Abyste se nespletli: Tato jídla nejsou tak zdravá, jak si myslíte
Nedejte se zmást: Některá jídla a nápoje zdaleka nejsou tak zdravé, jak o nich často slýcháme. Neznamená to, že bychom se jich měli zříct - určitě mají zdravotní benefity. Ale taky mají své stinné stránky.
Určitě jste už mockrát četli o důvodech, proč se vyhýbat potravinám "light" - tuk je v nich nahrazován jinými látkami, které jsou pro náš organismus ještě horší.
Pak ale existují další jídla, o jejichž nevhodnosti se mlčí nebo se dokonce maskuje. Tady je pár z nich.
Suchá fakta o suchých plodech
Bývají považovány za zdravé zobání, ale opatrnost je na místě. Veškeré oříšky a sušené ovoce jsou zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, ale pouze v malém množství. Oříšky a semínka jsou hodně tučné, a pokud jsou zároveń solené, radši na ně rovnou zapomeňte. Už tak soli jíme zhruba dvakrát tolik, než bychom měli, jak dokázal poslední průzkum.
V sušeném ovoci je zase spousta cukru. A u obojího druhu pochoutek je třeba připomenout takřka zákonitý obsah plísní a syřidel, bez nichž by se promněnily v nechutnou hmotu.
Pravda, utopená ve vodě
Příkladem jsou ryby, o nichž se obvykle mluví jako o nejlepší variantě správného jídelníčku. Obzvlášť o těch mořských. Problém je ale v tom, že mají v mase tolik jedovaté rtuti a dalších těžkých kovů, že odborníci radí nejíst je častěji než dvakrát týdně.
A to jde ještě ke všemu o ryby z volného lovu na moři. Ty ostatní se chovají na rybích farmách, kde je krmí průmyslovými granulemi. Nemluvě o pesticidech a aantibiotiích. Jejich maso pak ztratí správné složení tuku (měly by v něm být omega 3 mastné kyseliny, ale jejich obsah prudce klesá) a v podstatě pak není velký rozdíl mezi tučnou rybou a tučným vepřovým. To platí o lososovi a speciálně o pangasovi, který navíc ani není mořská ryba, což se taky málo ví.
Sladký život s hořkým koncem
Potraviny bez cukru, ale se sladkou chutí jsou většinou slazeny syntetickým sladidlem aspartamem. Ten je úzce spojován se vznikem některých rakovinových onemocnění. Kromě toho všechna umělá sladidla klamou mozek sojí sladkou hutí, po níž ale nepřide do organismu počekávaná dávka energie, takže jsme v permanentním fyzickém stresu z očekávání. Výsledkem je neukojitelná chuť právě na sladké, jehož jsme se chtěli zbavit.
Pokud věříte výrobcům, že své produkty sladí "přírodně", třeba stévií, podívejte se na etiketu pořádně. Chemické sladidlo tam naleznete tak jako tak, a navíc často v množství, které vás překvapí.
Když už jsme u nápojů…
Smoothie a freshe jsou na vrcholu popularity. Spousta lidí si je v domnění, že pro své zdraví dělají to nejlepší, často koupí v supermarketech nebo u stánků. . Některé druhy smoothie jsou však vyloženě nezdravé. Kromě velkého množství cukru se u nich používají i vysoce kalorické složky, jako nejrůznější sirupy či dokonce plnotučné zmrzliny jako přídavek či základní surovina.
Podobné je to i džusy, které obvykle považujeme za zdravější alternativu sladkých bublinkových limonád. Cukru však v sobě mají ještě daleko víc!
Chlebíky a tyčinky
Různé pufované chlebíky, lidově zvané polystyren, mají vyšší energetickou hodnotu než běžné pečivo. Obzvlášť, pokud jsou z rýže - ta totiž rozhodně není tak dietní, jak si mnozí myslí. Vždyť v Asii dokázali lidé přežívat s hrstkou rýže i při těžké práci. "Nafouklé" chlebíky jsou zbavené části živin, takže kalorie, které obsahují, patří do kategorie "prázdné". Lepší jsou knekebroty, v nichž je obsažena vláknina, ale když se podíváte na výživivou hodnotu, zjistíte, že jeden ubohý plátek má takřka tolik jako rohlík - ať "špatný" bílý nebo "dobrý" celozrnný, z hlediska energie jsou na tom úplně stejně.
Podobné námitky vznášejí výživoví odborníci proti musli tyčinkám (o snídaňových cereáliích nemluvě) a dokonce i proti proteinovým tyčinkám.
Temné tajemství tmavé čokolády
Ta patří k nejčastěji doporučovaným pochoutkám, protože se z ní nejen nemá tloustnout, ale navíc má mít pozitivní účinky na zdraví. Pravda není obvykle ani jedno z toho. Cukr (nebo ještě hůř: glukozovo-sacharózový sirup) v ní být musí, jinak by to vůbec nebyla čokoláda. A největší údajná výhoda - flavonoidy z kakaových bobů - se pro svou nesnesitelně hořkou chuť musí z větší části odstranit.
Co je horší než maso?
Pokud se člověk vyhýbá uzeninám, při rozhodování, co si dát k pečivu, jsou sýry první volbou. Ale nemusí to být správná volba. problém je v tom, že podíl tuků v sýrech bývá obvykle mnohem vyšší než v zatracovaném mase. Čím chutnější, tím bývá sýr obvykle tučnější - skvělé francouzské či italské sýry mají nezřídka kolem 70 procent tuku. Nejhorší jsou plísňové, krémové a zralé staré sýry.
Tak si vyberte… Tahle rada je myšlena doslova. Není třeba se těchto jídel vzdát, jen si dobře si vybírat, kdy, kolik a v jaké kombinaci je sníte.