Zahřeje nejen na Štědrý den. Rybí polévka třikrát jinak
Rybích polévek existuje několik variací. Třeba máte svůj tradiční recept. My vám přinášíme i další možnosti rybích vývarů a krémů pro zimní dny.
Nevím, jak u vás, ale u nás doma patří rybí polévka na štědrovečerní stůl. Máme skvělý rodinný recept, kde se pojí chutě rybího a hovězího vývaru. Nebojte, prozradím vám ho. Kromě něj i další tři recepty, které si rozhodně nemusíte připravit jen 24. prosince. Zahřejí i v jiné zimní dny.
Začneme klasickým vývarem, který není náročný na suroviny a někdy ani na přípravu. I když musím přiznat, že náš rodinný recept nějaký čas zabere. Především vám umožní zužitkovat i takové části ryby, které byste za normálních okolností vyhodili.
Vývar lze připravit nejen z kapra, použít můžete pstruha, sumce i další sladkovodní ryby. Milovníci hustých polévek si navíc vývar mohou doplnit jíškou nebo smetanou. Přidat lze i trochu bílého vína.
Rybí polévka podle naší rodiny
Budete na ni potřebovat:
- půl kila hovězího masa
- cibule
- stroužek česneku
- dvě mrkve
- menší hlávka celeru
- dva kousky petržele
- pět kuliček nového koření
- šest kuliček pepře
- bobkový list
- dva hřebíčky
- snítka tymiánu
- dvě kapří hlavy (doporučuji bez očí)
- jikry
- máslo
- dvě lžíce hladké mouky
- čerstvá nasekaná nať petrželky
- sůl
- muškátový oříšek
Postup:
1) Nejdříve si připravte hovězí vývar. Osobně hodím do tlakového hrnce hovězí maso (přední hovězí, žebro), cibuli, česnek, mrkev, celer (mělo by ho být trochu více než mrkve a petržele), kuličky nového koření a pepře, hřebíček, bobkový list, tymián.
2) Vaříme v hrnci zhruba půl hodiny až 40 minut. Samozřejmě můžete vařit vývar v klasickém hrnci na mírném ohni, aby se pěkně táhl. Počítejte pak ale s jeho zhruba tříhodinovou přípravou.
3) Vývar poté scedíme a vložíme do něj kapří hlavy, popřípadě i jiné části kapra, a v hrnci vaříme jen asi 20 minut. Opět přecedíte, oberete kapří maso z hlavy, přihodíte maso zpět do vývaru. Jestliže nemáte rádi kusy masa nebo máte malé děti, můžete ho rozmixovat. Maminka tam nechává při mixování na zahuštění i trochu zeleniny. Babička tam naopak ke konci ještě přidá jíšku z mouky a másla (na pánvi si rozehřejete máslo a poprášíte dvěma lžícemi mouky).
4) Zbývá nám připravit jen jikry, které odblaníte a uvaříte ve slané vodě. Je potřeba neustále míchat, aby se jikry nepřipálily. Vařte, dokud jikry nechytnou růžovooranžovou barvu. Uvařené jikry přihoďte do polévky. Jak jsem psala výše, lze ještě s jikrami přidat také máslovou jíšku. Opět jemně rozmixujte. Na závěr přisypte nastrouhaný muškátový oříšek nebo květ a čerstvou nať petrželky. Podávejte s opečenými kousky housky.
Maďarská rybí polévka halászlé dle šéfkuchaře Nordsee
Historie tohoto pokrmu sahá až do roku 1800, v dnešní době má tak řadu obměn. Všechny recepty však spojují dvě základní pravidla. Dle kuchařů je nejlepší, pokud se vaří z co nejvíce druhů sladkovodních ryb. Chybět v ní pak nemůže pro Maďarsko typická červená paprika.
Budete na ni potřebovat:
- 750 g až kilo sladkovodních ryb (kapr, pstruh, sumec, okoun)
- 2 červené cibule
- větší rajče
- 2 zelené papriky
- stroužek česneku
- lžíce sladké červené papriky
- chilli paprička dle chuti
- sůl
- pepř
- sádlo dle potřeby
Postup:
1) Sladkovodní ryby očistěte. Menší ryby můžete použít celé, z kapra nebo sumce odstraňte pouze hlavu, ploutve a ocasy. Zbytek ryby naporcujte na podkovy a schovejte prozatím do lednice.
2) Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte připravené rybí odřezky, na kostky nakrájené rajče a zelené papriky. Zaprašte červenou paprikou a ochuťte špetkou soli a pepře. Vše krátce osmahněte a následně zalijte studenou vodou tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Zakryjte pokličkou a duste přibližně 45 minut, dokud rybí maso nezměkne.
3) Hotový základ polévky propasírujte přes síto do čistého hrnce, přidejte další litr vody a opět přiveďte k varu. Nyní přidejte připravené rybí podkovy a vařte je zhruba 10 až 15 minut do změknutí. Ochuťte solí a pepřem dle potřeby. Na závěr přidejte čerstvou chilli papričku zbavenou semínek a pokrájenou najemno. Podávejte s bílým pečivem.
Lososový krém
Ani v případě, že typické chuti rybího vývaru příliš neholdujete, se nemusíte rybích polévek obávat. Příjemnou alternativou mohou být nejrůznější krémové polévky zjemněné smetanou, které vás i v zimě krásně zasytí a zahřejí.
Při přípravě krémů se navíc vyhnete kuchání a vykosťování ryb i vaření rybích vnitřností. Připravit si ho můžete například z kousku oblíbeného lososa.
Budete na ni potřebovat:
- filet z lososa bez kůže (zhruba 300 g)
- litr zeleninového vývaru
- 200 g cibule
- 350 g brambor
- 150 g mrkve
- 80 g másla
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- lžíce hladké mouky
Postup:
1) Cibuli, mrkev, brambory a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte zeleninu dozlatova. Zaprašte lžící hladké mouky a chvilku restujte, poté zalijte vývarem. Přidejte pokrájený filet z lososa a vařte zhruba 15 minut, dokud nebude zelenina měkká.
2) Vše následně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do připraveného krému přidejte prolisovaný česnek dle chuti a zalijte smetanou. Osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Vše vařte ještě zhruba pět minut. Podávejte se snítkou kopru, kouskem opečeného lososa nebo s nokem z ricotty.