BLOG Tisíc chutí: Zdravé mlsání - je to možné?
Přepadá vás často chuť na něco dobrého? Celý den se držíte, ale nakonec stejně podlehnete? Všichni to asi známe. Stačí chvilka nepozornosti a už máme v ruce čokoládu, sladkou tyčinku nebo si pochutnáváme na dortíku. Můžeme to změnit?
Co oči nevidí, to nás méně láká
Tip, jak omezit nezdravé mlsání, je jednoduchý. Nemějte dobroty na očích. Vykliďte si šuplíky s čokoládou, vysypte krabičky s bonbony a vyprázdněte skříňku, kde jsou sušenky pro nečekané návštěvy. Šuplíky po čokoládě naplňte dózami s oblíbenými ořechy, do krabičky po bonbonech uložte podomácku sušená jablka, švestky nebo hrušky. Pro návštěvy si připravte oblíbenou keramickou misku, do které budete všechny ty dobroty míchat. A jestli chcete přátele pohostit něčím výjimečným, zkuste makové kuličky.
Makové kuličky
Porce: 20 kuliček
Příprava: 20 minut
1 hrnek máku
1/2 hrnku špaldových vloček
2 lžíce medu
2 lžíce vody
strouhaný kokos na obalování kuliček
Hrnek máku namelte. Půl hrnku špaldových vloček rozsekejte nahrubo. Přidejte dvě lžíce vody, dvě lžíce medu. Vše smíchejte, vytvořte těsto.
Z těsta tvarujte kuličky, obalujte je v kokosu a nechte vychladit v ledničce. Nebo těsto rozdělte napůl, zabalte do pečicího papíru a přes utěrku vyválejte do špalíku. Špalíček dejte v pečicím papíru vychladit do ztuhnutí, vyjměte z papíru a nakrájejte na širší suky.
Mák je lokální superpotravina
Neustále k nám z exotických končin přicházejí nové a nové suroviny a v jejich stínu se krčí mnohé z těch lokálních. Jednou z nich je mák, který naše babičky v kuchyni hojně užívaly a všichni se olizovali až za ušima. Mák je plný zdravých tuků a vitaminů. Za zmínku stojí vysoký obsah vitaminu E. Jde o skvělý antioxidant, který chrání buňky před stárnutím.
Mák kupujte nejlépe celý, udržujte ho na chladném místě a vždy si potřebné množství čerstvě umelte. Mák je plný oleje a po namletí je třeba ho co nejrychleji upravit a zkonzumovat, jinak by mohl žluknout. Případně můžete čerstvě namletý mák uskladnit v ledničce a do dvou až tří dnů spotřebovat.
Místo zákazů zdravé alternativy
Lenka Formánková
Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.
Mák není jediná surovina, ze které lze vykouzlit zdravé mlsání. Další rada, jak mlsat zdravě, zní: buďte připraveni! Když se naučíte několik zdravých alternativ, chvíle mlsání mohou ve vašem životě spokojeně zůstat. Jak začít?
Místo dezertu si nakrájejte jablko a posypte ho mletou skořicí a kardamomem. Budete překvapeni výtečnou chutí! Jestli máte jen pár minut, připravte si obilný nápoj s rostlinnou alternativou mléka slazený medem nebo melasou. Nápoj uspokojí vaši chuť na sladké, aniž byste sáhli po zákusku nebo sušenkách.
Výborné pochoutky se dají připravit i z tahini pasty, což je krém ze sezamových semínek. Smíchejte tahini s troškou medu, můžete přidat čisté kakao i špetku vanilky. Vzniklou sladkou dobrotu mlsejte jen tak, zkuste ji na palačinky nebo jako dip pro nakrájené kousky ovoce.
Když je situace vážná a je třeba terapie čokoládou, zvolte alespoň kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. K uspokojení vám bude stačit jen kousek.
Domácí výroba je zárukou kvality. Naučte se domácí müsli tyčinky. Jsou zdravou a sytou pochoutkou zejména teď v chladnějších měsících.
Domácí müsli tyčinky
Porce: 10 tyčinek
Příprava: 15 minut
Pečení: 15 minut
1 hrnek oříšků kešu
1/2 hrnku mandlí
1/2 hrnku kustovnice
1/2 hrnku ovesných vloček
1/4 hrnku dýňových semínek
1/4 hrnku hořké čokolády
1/4 hrnku medu
1 lžíce lněného semínka
2 lžíce rýžové nebo jiné mouky
1 lžíce tahini - sezamové pasty
špetka soli
Všechny suché přísady dejte do mísy a promíchejte. Přidejte lžíci tahini a čtvrt hrnku medu. Znovu promíchejte.
Směs lžící urovnejte na třetinu klasického pekáče nebo do formy 20 x 20 centimetrů. Upěchujte.
Pečte v troubě na 165 °C přibližně patnáct minut. Pokud chcete tyčinky křupavější, pečte ještě o pět minut déle, ale pečlivě kontrolujte, aby nedošlo ke spálení.
Nechte vychladnout, vyjměte z formy a dejte ještě vychladit do lednice. Nožem nakrájejte na tyčinky.