Tři neodolatelné recepty na lahodnou vánočku
Vánoce se blíží a je nejvyšší čas začít trénovat vánočky. Připravili jsme si pro vás tři lahodné recepty na vánočku, které můžete během týdne vyzkoušet a favorita si upečte na Štědrý den.
Vánočka patří k tradičním dobrotám, které nesmí chybět 24. prosince na stole. Receptů na vánočku je mnoho, podívejte se na naše tři vybrané vánočky, které stojí za hřích.
Tvarohovo-vanilková vánočka
Budete potřebovat:
- 50 ml rumu
- 150 g cukru moučka
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 70 g rozinek
- 450 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 kostku tvarohu
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- celou vanilku
- 2 balíčky prášku do pečiva
Rozinky si namočte do rumu. Vanilkový lusk si opatrně nařízneme a vyndáme vanilku, kterou dáme do mléka. Tvaroh si mezi tím rozmačkáme s máslem, cukrem a vejci. V druhé míse si smícháme mouku s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Do promíchané sypké části dáme tvarohovou hmotu a rozinky s rumem. Přilijeme vanilkové mléko a zpracujeme vláčné těsto. Těsto na vánočku je řídké, proto je nutné ho dát do formy na vánočku, kterou si vymažeme a vysypeme. Nahoře těsto uhladíme a pečeme asi 50 - 60 minut na 150 stupňů Celsia. Po půl hodině vánočku přikryjte alobalem a nechte ji dojít v troubě v teple.
Vánočka s jablky z domácí pekárny
Budete potřebovat:
- 3 větší jablka
- 300 ml mléka
- 1 kupovanou vánočku nebo doma pečenou klasickou vánočku
- 100 g másla
- 2 balíčky skořicového cukru
Vánočku si nakrájíme na centimetrové plátky. A v misce s mlékem ji namáčíme a dáváme do domácí pekárny. Očištěná jablka si nakrájíme na kolečka a střídáme s plátky vánočky. Každou vrstvu prosypeme skořicovým cukrem a na vrch vánočky dáme kousek másla. Pečeme asi tak 15 minut a podáváme horké ozdobené moučkovým cukrem.
Tradiční domácí vánočka
Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- vejce
- 150 g másla
- 120 g cukru krupice
- špetku anýze
- 3 dl mléka
- 2 lžíce nasekaných mandlí
- kostku droždí
- 3 žloutky
- špetku soli
- vanilkový cukr
- 2 lžíce rozinek
Máslo necháme změknout a zatím si připravíme droždí v hrníčku vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Vše zahustíme moukou se špetkou soli a na závěr vyklopíme kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké lesklé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme více jak hodinu kynout.
Vykynuté těsto si vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Spodní část upleteme ze čtyř pramenů tak, že vždy vezmeme ten krajní a nejprve podhodíme pod druhý, nadhodíme nad třetí a podhodíme pod čtvrtým pramenem. Takto postupujeme a vždy bereme ten levý krajní. Střední patro upleteme ze tří pramenů a poslední ze 2 tenkých pramenů.
Hotovou vánočku necháme ještě 15 minut kynout, pak potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Vánočku pečeme skoro hodinu v předehřáté troubě na 180 stupňů. Po půl hodině vánočku přikryjeme alobalem. Pokud se vám vánočka bortí, zpevněte ji na několika místech špejlí. Před podáváním ještě pocukrujeme.