Vyzkoušejte recepty z televizního VIP Prostřeno
Další týden máme za sebou a s ním celé kolo VIP Prostřeno. Tentokrát své kuchařské umění předvedla Daniela Šinkorová, Míša Kuklová, Marcela Březinová a Jiří Berousek
Minulý týden mohli fanoušci VIP Prostřeno sledovat, jak se vařilo u Marcely Březinové, Daniely Šinkorové, Jiřího Berouska a Míši Kuklové. Vyzkoušejte recepty z VIP Prostřeno.
Ve VIP Prostřeno měly přesilu dámy a dokázaly si svého jediného pánského hosta doslova hýčkat. Vařilo se ve velkém a kromě Bylanské bašty si hosté pochutnali na domácí zmrzlině, chřestovém krému, mořském vlku, či mrkvové polévce a závinu s tajným kódem.
Recept na chřestový krém s omáčkou Alfredo podle Daniely Šinkorové
Budete potřebovat:
- 1 kg bílého chřestu
- 1 velkou cibuli
- špetku soli
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- 175 ml bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- šálek nastrouhaného parmazánu
- kelímek smetany na šlehání
- pepř
- hlavičky zeleného chřestu
Na oleji si osmahneme cibulku a česnek. Postupně přidáme pokrájený bílý chřest a osmahneme. Pak zakápneme všechno bílým vínem a přidáme vývar. Množství by mělo být takové, aby byl chřest tak centimetr pod hladinou. Směs si osolíme a opepříme a necháme až se rozvaří. Po změknutí chřest rozmixujeme a přidáme omáčku Alfrédo.
Čtěte také: Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů
Na omáčku Alfrédo si rozpustíme máslo, přidáme smetanu a přivedeme ji k varu. Vmícháme parmazán a osolíme a opepříme dle chuti. To vše vlijeme do rozmixovaného chřestu. Polévku podáváme v mističce ozdobené uvařenými hlavičkami ze zeleného chřestu.
Bylanská bašta na způsob Jiřího Berouska
Budete potřebovat:
- vepřovou panenku
- sůl a pepř
- červené papriky
- olej
- česnek
Na bramborové těsto si připravte:
- 6 brambor
- majoránku
- sušenou petrželku
- špetku vegety
- cibuli
- česnek
- hladkou mouku
- 2 vejce
- sůl a pepř
Připravíme si směs na bramborák ze strouhaných brambor, česneku, cibule a koření a přimícháme vejce. Těsto zahustíme podle potřeby hladkou moukou.
V těstíčku obalujeme osolené a opepřené medailonky z panenky a smažíme na oleji. K obalené panence podáváme bulharské pečené papriky. Na bulharské nakládané papriky potřebujete dlouhé červené kapie, které opečete v troubě, oloupete a zbavíte semínek. Nakládáme je do oleje s česnekem a trochou soli. Papriky nechte naložené alespoň tři dny.
Recept na Jarčinu roládu z rukou Míši Kuklové
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 3 lžíce holandského kakaa
- 2 smetany na šlehání
- půl sáčku vanilkového cukru
- sádlo
Nejprve si oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh. V druhé míse si rozšlehejte žloutky z cukrem, do kterých přidejte kakao a opět směs našlehejte. Jemně do žloutků vmíchejte sníh a těsto vlijte na plech s pečícím papírem vymazaným sádlem. Pečte na 190 stupňů v předehřáté troubě asi 10 minut. Zatím si ušlehejte šlehačku s vanilkovým cukrem a dejte ji vychladit stejně jako korpus.
Když je korpus vlažný, potřeme ho šlehačkou a ještě vlažnou roládu zarolujeme a zabalíme do alobalu. Roládu nechte před podáváním vychladnout v lednici. Moučník podávejte posypaný cukrem a dozdobte čerstvým ovocem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Masopustní hodování: Zabíjačkové i sladké lahůdky
Chcete lehkou večeři? Vyzkoušejte recepty s pohankou
Deset jídel, která nejsou tak zdravá, jak se tváří