Sezóna jahod vrcholí. Co ještě se z nich dá upéct?
Přidejte k nim rebarboru a vytvořte skvělý koláč podle pravého francouzského receptu.
I když jahody obsahují až 90 procent vody, je v nich mnoho vitamínů, minerálů a mají vůbec největší antioxidační účinky ze všech druhů ovoce. Skvělé jsou čerstvé, ale i v zákuscích a moučnících.
Právě ty teď nabízejí ve francouzském pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Praze 2 v Myslíkově ulici č. 22, kde se specializují na lahůdky ze „sladké Francie“.
Místní šéfcukrář Jaroslav Béza a majitel Jan Ivanco se navíc podělili o jeden ze svých receptů. Kombinace sezónních plodin vytvoří obvykle skvělý chuťový souzvuk a koláč s jahodami a rebarborou to potvrzuje.
Jahodovo-rebarborový francouzský koláč
Ingredience:
Korpus:
- 630g mouky
- 50g másla
- 2 vejce
- 25 g cukru moučka
Náplň:
- 1000 g rebarbory
- 500 g jahod
- 350 g cukru
Crumble:
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 18 g hnědého cukru
- 10 g mletých mandlí
Postup:
Nejprve si připravíme crumble neboli drobenku, a to smícháním všech uvedených surovin dohromady. Z hmoty vytvoříme váleček pro lepší úchop při strouhání. Poté vypracujeme těsto na korpus, vtlačíme ho do pájové formy a dáme péci, až těsto lehce zrůžoví.
Na přípravu náplně si očistíme a nakrájíme rebarboru, přidáme jahody a směs svaříme v hustou marmeládu. Přisypeme do ní cukr, ještě ji lehce povaříme a necháme vychladnout. Do prochladlé pájové formy s předpečeným těstem rozetřeme směs z jahod a rebarbory a nahoru na koláč nastrouháme připravený crumble. Dáme do předehřáté trouby a dopečeme při teplotě 180 stupňů asi ještě 15 minut. Až crumble zezlátne, koláč je hotový.
Víte, že…?
Třísloviny obsažené v jahodách působí protizánětlivě a antibakteriálně. Jahody jsou bohaté i na kyselinu listovou a draslík. Žádné tuzemské ovoce také neobsahuje takové množství manganu, stopového prvku, který se podílí mimo jiné na tvorbě kostí i krvetvorbě, vyživuje nervy a mozek, vlasy a kůži zásobuje barevnými pigmenty a podporuje také libido – odtud patrně pramení přesvědčení, že jahody lze využít i jako velmi příjemné afrodisiakum.
Jahody díky kombinaci draslíku a minerálů také doslova rozproudí krev v žilách: Hodí se pro prevenci arterosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií) a doporučují se při léčbě vysokého tlaku. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin.
Je známé, že jahody odvodňují: Díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové, používají se proto při různých dietách, ale účinně zabírají zejména při dně a dnové artritidě.