Vyzkoušejte 3 netradiční recepty pro milovníky brambor
Bramborová kaše, bramborový salát nebo bramborák. To jsou dobroty, na které recepty už známe. Vyzkoušejte je ale v netradiční podobě!
Brambory, původní surovina z Peru do Evropy dorazila na lodích. V České republice se brambory ujaly až v 18. století a dnes z nich děláme různé dobroty v podobě bramboráků nebo bramborového salátu.
Podívejte se na tradiční recepty, které jdou udělat trochu jinak. Pokud se vám doma urodilo dost brambor, je nejvyšší čas začít experimentovat.
Bramboráky s masovou směsí
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- mouka dle potřeby
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- mletý pepř a sůl
- 200 g kuřecích prsou
- 200 g vepřového masa
- 2 - 3 papriky
- cibule
Na bramboráky si nastrouháme brambory a přidáme všechny ingredience kromě papriky, masa a cibule. Uděláme si hezké těsto a pečeme je na pánvi. Před pečením ještě z těsta slijte přebytečnou vodu. Placky smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Mezitím si na pánvi osmažíme cibulku, maso a papriky. Vše opepříme a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme. Po změknutí můžeme přidat podle chuti česnek. Servírujeme tak, abychom dali nejprve bramborák, směs a na horu opět bramborák.
Zapečená bramborová kaše s mletým masem
Budeme potřebovat:
- brambory
- máslo
- mléko
- sůl a pepř
- mleté maso
- cibulku
- strouhaný sýr
- olivový olej
- mrkev
Z uvařených brambor si uděláme kaši s máslem a mlékem. Dosolíme a necháme ji trochu hustší. Cibulku si nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme maso, mrkev na kostičky a osolíme a opepříme. Vymažeme si zapékací misku a na dno dáme mleté maso, které pokryjeme bramborovou kaší. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova.
Pečené brambory
Budeme potřebovat:
- 4 velké brambory
- 1 malou brokolici
- 1 jarní cibulku
- 1 stroužek česneku
- půl hrnku kysané smetany
- mléko
- 1 lžíci másla
- 4 lžíce čedaru
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Brambory propícháme vidličkou potřeme olejem a osolíme. Pečeme je v troubě asi 1 hodinu. Mezitím si povaříme brokolici v osolené vodě a rozděláme ji na malé kousky. Vyndáme brambory a necháme vychladnout. Odkrojíme jednu třetinu a vydlabeme lžičkou obsah. Vyškrábané brambory spojíme s mlékem, máslem a smetanou. Nakonec dáme kousky brokolice a strouhaný sýr. Dochutíme cibulkou, česnekem a kořením. Směsí naplníme brambory a dáme pod gril asi na 5 minut, dokud se nerozpustí sýr.
Rady pro správné vaření brambor najdete zde!