Vánočka o svátcích nesmí chybět: Recept na tu nejlepší
Podle tradice byste na Štědrý den měli snídat vánočku s rozinkami a mandlemi. Že ji neumíte upéct a každý rok ji kupujete? Protože ta domácí je nesrovnatelně lepší, naučíme vás ji nyní vlastnoučně vyrobit. Je to tak jednoduché!
Podle tradice byste na Štědrý den měli snídat vánočku s rozinkami a mandlemi. Že ji neumíte upéct a každý rok ji kupujete? Protože ta domácí je nesrovnatelně lepší, naučíme vás ji nyní vlastnoručně vyrobit. Je to tak jednoduché!
Připravili jsme si pro vás recept na tradiční staročeskou vánočku - tak, jak ji pekly naše babičky:
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučka
- 50 g rozinek
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- 40 g droždí
- 200 ml mléka
- 100 g oleje
- 250 g hladké mouky
- 30 g mandlí
- citronová kůra
- muškátový oříšek
Postup:
Droždí rozdrobíme do teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, kvásek a špetku citronové kůry a muškátového oříšku. Těsto důkladně zpracujeme (nejlépe rukama), necháme na teplém místě vykynout a znovu prohněteme.
Přidáme dle chuti rozinky a mandle a necháme na 20 minut odpočinout na teplém místě. Z hotového těsta upleteme vánočku, kterou pečeme prvních 5 minut na 190 °C a poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme přibližně 45 minut.
Před podáváním posypeme babiččinu vánočku moučkovým cukrem. Jíme buď samotnou nebo namazanou máslem či marmeládou.
Povedla se?
Vyzkoušejte náš recept, svoje dílo vyfoťte a pochlubte se ZDE >>
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty: Netradiční inspirace na štědrovečerní hostinu
3 skvělé recepty na linecké cukroví
Test: Dokážete se vyléčit přírodními prostředky?