reklama

Zaručené tipy proti pálení žáhy: Tyhle potraviny vám uleví

Nepříjemné pálení v oblasti hrudníku nebo horní části břicha bezprostředně po jídle občas zažívá asi každý. Tento nekomfortní stav se lidově nazývá pálení žáhy. Denně se vyskytne asi u 10 procent obyvatelstva a jednou za měsíc potrápí víc než 40 procent dospělé populace.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Lidově "pálení žáhy", odborně "pyróza" je stav, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny navracejí ze žaludku zpět do jícnu. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku.

Snad až příliš důvěrně znají pálení žáhy těhotné ženy. Důvod je prostý - nepříjemný pocit je dán především hormonálními změnami a také tlakem, který způsobuje rostoucí děloha. Pálení žáhy však většinou vymizí brzy po porodu.

Důvodů, proč vás začne pálit žáha, může být víc a ne vždy za to mohou pouze stravovací návyky.

Příčiny pyrózy mohou být fyziologické i patologické

Mezi fyziologické příčiny pálení žáhy patří těhotenství, konzumace těžkých smažených jídel, nadváha, obezita a celkově nezdravý životní styl.

Patologickou příčinou může být infekce bakterií Helicobacter pylori, oslabení jícnového svěrače, nadměrná hladina vápníku v krvi (hyperkalcémie) nebo také pooperační komplikace.

Které potraviny vám pomohou zmírnit tento nekomfortní stav a co dělat, aby se pálení žáhy nevracelo? Projděte si naši grafiku a vyzkoušejte pár tipů na zmírnění nebo odstranění potíží. 

reklama
reklama
reklama