi, nikoliv z čerstvých ingrediencí. Také díky formě jejího podávání se z ní stává vůbec nejrizikovější letní osvěžovadlo.
Aby byla točená zmrzlina neškodná, musel by prodejce každý den přístroj čistit a nenechávat v něm zmrzlinu přes noc. Na chuti se pak může ještě podepsat nedostatečné promíchání i nevhodné chlazení.
Co jste možná o zmrzlině nevěděli
- Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová.
- Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná lépe.
- Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky.
Pokud zmrzlina roztaje, pak je pravda, že se poruší vazba mezi mléčnou (vodovou) částí a tukem. Žádná vodní pára z ní ale nevystoupí. Tím porušením vazeb vznikne pak její "hrubost" ve formě ledových krystalů.
Z toho vyplývá, že na tom, jestli je zmrzlina nebo nanuk v pořádku, záleží i způsob skladování. Pokud na nich vidíte zmíněné krystalky, nebo rovnou námrazu, znamená to, že se teplota radikálně měnila a zmrzlina tak několikrát lehce povolila a zase zmrzla, což její chuti rozhodně neprospívá.