Lidé se často domnívají, že spouštěčem cukrovky je konzumace sladkostí. Proto se z obavy, že cukrovku "chytnou", sladkému pokud možno co nejvíc vyhýbají. Není to špatně, ale… Snad kvůli samotnému názvu, ve kterém je cukr "slyšet", provází chorobu tento mýtus snad odjakživa.
Diabetes 2. typu sice má úzkou souvislost se špatnou životosprávou, ale zdaleka se netýká pouze konzumace sladkostí, resp. cukru. Za příčinu vzniku diabetu 2. stupně jsou považovány obecně špatné stravovací návyky a celkově neutěšený životní styl.
Nadměrná konzumace živočišných tuků a smažených jídel zdraví nepřidá a potenciál diabetu podpoří, podobně jako kouření, častá konzumace alkoholu, nadváha, nedostatek pohybu, ale i nadmíra stresu.
Naopak diabetes 1. typu ovlivnit životním stylem nelze. Tento typ cukrovky má asi jen sedm procent nemocných a stojí za ním především genetika.