Bez vlastního záchoda nejdu!
Zácpa? Většinou má psychické příčiny: víme, jak ji zdolat!
Znáte to. Z výletů i z delších pobytů se vracíme o pár kilo těžší, protože mimo své obvyklé domácí prostředí na WC „prostě nejdeme", protože nám „to nejde" .
Výsledkem je nejdříve pocit nepohodlí, později plnost až bolestivost břicha a omezení pohybu, pak i bolesti, nevolnost a křeče.
Jako děti...
Cizí prostředí však za to nemůže. Můžeme si za to sami. Původ tohoto problému je totiž psychický.
Zaujalo vás toto téma? Diskutujte s námi pod článkem
Říká se tomu návyková zácpa, častější je u žen. Může vzniknout již v dětství, kdy dítě z nějakého důvodu odsouvá nucení na stolici. Děláme to i v dospělosti, a dokonce nejspíš z obdobných příčin...
S věkem se pak problém pořád zhoršuje. Vzpomeňme si, kolikrát jsme nešli, protože zvonil telefon, styděli jsme se to přiznat, nebo jsme spěchali za něčím „důležitějším". Dovolená jen dožene všechno do extrému.
Zkuste zapomenout, že tady mají jiný papír, žádné časopisy a že vás dokonce někdo viděl, jak „tam" jdete a teď stojí za dveřmi...
Potřebuje povzbudit!
Ne nadarmo k základním radám při řešení tohoto problému patří heslo PRAVIDELNOST. Zkrátka - ať jsme, kde jsme - sednout si každé ráno na WC a zkusit (pozor, moc ovšem netlačit), zda by z toho přece jenom něco nebylo.... Smyslem je znovu vzbudit defekační reflex.
K rozvoji zácpy samozřejmě přispívá jídlo. U některých lidí je ho tak málo, že vyprazdňování je technický problém. Většinou ale jíme dost (až moc), ale jídlo obsahuje málo vlákniny.
Tělu k tomu pomáháme ovocem, zeleninou a luštěninami - prostě vším, co má vysoký obsah vlákniny. A ještě si můžeme klidně přidat vlákninu z lékárny, ať už sypanou nebo ve formě lisovaných tablet . Existují i pilulky, ale ty bývají méně účinné.
Kdo maže, ten jede
Přírodní stravy, která by povzbuzovala defekační reflex, je vlastně jen mizivé množství. Běžná strava obsahuje nadměrné množství rafinovaných, tučných a sladkých potravin, plných konzervačních látek i jedovatých chemikálií.
Někdo přísahá na teplé ovocné šťávy, třeba i z kompotu, ještě před snídaní. K osvědčeným hitům pak patří fíky, datle, švetky, hrušky. Využijte pobytu v jižních krajích k jejích konzumaci a po návratu i jejich sezónní výskyt.
A pro věčné dietáře: chce to také trochu tuku! Klidně i panenského olivového oleje, který má tu vlastnost, že vaším traktem jen projde.
Napijte se na to!
Zajištění pravidelného stravovacího režimu je rovněž důležité. Důraz se klade na snídani, a na tu leckdo "nemá čas". Černá káva ji určitě nenahradí. Jednotlivá denní jídla mají být podávána po 3-4 hodinách, poslední jídlo je dobré konzumovat 2-3 hodiny před spaním.
Zácpa také může být způsobená nejen nevhodným a nepravidelným stravovacím režimem, ale také nedostatečným příjmem tekutin, nedostatkem pohybu, někdy onemocněním či určitými léky.
Obecně pro dospělé platí pít nejméně 2 l vhodných tekutin denně, u dětí je potřebné množství dané věkem. Při nedostatku tekutin si tělo pomáhá tím, že potřebné tekutiny odebírá z organismu a to způsobí zahuštění střevního obsahu.
Kartáč na střeva
Výběr potravin pro tyto problémy sleduje navýšení obsahu vlákniny ve stravě. Vláknina urychluje střevní peristaltiku, čistí jako kartáč střeva, snižuje vstřebávání tuku, cholesterolu. Rozpustná vláknina (ovoce a jemnější druhy listové zeleniny) zároveň slouží jako výživa prospěšných mikroorganismů. Zelenina nebo ovoce by měly být doplňkem každého jídla!
Doporučené množství pro dospělého člověka je 0,5 kg denně. Funkci střevní mikroflóry upravují zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, podmáslí) či probiotické potravinové doplňky. Zdrojem živin a vlákniny a dobrým pomocníkem na cestách jsou nutridrinky s obsahem vlákniny (Nutridrinky Multi Fibre).
Více na uLékaře
galerie1
VÍTE, CO JÍTE?
Vláknina urychluje střevní peristaltiku, čistí jako kartáč střeva, snižuje vstřebávání tuku, cholesterolu. Rozpustná vláknina (ovoce a jemnější druhy listové zeleniny) zároveň slouží jako výživa prospěšných mikroorganismů. Zelenina nebo ovoce by měly být doplňkem každého jídla!
Doporučené množství pro dospělého člověka je 0,5 kg denně. Funkci střevní mikroflóry upravují zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, podmáslí) či probiotické potravinové doplňky. Zdrojem živin a vlákniny a dobrým pomocníkem na cestách jsou nutridrinky s obsahem vlákniny (Nutridrinky Multi Fibre).