BLOG Češka z Česka: dva jednoduché recepty z dýně
Podzim už pomalu končí. Rozlučme se s ním jednoduchými a rychlými jídly z dýní, jedné z hlavních surovin podzimu.
Češka z Česka
Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Ingredience:
500 g dýně Hokkaido
1 cibule
máslo (cca 2 lžíce na osmažení cibulky)
vývar nebo voda, cca 0,5 l
250 ml smetany, min. 33% (1 kelímek)
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička (cca 1 lžička mleté)
čerstvě mletý pepř a sůl
Postup:
Na másle zpěňte cibulku, přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni Hokkaido (i se slupkou). Osolte, opepřete, přilijte 0,5 l vody nebo zeleninového vývaru a pod pokličkou vařte do měkka. Když je dýně měkká, ztlumte plamen a přilijte smetanu a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte sůl, pepř, chilli a prolisovaný česnek podle chuti.
ZAPEČENÁ DÝNĚ S BRAMBORAMI
500 g brambor
500 g dýně Hokkaido
400 ml smetany ke šlehání
300 g strouhaného ementálu
100 g sýra Grana Padano
cca 1 lžíce oleje (např. olivový nebo slunečnicový)
tymián
3 stroužky česneku
čerstvě mletý pepř a sůl
Postup:
Vydlabanou dýni a brambory omyjte, neloupejte a nakrájejte na slabé plátky a skládejte je střídavě do zapékací mísy. Ostatní suroviny nastrouhejte, smíchejte a vytvořenou směs dávejte rovnoměrně na každé patro brambor a dýně. Na sýrovou směs dejte zase vrstvu dýně a brambor. Opakujte do té doby, než bude zapékací mísa plná. Na poslední patro dejte sýrovou směs, která vytvoří skvělou opečenou krustu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 min.
Další recepty z místních surovin najdete na www.ceskazceska.cz