reklama

Čokoládu ničím nenahradíš!

Čokoláda je skvělá pochoutka, jejíž účinky nelze ničím nahradit. A nejen kvůli její sladké chuti, ale také kvůli zdraví!

Foto: Profimedia.cz

POZOR!

Podle odborného lékařského časopisu Lancet však řada výrobců odstraňuje z hořké čokolády flavonoly, které způsobují příliš trpkou chuť. Taková čokoláda je i přes vysoký obsah kakaa ze zdravotního hlediska téměř bezcenná. Stává se z ní jen nezdravá cukrovinka bohatá pouze na nasycené tuky a cukry.

Nic nedokáže uspokojit chuť na čokoládu stejně jako kakaová pochoutka samotná. A to ani potraviny, které obsahují mnoho totožných látek. Čokoláda je zkrátka nenahraditelná, potvrdil nedávný výzkum.
„Místo čokolády jsme podávali jiné potraviny, které obsahují shodné látky. Účastníci výzkumu je měli hodnotit jako dostatečné k nahrazení chuti na čokoládu či naopak," vysvětluje postup výzkumník Michal Holub z projektu Čokovice.cz, „nicméně žádná z nich nedokázala ukojit chuť na čokoládu stejnou měrou, jako pár čtverečků čokolády samotné.

Chuť roste...

Ve výzkumu byly použity například kapsle plněné kakaovým práškem nebo další kombinace obsahující cukry, tuky a kakao. Ani jedna z kombinací však nedopadla úspěšně. Nikdo ze zkoumaných nepotvrdil, že by tyto potraviny potlačily jejich chuť na čokoládu. Ba naopak, na pravou čokoládu pak měli ještě větší chuť.

„Něco je zkrátka na této pochoutce neodolatelné a nezaměnitelné, že nic jiného nechutná tak dobře, jako rozpouštějící se čokoláda na jazyku," cituje hodnocení jednoho účastníka vedoucí výzkumu projektu Čokovice.cz Zdeněk Soukup.

Mezi testované pochutiny patřila i káva, která je někdy s čokoládou kvůli podobnému množství obsahu kofeinu stavěna na stejnou úroveň. Obdobně jako ostatní produkty však neměla kýžený efekt. Chuť na čokoládu totiž nedokázala potlačit ani v jediném případě.

Mlsání pro zdraví

Výzkum byl proveden na reprezentativním vzorku padesáti účastníků ve věku 18-45 let, rovnocenně byla zastoupena obě pohlaví. Výzkumníci z Čokovic se dlouhodobě zabývají testováním čokolády, zejména jejími vlastnostmi, správným složením a působení na lidský organismus.

Sladká chuť čokolády nám dělá dobře na jazyku i na duši - klidně ji můžete brát jako domácí antidepresivum. Ale ještě lepší je, že pár gramů této pochoutky naopak významně prospívá zdraví, především srdci.

Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že tmavá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh, například stejně jako aspirin snižuje srážlivost krve. Tím zmírňuje riziko ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům.

Všechny nejsou stejné

Několik gramů čokolády denně zlepšuje vlastnosti výstelky cévní stěny, má pozitivní vliv na funkci krevních destiček a snižuje krevní tlak.

"Látky, obsažené v kakaových bobech, zvané flavonoidy, mají podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček," potvrdila vedoucí výzkumného týmu doktorka Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.

Doktorka Beckerová doporučuje denně dvě kávové lžičky tmavé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů. Varuje však, že běžná čokoláda obsahuje hodně cukru a másla.

Jako víno a čaj

Flavonoly z čokolády (jde o nejhojnější skupinu flavonoidů)  jako účinné antioxidanty  chrání buňky před zhoubnými vlivy radikálů.

A podle mnoha studií pravidelný příjem flavonolů chrání tělo nejen před infarktem a mrtvicí, ale také před demencí a rakovinou. V čokoládě jsou zastoupené v podobném množství jako v červeném víně nebo zeleném čaji.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama