Svatomartinské menu: Nesmí chybět husa ani tradiční dezert
Svatomartinské hody jsou celkem oblíbeným českým svátkem jídla. Víte ale, jak si husu připravit doma, a jaký dezert má být součástí slavnostního menu?
Na tradiční husu můžete touhle dobou zajít téměř do jakékoli restaurace. Anebo si ji udělat doma podle našeho receptu. K němu přidáváme ještě návod na výborné Martinské rohlíčky.
Svatomartinská husa
Ingredience:
- 1 husa
- 3 jablka
- 2 hrušky
- 100 g sušené klikvy
- 3 lžíce medu
- 5 lžic balsamika
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- kmín celý
Postup:
Husu důkladně opláchněte, odstraňte přebytečné sádlo a kůži. Sádlo můžete vyškvařit a následně použít při přípravě zelí a lokšů. Husu osušte, posolte a posypte kmínem. Nechte odležet v lednici alespoň pět hodin. Před pečením husu nechte odpočívat dvě hodiny při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 80 °C, na spodní ohřev. Jedno jablko a jednu hrušku vložte do husy. Husu dejte do pekáče prsíčky dolů, zakryjte a pečte minimálně 12 hodin. Poté zvyšte teplotu na 120 °C a pečte další tři hodiny.
Husu občas propíchněte vidličkou, aby z ní odtékal tuk. Před koncem pečení odkryjte pekáč, husu otočte a prsa potřete směsí medu a balsamica. Do pekáče přidejte na čtvrtky pokrájená zbylá jablka a hrušky bez jádřinců, klikvy a ořechy. Zvyšte teplotu na 180 °C, na horní i spodní ohřev. Pečte dozlatova a průběžně polévejte výpekem, aby se maso nevysušilo.
Martinské rohlíčky s ořechovou nádivkou
Ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 80 g cukru
- 250 g měkkého tvarohu
- 7 lžic oleje
- 1 vejce a 1 bílek
- voda (asi 7 lžic)
- 2-3 hrsti plátkových mandlí
Na nádivku:
- 200 ml mléka
- 250 g mletých ořechů
- 80 g mletých piškotů
- 70 g pískového cukru
- 30 g medu
- 1-2 lžíce rumu
Postup:
Nejprve udělejte ořechovou nádivku. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, vsypte ořechy a asi 5 minut prohřejte. Poté vmíchejte ostatní suroviny a po 1 minutě odstavte z plotny a nechte vychladnout. Ze všech surovin na rohlíky vyjma plátkových mandlí uhněťte těsto. Rozválejte ho, nakrájejte na větší trojúhelníky, doprostřed každého dejte část ořechové náplně a srolujte od delší strany do rohlíku. Každý zahněte do podkovy a pod čistou utěrkou nechte 30 - 40 minut kynout. Pak pomašlujte bílkem, posypte mandlemi a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Tip: Rohlíčky můžete upéct také bez náplně.
Další recepty na nejen sváteční jídla najdete na webu www.albert.cz, odkud pochází i tyto dva.