reklama

Desatero, jak vybrat kvalitní mléčný výrobek

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech i na farmářských trzích jich je nepřeberné množství. Přinášíme několik rad, čeho si u nich všímat.

Foto: Profimedia.cz

Na mléčné výrobky se názory rozchází. Někteří na ně nedají dopustit a jiní se jim vyhýbají velkým obloukem. Přesto u hodně lidí stále tvoří významnou součást jídelníčku. Ať už se jedná o jogurty, sýry, smetany, nebo mléko jako takové. Poradíme vám v deseti bodech, čeho si při jejich výběru všímat, abyste se vyhnuli těm méně kvalitním.

1) Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí

Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce – v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

2) Méně je někdy více

Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Pokud vezmeme do hledáčku například bílé jogurty, měly by v podstatě obsahovat jen mléko a bakterie mléčného kvašení. 

3) Čeho si všímat na etiketě?

Složení se logicky liší dle daného výrobku. Proto si přiblížíme některé konkrétní kategorie.

  • Mléko – hlavně si všímáme obsahu tuku. Ideální je polotučná varianta (1,5 procenta tuku).

  • Sýry – opět sledujeme množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 až 140 miligramů na 100 gramů. Tedy snažte se vybírat sýrové výrobky s co nejmenším podílem soli).

  • Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2 až 3 procenta tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g). Jak jsme již zmínili, bílý jogurt by měl obsahovat jen mléko a živé kultury.

V podstatě u všech mléčných výrobků pozorujeme hlavně množství tuku. Vyhněte se ale těm zcela bez tuku. Pokud tam chybí, musí být něčím nahrazen, proto si opět přečtěte složení, co tvoří danou náhradu. Může se jednat o cukry, škroby nebo chemická dochucovadla a látky, které jsou pro naše tělo spíše ke škodě.

4) Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Například se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Třeba "máslíčko" a máslo není to samé.

5) Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Je pak tedy velký rozdíl, jestli zvolíte smetanový krém s přírodním vanilkovým aroma nebo vanilinem či ethylvanilinem.

6) "Jahodový" není to samé co "s příchutí jahody"

Jestliže se výrobek nazývá například "jahodový/jahoda", musí opravdu obsahovat jahody. Dávejte si ale pozor na výrobky s jahodovou příchutí. Slovo "příchuť" zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

7) Navíc není "jahodový" jako "jahodový"

Slovo "jahodový" sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

Příklad: Jogurt má 5procentní podíl ovocné složky se 40procentním podílem jahod.

Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

8) Sledujte i původ výrobku

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Tato značka vás informuje o tom, že výrobek pochází z místa, které splňuje všechny hygienické požadavky pro výrobu potravin živočišného původu.

V takzvaném oválku navíc najdete označení země posledního zpracování a původu výrobku (příklad: CZ patří České republice).

9) Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět v procentech obsah sušiny a tuku. Tuk se uvádí buď jako absolutní, popřípadě častěji jako tuk v sušině.

Příklad: Eidamský sýr 30 procent tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:

Sušina …………….54 % (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Řešení: % t = tuk v suš. (%) x suš. (%) / 100 = 30 x 54 / 100 = 16,2 gramů

10. Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu.

Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Společně se značkou Český výrobek byla mimo jiné vyhlášena prázdninová soutěž, jak jste na tom s výběrem mléčných potravin. Bližší informace naleznete na webu akademiekvality.cz.

Popřípadě ještě můžete zavítat k samotným farmářům. Sice výběr vašeho oblíbeného farmáře zabere nějaký čas, budete si chtít farmu projít, zjistit všechny potřebné informace, ale výsledek pak také stojí za to.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama