reklama

Kanaďanka jí pět let jen maso. Lví jídelníček jí údajně pomáhá s léčbou artritidy

Kanaďanka Mikhaila Petersonová jí od roku 2017 pouze maso. Speciální "lví jídelníček" jí údajně pomáhá s léčbou artritidy, kterou trpí od svých sedmi let. Netypické stravování přirovnává třicetiletá žena k oblíbené keto dietě, při které strávníci jí převážně bílkoviny.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Když bylo Mikhaile Petersonové sedm let, lékaři jí diagnostikovali zánětlivé autoimunitní onemocnění, při kterém jsou poškozovány chrupavky a kosti kloubů. Kvůli revmatoidní artritidě musela podstoupit v 17 letech výměnu kloubů a brát řadu léků. 

"Nemohla jsem ráno vstát z postele, nejhorší ze všeho ale byla ta deprese. Trvalo mi dlouho, než jsem začala brát své stravování vážně. Zjišťovala jsem si pak informace k masové dietě a zkusila ji," citoval třicetiletou publicistku a influencerku britský web LADbible

Před sedmi lety začala Mikhaila Petersonová se striktní paleo dietou, sestávající především z hovězího masa, zelené a kořenové zeleniny. Symptomy její nemoci se uklidnily natolik, že mohla snížit množství léků a nakonec od nich zcela upustit. Tvrdí také, že dieta jí pomohla s chronickou únavou a bolestmi, kterými trpěla. 

Lví dieta jí údajně pomohla i s depresemi

Speciální jídelníček upravila během svého těhotenství a v prvních měsících po narození dcery, kdy se jí ale všechny příznaky artritidy vrátily.

"Doufala jsem, že podobně jako před lety mi znovu pomůže změna jídelníčku. Po pěti měsících od narození dcery jsem se vrátila k jezení hovězího masa. A po dvou týdnech jsem ráno přestala brečet bolestí a moje klouby přestaly tolik bolet," popsala Petersonová.

Kanadská hvězda sociálních sítí dodala, že po dalších pěti měsících se zbavila i depresivních myšlenek a nakonec i antidepresiv.

Jídelníček, popisovaný jako "lví dieta", od roku 2016 propaguje na svém webu i sociálních sítích. Ten tvoří pouze hovězí steaky či mleté maso, mořská sůl a voda. Petersonová jej přirovnává k populární keto dietě, při které strávníci jí převážně bílkoviny. 

Odborníci však upozorňují na to, že čistě masová dieta s sebou nese řadu rizik. Nadměrná konzumace masa totiž může vést ke zvýšení rizika srdečních onemocnění nebo chorob trávícího traktu. Kromě toho lidé, kteří konzumují primárně maso, postrádají další nezbytné živiny, jako jsou vitaminy nebo vláknina. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama