Šéfkuchaři radí: Šest věcí, kterým se v restauracích vyhněte
Kuchaři ví nejlíp, co v který den podávají na talíř. Opravdu je dobré si dávat v restauraci úplně vše? Čemu se podle nich vyhnout.
Čerstvost, kvalitní suroviny a profesionální příprava. To jsou základy, díky kterým ochutnáte v restauraci na talíři lahůdku. Ne vždy ale tomu tak je. Zvlášť některým potravinám je lepší se v určitých dnech vyhnout a stejně tak určitým přípravám jídla. Proč a kterým?
1) Nikdy si neobjednávejte rybu v pondělí
Většina restaurací si objednává mořské ryby a plody ve čtvrtek nebo v pátek, aby se předzásobily před víkendem, kdy je zákazníků nejvíce. Čerstvá ryba ale vydrží zhruba jen tři dny, tedy zrovna v pondělí už na ní nemusí být tak hezký pohled. V úterý se pak zbaví zbytků a přichází se s novou objednávkou. Jestliže máte na mořské plody a ryby opravdu chuť, zeptejte se obsluhy, kdy byly ryby dodány do restaurace.
2) Vyhněte se steaku z Kóbe
Proslulé japonské maso z Kóbe pochází z krav a býčků plemene wagyu. Místní už dokonce zakázali jejich vývoz za hranice, jak si jich váží. Jestliže se tedy ke stogramovému steaku na talíři někdy dostanete, zaplatíte extrémně vysokou sumu. Jsou však restaurace, které nabízí i hamburger s Kóbe masem. Že někdo servíruje rozemletý steak z pravého Kóbe? Tomu nevěřte.
3) Zapomeňte na předkrmy z kuřete
Mnoho kuchařů kritizuje kuřecí předkrmy, protože mají tendenci být předražené a méně kreativní než ostatní položky v nabídce. A nejen to. Nutriční poradci dodávají, že často jsou porce těchto jídel dvojité ne-li trojité a zákazníci se zbytečně přejídají. Chcete si užít kulinářský předkrm? Vyberte si z nabídky něco jiného.
4) Přestaňte si objednávat propečený steak
Jeden zahraniční šéfkuchař nedávno zveřejnil argumenty, proč se vyhnout zcela propečenému steaku. Během pár dní se z videa stal doslova viral s vysokou sledovaností. Uvádí v něm celou řadu důvodů, ale nejdůležitější se týká kvality. Objednáním propečeného steaku v podstatě zničíte kvalitu řezu, na kterém řezník i kuchař tak usilovně pracovali. Proč tedy vysolit dobré peníze za maso, které chutná stejně jako průměrně připravený steak doma?
5) Objevte silnou stránku restaurace
Nejlépe uděláte, když se vám podaří objevit specialitu dané restaurace a té se pak držet. Myslí si to alespoň šéfkuchař newyorské kavárny Dream Downtown Michael Armstrong. "Držte se dál od těstovin v pizzériích, ryb ve steakhousu nebo kuřecího teriyaki v sushi baru," míní.
6) Neupravujte si jídlo
V důvěryhodné restauraci kuchař moc dobře ví, co dělá, když skládá dohromady jedinečný pokrm. Vytváří tak nové souznění vůní a chutí. Neničte vytvořenou harmonii a nenahrazujte jednu složku na talíři za jinou. Jistě tam má každá svůj účel. Výjimkou může být leda tak vaše případná alergie na danou potravinu.