Gumoví medvídci mají svátek. Jak si je vyrobit zdravě doma
Věděli jste, že gumoví medvídci mají svůj mezinárodní den? A co všechno vlastně víte o jejich historii, nebo třeba domácí výrobě?
Na gumových medvídcích si lidé postupně na celém světě pochutnávají už 94 let. Dokonce 15. července mají svůj oficiální mezinárodní den. Prozradíme, jak si doma vyrobit jejich zdravější variantu, nebo jak obyčejné bonbony přeměnit na módní doplněk.
Želatinoví medvídci spatřili světlo světa v roce 1922 v Německu, kde je začala vyrábět firma Haribo ve městě Bonn. Jejich podoba vznikla v hlavě cukráře Hanse Riegela, který se inspiroval tančícími medvědy na poutích.
Jednou z hlavních složek medvídků je cukr. Jedno balení může obsahovat dokonce až 80 kostek cukru. Dále v nich najdeme hroznový cukr, ochucovadla, aromata a samozřejmě želatinu. Ta se v některých výrobcích už nahrazuje agarem, což je přírodní polysacharid vyrobený z červených mořských řas.
Nesmíme zapomenout ani na barviva. Ta chemická se ale začala od 80. let nahrazovat jejich přírodní variantou.
Domácí varianta medvídků
Želatinové bonbony si můžete jednoduše vyrobit i doma a hlavně s jistotou víte, z čeho je tvoříte. Budete na ně potřebovat čistou šťávu z ovoce. Není problém do ní přidat rozmixované ovoce. Na 200 mililitrů budete potřebovat zhruba 10 gramů želatiny. Vegetariáni mohou použít již zmíněný agar, který má podobné želírující účinky.
Polovinu šťávy přiveďte k varu, přisypte želatinu a dolijte zbytek šťávy z ovocného pyré. Záleží, jak sladké ovoce máte, ale můžete ještě směs dosladit stévií, medem, javorovým nebo rýžovým sirupem.
Ovocnou želatinu nalijte na plech, do formiček na led nebo si můžete koupit přímo formu na želatinové medvídky. Dno formy doporučujeme jemně vymazat třeba kokosovým olejem. Bonbony jsou pak lesklejší a lépe se vyklepávají. Tuhnout je nechejte dvě až tři hodiny.
Zmrzlina ze želatinových medvídků
Proč nelízat zmrzlinu a u toho občas narazit na želatinového medvídka. Stačí si gumové medvídky nasypat do ledových tvořítek a zalít je perlivou ochucenou či neochucenou vodou. Kromě vody můžete použít i vodu ochucenou šťávou z ovoce.
Tvořítka na zmrzlinu uzavřete zavíracím držátkem a vložte na pár hodin do mrazícího boxu.
Náušnice k nakousnutí
Pokud jste zastánci trochu extravagantnější módy, můžete si z medvídkových bonbonů vyrobit třeba i náušnice.
Dva medvídky Haribo nebo jiné značky vybrané barvy nechte volně na vzduchu alespoň několik dní. Medvídka pak propíchněte dlouhým špendlíkem od středu jeho hlavičky k jeho spodní části. Držte špendlík za jeho konec a medvídka důkladně natřete ze všech stran průhledným lakem na nehty a zapíchněte jej do stabilního materiálu, kde může uschnout.
Poté špendlík vyndejte a vyměňte jej za ketlovací nýt, který vsuňte ze spodu medvídka směrem nahoru k jeho hlavičce. Vrchní část nýtu vytvarujte do očka pomocí bižuterních kleští. Ještě než očko dotáhnete, vložte do něj afroháček a očko uzavřete.