Tradiční cukroví v raw variantě: Zdravější i jednodušší
Zkuste letos cukroví v jeho zdravější podobě a s jednodušší přípravou.
Přejídat se o Vánocích cukrovím je neodolatelný hřích, za který si pak v lednu při pohledu na váhu často nadáváme. Nebudeme vám tvrdit, že když zkusíte raw cukroví, nepřiberete ani deko. Ale vaše výčitky svědomí budou rozhodně o dost menší, protože jeho raw varianta je prostě zdravější.
Ve spolupráci s cukráři z pražského podniku MyRaw Café vám teď dokážeme, že raw mohou být i úplně vánoční klasiky jako jsou perníčky, včelí úly nebo dukátky.
Jestli vás do této chvíle trend "raw food" míjel, tak jen připomínáme, že jde v podstatě o syrovou stravu. Během přípravy jídlo nesmí projít teplotou vyšší než je 42 °C. Proč? Protože jen tak v něm zůstane sto procent všech vitamínů a živin, a navíc ho tělo zvládne mnohem lépe zpracovat. V případě cukroví to pak také znamená, že se nemusíte zdržovat pečením.
Perníčky
Ingredience:
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 hrnek kokosové mouky
- 2 lžíce kakaa
- 6 lžic namočených kešu ořechů
- 5 ks datlí (cca 100 g)
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 3 ks hřebíčku
Ingredience na čokoládovou polevu:
- 270 g agáve
- 70 g kakaa
- 6 lžic kokosového oleje
Těsto vyválíme mezi 2 fóliemi asi na 4 mm šířku, vykrajujeme tvary. Cukroví necháme asi na 1 hodinu zatáhnout v sušičce. Zdobíme čokoládovou polevou.
Včelí úly
Ingredience na "piškoty":
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 hrnek namočených kešu ořechů
- půl hrnku agáve
- 1 lžička vanilky
- voda dle potřeby
- 3-4 hrnky kokosové mouky
Vzniklé těsto rozválíme mezi 2 fóliemi a vykrajujeme kolečka.
Ingredience na krém:
- půl hrnku kokosového masíčka
- půl hrnku namočených kešu ořechů
- čtvrt hrnku agáve
- půl lžičky vanilky
- voda dle potřeby
Krém vložíme do igelitového pytlíčku nebo dávkovače na krém.
Ingredience na hnízda:
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 lžíce kakaa
- 3 datle
- 3 lžíce namočených kešu ořechů
Vzniklé těsto plníme do formiček na včelí úlky, doprostřed každého uděláme koncem vařečky dírku, kterou vyplníme krémem a položíme na "piškot".
Dukátky s espresso krémem
Ingredience na těsto:
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 lžíce kakaa
- 3 datle
- 3 lžíce namočených kešu ořechů
Vzniklé těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi a vykrajujeme malá kolečka.
Ingredience na krém:
- 270 g agáve
- 70 g kakaa
- 6 lžic kokosového oleje
- 1 espresso
- 1 lžička skořice
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Upečte pamlsky pro psy: Rychlé a bez cukru
10 alternativ k pšeničné mouce: Vařte zdravěji!
Jednoduchý recept: Jak doma připravit pravého kraba?