Velikonoční recepty 3x jinak: Dobrou chuť!
Víkend začíná a vy ještě nemáte rozmyšleno, na čem si vaše rodinka pochutná? Beránek s pudinkem, netradiční mazanec s mákem nebo snad velikonoční tlačenka? Stačí si vybrat!
Víkend začíná a vy ještě nemáte rozmyšleno, na čem si vaše rodinka pochutná? Beránek s pudinkem, netradiční mazanec s mákem nebo snad velikonoční tlačenka? Stačí si vybrat!
Velikonoční beránek s pudinkem
Doba přípravy: 15 minut
Přísady:
Na těsto:
• 3 vejce
• 150 g moučkového cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 5 PL rostlinného oleje
• 5 PL horké vody
• 150 g polohrubé mouky
• 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 1 balíček Pudinku s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
• 1 vrchovatá KL strouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
• 10 kapek Citrónového aroma Dr.Oetker
• špetka soli
Na ozdobu:
• rozinky na očička
• 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
Ještě potřebujeme:
• formu na beránka
Příprava:
1. Na přípravu těsta utřeme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem, přidáme olej a horkou vodu. Elektrickým ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudinkem a citrónovou kůrou. Přidáme do žloutkové pěny. Do bílků přidáme citrónové aroma a špetku soli. Elektrickým ručním šlehačem ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Všechno jemně, ale důkladně promícháme.
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané spodní části formy. Přiklopíme vrchní částí. Pečeme v předehřáté troubě.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3-4
Doba pečení: asi 40 minut
3. Po upečení necháme beránka vychladnout ve formě. Poté vyklopíme, rozinky přitlačíme jako očička a hotového beránka pocukrujeme.
Netradiční mazanec s mákem a višněmi
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
Na těsto:
• 500 g hladké mouky
• 1 balíček Droždí Dr.Oetker
• 200 ml vlažného mléka
• 175 g měkkého tvarohu
• 80 g cukru
• 2 vejce
• 1 KL Citrónového aroma Dr.Oetker
• ½ lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
• 1 balíček Vanilínového cukru
• špetka soli
Na náplň:
• 250 ml mléka
• 50 g cukru
• špetka mleté skořice
• 100 g mletého máku
• 2 PL strouhanky
• 360 g okapaných kompotovaných višní
• 250 ml kompotové šťávy
• ½ balíčka Pudinku s vanilkovou příchutí
Na posypání:
• trochu moučkového cukru
Ještě potřebujeme:
• dortovou formu (Ø 26 cm)
Příprava:
1. Na přípravu těsta důkladně promícháme mouku s droždím. Do této směsi postupně přimícháme ostatní suroviny a pomocí elektrického ručního šlehače s hnětacími metlami vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a odložíme na teplé místo oddechnout, dokud se nezdvojnásobí jeho objem.
2. Na přípravu náplně rozmícháme v nádobě na vaření mléko s cukrem, skořicí, umletým mákem a strouhankou a za stálého míchání přivedeme k varu. Náplň odstavíme a necháme vychladnout. Podle návodu na obalu připravíme hutný pudink, místo vody použijeme kompotovou šťávu. Do teplého pudinku přimícháme okapané višně.
3. Z nakynutého těsta vytvarujeme na pomoučněné podložce váleček a vyválíme z něj obdélníkový plát silný 5 mm. Makovou náplň rovnoměrně natřeme na těsto a navrch nalijeme pudink s višněmi. Těsto srolujeme zespoda nahoru a stočenou roládu vložíme do dortové formy (Ø 26 cm), kterou jsme předem vymazali a vysypali moukou. Pečeme v předehřáté troubě.
Elektrická trouba: 165 °C
Horkovzdušná trouba: 145 °C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečení: asi 65 minut
4. Ještě teplý mazanec vyndáme z formy a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Velikonoční vaječná tlačenka
Doba přípravy: asi 20 minut
Doba tuhnutí: asi 3 hodiny, nejlépe přes noc
Přísady:
Na směs:
• 1 sterilovanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu (např. Moravanka hmotnost 330 g)
• 3 zarovnané PL Želatiny v prášku Dr.Oetker nebo 3 plátky želatiny v plátcích Dr.Oetker
• 75 ml nálevu po odkapání zeleniny
• 4 natvrdo vařená vejce
• 1 menší cibule
• 250 ml tatarské omáčky
• 1 zarovnanou KL soli
• 1/2 KL pepře
• 1 PL octa
Ještě potřebujeme:
• formu na biskupský chlebíček
• potravinářskou fólii
• sítko
Příprava:
1. Na přípravu necháme na sítku dobře okapat zeleninu. Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu ze zeleniny. Zeleninu společně s vejci a cibulí nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme
a opepříme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem.
2. Tekutou směs nalijeme do formy vyložené potravinářskou fólií a necháme v chladničce minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout.
3. Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme folii a krájíme. Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.