Velikonoce jinak: Moderní recepty od profíka
Někdo bude barvit vejce, jiný plést pomlázku. Pokud máte během velikonočních svátků v plánu také uvařit nějakou specialitu, máme pro vás malou inspiraci.
Marek Šáda je šéfkuchař luxusních pražských restaurací Bellevue a Mlýnec. Právě pro druhou jmenoval sestavil zajímavé velikonoční menu, které zahrnuje i následující dva pokrmy.
Poskytl nám k nim i recepty:
Pošírované vejce, drůbeží játra, pěna z uzeného bramboru a mladý špenát
Ingredience na 4 porce:
- 4 vejce
- 4 brambory
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- ½ l vývaru
- ½ l smetany
- 120 g drůbežích jater přepuštěné máslo
- sůl, pepř
- na ozdobu: mladý špenát, řeřicha, smažená bramborová sláma
Postup:
Brambory se slupkou pečeme v troubě cca 2 hodiny. Celé vejce pošírujeme v 62,5˚C vodě 1 hodinu. Orestujeme na plátky nakrájenou šalotku, česnek a snítky tymiánu na přepuštěném másle. Zalijeme vývarem a smetanou, vaříme, až se zredukuje na polovinu. Poté rozmixujeme spolu s pečenými bramborami do pěny, osolíme, opepříme.
Játra očistíme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na přepuštěném másle, cca 1 minutu. Do bramborové pěny, vyklepneme uvařené vejce, ozdobíme mladým špenátem, řeřichou a bramborovou slámou.
Jehněčí hřbet a konfit, kroupy, šťovík a jehněčí jus
Ingredience na 4 porce:
- cca 400 g jehněčího (4 hřebínky)
- 2 jehněčí kolínka
- 50 g mrkve
- 50 g cibule
- 50 g čerstvého fenyklu
- 50 g řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 50 g rajčatového protlaku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml vývaru
- přepuštěné máslo
- sůl, pepř
- na přílohu: 100 g krup, 50 g mrkve, 50 g řapíkatého celeru, 50 g pórku, 2 lžíce vývaru, 1 lžíce másla
Postup:
Jehněčí kolínka osolíme, opepříme. Zprudka orestujeme na přepuštěném másle a dáme na stranu. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, fenykl, řapíkatý celer a česnek. Přidáme snítky rozmarýnu, rajčatový protlak, zalijeme červeným vínem a vývarem. Přidáme do směsi zpět kolínka a dusíme pod pokličkou do měkka - cca 1-1,5 hodiny. Maso vyndáme, odebereme část zeleninového základu na omáčku (jehněčí jus) a zbytek zredukujeme. Maso spojíme s redukcí. Konfit osolíme, opepříme a dáme zavakuovat. Necháme vychladnout v lednici a potom krájíme konfit na kostky - porce.
Jehněčí hřebínek očistíme od šlach, osolíme, opepříme, zprudka orestujeme na pánvi na přepuštěném másle (cca 1 minutu z každé strany - zatáhneme), potom pečeme v troubě na 200˚C asi 8-10 minut.
Kroupy uvaříme v osolené vodě. Na přepuštěném másle orestujeme na co nejmenší kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Přidáme kroupy, zakápneme trochou vývaru a zjemníme lžíci másla, osolíme, opepříme.