reklama

Co je dobré pro dobytek, prospívá i nám: Syrovátka

Syrovátka je přímo zázračná věc: hubne se po ní bez hladu, vyhladí pleť, zlepší zažívání i imunitu a pomůže chránit před nemocemi srdce i rakovinou. A navíc osvěží!

Foto: Žena

Dřív se s ní krmil dobytek... Pokud vám pořád vám připadá syrovátka tak trošku nechutná, podívejte se na to, co všechno dokáže! Určitě ji pak vezmete na milost a přijdete jí na chuť. Je příjemně nakyslá a  zvlášť v létě báječně osvěží.

Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, které jsou snadno stravitelné a mají pro náš organismus vysokou biologickou hodnotu. Přispívají tak při cvičení ke zvýšení podílu libové svaloviny.

Hubnutí i krása

Syrovátkové bílkoviny mají v této specifické formě mají i antioxidační účinky. Syrovátka také zvyšuje výkon imunitního systému a pomáhá tak i chránit proti rakovině.  Proti stresu působí  obsah tryptofanu. To ale není všechno!

„Pokud vypijeme 0,5 l syrovátky, dodáme svému organismu cca 25 - 30 % denní potřeby vitaminu B12, polovinu denní dávky vitaminu B2, třetinu denní dávky kyseliny pantotenové a to vše při minimálním příjmu tuku a energie."  upozorňuje Mgr. Lenka Mičová, nutriční terapeutka z nemocnice v Liberci.

Pryč s hladem

Syrovátka díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže člověka nasytit a potlačí tak pocit hladu na dlouhou dobu. Studie prokázaly, že syrovátkové bílkoviny oddálí pocit hladu až o dvě hodiny. To je více než u ostatních bílkovin. Příznivý vliv má také obsažený vápník a laktóza. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být syrovátka s minimálním obsahem tuku dobrým pomocníkem.

Střevní mikroflóra v rovnováze

Laktóza obsažená v syrovátce má příznivý vliv na správné trávení. Působí jako prebiotikum, jež je předpokladem pro růst probiotických bakterií. Ty mají v procesu zažívání zásadní význam. Pokud jsou bakterie v rovnováze, nedochází k přemnožení těch „nepřátelských" bakterií a virů, které mohou být původci onemocnění, a správně funguje i imunitní systém člověka.

Hladká pokožka

Účinky vnější aplikace syrovátky nejsou žádnou novinkou. Už v minulosti ji ženy používaly pro mytí pokožky, pro její zjemnění a prevenci akné. Látky obsažené v syrovátce dokáží regulovat  pH pokožky a jsou výborným prostředkem, jak zmírnit potíže s ekzémy, lupénkou a problematickou pletí vůbec.  Syrovátku můžete přidávat do koupelí nebo si smícháním s vodou připravit výživnou masku, kterou pak aplikujete plošně, nebo dle potřeby na postižená místa.

Prevence srdečně- cévních onemocnění

Látky obsažené v syrovátce dokáží zmenšovat rizika srdečně-cévních onemocnění, a to regulací krevního tlaku a snížením hladiny cholesterolu v krvi.

Bojovník proti rakovině

Dle provedených studií bylo prokázáno, že látky obsažené v syrovátce mohou zastavit růst rakovinných buněk a v procesu chemoterapie naopak chrání zdravé buňky před poškozením.

Vlezte si do ní

Kromě toho, že syrovátka i izolované syrovátkové bílkoviny jsou hojně používaným artiklem pro výrobu potravin, pochutin a nápojů, je možné syrovátku koupit i čerstvou nebo sušenou.

A konzumace není jedinou možností, jak jejích pozitivních vlastností využít. Vnější aplikací, například koupelemi se syrovátkou, můžeme zmírnit projevy nepříjemných ekzémů či lupénky. Pokožka je pak hladká a vyživená. Příjemné jsou i masky, jejichž příprava je opravdu jednoduchá. Stačí syrovátku rozmíchat s vodou a můžete aplikovat.

NA CO SI DÁT POZOR

Syrovátku se nedoporučuje dětem do tří let, kdy by měly konzumovat pouze adaptovaná mléka, a to vzhledem k vysokému obsahu bílkovin. Rovněž pro osoby trpící laktózovou intolerancí není vhodná konzumace syrovátky a dále také u osob, které berou např. tetracyklinová antibiotika.

reklama
reklama
reklama