Ochlaďte se pomocí tradiční medicíny: Které potraviny vám pomohou
Věděli jste, že podle tradiční čínské medicíny některé potraviny zahřívají, jiné ochlazují a ty další se chovají neutrálně? Obvzláště v horkém letním počasí je užitečné toto vědět a využít případnou další cestu k ochlazení organismu.
Již před mnoha tisíci lety vytvořily civilizace staré Číny a východní Indie ucelený systém klasifikace jednotlivých potravin podle jejich teplotního vlivu na organismus člověka.
Že každá potravina v sobě nese určitou energii, je jasné. V našich podmínkách zmiňovaná energie znamená většinou kalorie, zatímco tradiční čínská medicína u jednotlivých potravin rozlišuje, zda do těla přinášejí chlad, teplo, sucho, nebo vlhko.
Pokud v letním období zahrnete do jídelníčku více ochlazujících potravin, pomůžete svému tělu zachovat si potřebnou rovnováhu. A vám bude lépe. S menšími potížemi přežijete horka a s větší pohodou prožijete celé léto.
O jakých potravinách je řeč a jak se dále rozdělují? Projděte si naši grafiku a vyberte si vhodné potraviny "na míru" vám a vašim chuťovým preferencím.