Tip na víkendové grilování? Pleskavice od Pohlreicha!
Zdeněk Pohlreich dnes na svém grilu připraví mleté krůtí maso, které uhnětl s výraznou směsí koření, a tentokrát jeho "pleskavici" doprovodí okurková salsa.
Zdeněk Pohlreich, hvězda televizního pořadu Šéf na grilu, je nevyčerpatelnou studnicí všemožných kulinářských nápadů a triků. Tentokrát vám přinášíme recept na jeho "pleskavici" z mletého krůtího masa s výraznou směsí koření, kterou můžete po jeho vzoru doprovodit okurkovou salsou.
Než se ale ponoříte do samotné receptury, projděte si s námi několik základních rad, jak nechybovat během přípravy grilované zeleniny.
Tipy a triky:
1.) I při grilování platí, že čistota je půl zdraví. Mezi jednotlivými chody občas nezapomeneme očistit rošt.
2.) Zelenina je při grilování hodně důležitá, nešetřeme s ní! Nepřejíme se tolik a bude nám lépe. Svěžest masu a přílohám dodá také citronová šťáva.
3.) Pečené papriky lépe sloupneme, když je po grilování necháme chvíli zapařit pod fólií nebo v mikrotenovém sáčku.
4.) Když se vám nepodaří papriky sloupnout stoprocentně (což se nepodaří skoro nikdy), nedělejte si z toho těžkou hlavu. K jídlu patří určitý rustikální dojem…
5.) Pečené papriky míchejte opatrně, jsou měkké, aby z toho nebyla kaše!
6.) Rajčata do salátu rozčtvrtíme, zbavíme je jádřince a "bubáku" a dál krájíme jen zbylé "lodičky". Vnitřek nemusíme vyhodit. Potřeme jím a česnekem opečenou rozkrojenou housku – získáme něco na způsob italské bruschetty a další chuťový rozměr.
Čas grilování začíná... Jak bude o víkendu a další dny? Dozvíte se ZDE!
A teď už pojďme na maso...
Na přípravu krůtích bochánků s okurkovou salsou stačí podle Pohlreicha pouhých patnáct minut. Namleté krůtí maso lehce zahustíte "nejoblíbenějším českým kořením" strouhankou a dochutíte čerstvě namletým pepřem, solí, špetkou chilli, posekanou bazalkou, sójovou omáčkou, citronovou šťávou a utřeným česnekem. K drůbežím kuličkám bude výborný osvěžující okurkový dip s pálivou papričkou jalapeño a koprem, pečený chleba a grilované jarní cibulky.
RECEPT: Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Doba přípravy: 15 minut
Teplota: přímý střední žár 180-230 °C
Připravte si:
na bochánky:
- 500 g mletého krůtího masa
- 100 g strouhanky
- 4 jarní cibulky, nasekané
- 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- malá hrst čerstvé bazalky, jemně nasekané
- 15 ml sójové omáčky
- 1-2 stroužky česneku, nasekaného
- špetku chilli
- mořskou sůl
- čerstvě namletý černý pepř
na salsu:
- 300 g okurky, nahrubo nastrouhané
- trochu čerstvého kopru, najemno nasekaného
- špetku papričky jalapeño, najemno nasekané
- mořskou sůl
- pepř
- 80-100 ml olivového oleje
Pusťte se do toho:
1. V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6-8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a dejte do lednice.
2. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice.
3. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3-4 minuty z každé strany.
4. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíř a servírujte s okurkovou salsou.