reklama

Vyzkoušejte recepty z televizního VIP Prostřeno

Další týden máme za sebou a s ním celé kolo VIP Prostřeno. Tentokrát své kuchařské umění předvedla Daniela Šinkorová, Míša Kuklová, Marcela Březinová a Jiří Berousek

Foto: Isifa/Thinstock

Minulý týden mohli fanoušci VIP Prostřeno sledovat, jak se vařilo u Marcely Březinové, Daniely Šinkorové, Jiřího Berouska a Míši Kuklové. Vyzkoušejte recepty z VIP Prostřeno.

Ve VIP Prostřeno měly přesilu dámy a dokázaly si svého jediného pánského hosta doslova hýčkat. Vařilo se ve velkém a kromě Bylanské bašty si hosté pochutnali na domácí zmrzlině, chřestovém krému, mořském vlku, či mrkvové polévce a závinu s tajným kódem.

Recept na chřestový krém s omáčkou Alfredo podle Daniely Šinkorové

Budete potřebovat:

  • 1 kg bílého chřestu
  • 1 velkou cibuli
  • špetku soli
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 175 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • šálek nastrouhaného parmazánu
  • kelímek smetany na šlehání
  • pepř
  • hlavičky zeleného chřestu

Na oleji si osmahneme cibulku a česnek. Postupně přidáme pokrájený bílý chřest a osmahneme. Pak zakápneme všechno bílým vínem a přidáme vývar. Množství by mělo být takové, aby byl chřest tak centimetr pod hladinou. Směs si osolíme a opepříme a necháme až se rozvaří. Po změknutí chřest rozmixujeme a přidáme omáčku Alfrédo.

Čtěte také: Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů

Na omáčku Alfrédo si rozpustíme máslo, přidáme smetanu a přivedeme ji k varu. Vmícháme parmazán a osolíme a opepříme dle chuti. To vše vlijeme do rozmixovaného chřestu. Polévku podáváme v mističce ozdobené uvařenými hlavičkami ze zeleného chřestu.

Bylanská bašta na způsob Jiřího Berouska

Budete potřebovat:

Na bramborové těsto si připravte:

  • 6 brambor
  • majoránku
  • sušenou petrželku
  • špetku vegety
  • cibuli
  • česnek
  • hladkou mouku
  • 2 vejce
  • sůl a pepř

Připravíme si směs na bramborák ze strouhaných brambor, česneku, cibule a koření a přimícháme vejce. Těsto zahustíme podle potřeby hladkou moukou.

V těstíčku obalujeme osolené a opepřené medailonky z panenky a smažíme na oleji. K obalené panence podáváme bulharské pečené papriky. Na bulharské nakládané papriky potřebujete dlouhé červené kapie, které opečete v troubě, oloupete a zbavíte semínek. Nakládáme je do oleje s česnekem a trochou soli. Papriky nechte naložené alespoň tři dny.

Recept na Jarčinu roládu z rukou Míši Kuklové

Budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 2 smetany na šlehání
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • sádlo

Nejprve si oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh. V druhé míse si rozšlehejte žloutky z cukrem, do kterých přidejte kakao a opět směs našlehejte. Jemně do žloutků vmíchejte sníh a těsto vlijte na plech s pečícím papírem vymazaným sádlem. Pečte na 190 stupňů v předehřáté troubě asi 10 minut. Zatím si ušlehejte šlehačku s vanilkovým cukrem a dejte ji vychladit stejně jako korpus.

Když je korpus vlažný, potřeme ho šlehačkou a ještě vlažnou roládu zarolujeme a zabalíme do alobalu. Roládu nechte před podáváním vychladnout v lednici. Moučník podávejte posypaný cukrem a dozdobte čerstvým ovocem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Masopustní hodování: Zabíjačkové i sladké lahůdky

Chcete lehkou večeři? Vyzkoušejte recepty s pohankou

Deset jídel, která nejsou tak zdravá, jak se tváří

reklama
reklama
reklama