Recepty z rebarbory: Voňavá dobrota na víkend!
Rebarbora se stala oblíbenou ingrediencí do salátů a lahodných letních moučníků
Reveň neboli rebarbora se stala oblíbenou ingrediencí v naší kuchyni. Rády z ní pečeme, vaříme a děláme domácí džemy. Pochází z Tibetu a v našem podvědomí si stále myslíme, že jde o zeleninu.
Rebarbora je výborným ovocem, které jíme nasladko i naslano. Podívejte se na recepty, které jsme pro vás vybrali a základní ingrediencí je právě reveň. Dobrou chuť!
Rebarborový džem
Nákupní seznam:
- 1 balíček Gelfix Estra 2:1
- 1 dl vody
- 80 dkg rebarbory
- 10 dkg rozinek
- 2 kusy banánů
- 50 dkg cukru
Rebarboru si oloupeme a pokrájíme na kostičky. Vaříme ji ve vodě asi pět minut. Před koncem přidáme oloupaný a nakrájený banán a rozinky. Vše dováříme asi 10 minut. Do cukru si vmícháme Gelfix a vsypeme do džemu. Mícháme a vaříme ještě tři minuty. Horký rebarborový džem plníme do sklenic. Místo banánů a rozinek lze použít pokrájený pomeranč i s kůrou.
Křehký rebarborový koláč
Nákupní seznam:
- 3 řapíky rebarbory
- tuk
- mouka
- 1 prášek do pečiva
- 3/4 mléka
- 8 lžic rozpuštěného másla
- 1,25 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru
- 2 žloutky
Oloupeme si rebarboru a nakrájíme ji na drobné kostičky. Připravíme si těsto z másla, žloutků a bílky dáme stranou. Ušleháme do pěny a přilijeme mléko. Ke směsi přidáme mouku, kterou jsme promísili s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme nakrájenou rebarborou. Koláč můžeme dozdobit drobenkou a pečeme na 150 stupňů Celsia asi 30 minut. Před podáváním koláč ještě pocukrujeme.
Rebarborový koláč s pudinkem
Nákupní seznam:
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g tuku
- 120 g cukru
- sůl
- půl sáčku vanilkového cukru
- 2 vejce
- 2-3 lžíce mléka
- 1 kg reveně
- 250 g cukru
- 1 pudink
- 2-3 lžíce kysané smetany
- 50 g rostlinného tuku
- 3 vejce
Reveň nakrájíme,očistíme a zasypeme 250 g cukru. Z mouky, prášku do pečiva, 160 g tuku, 120 cukru, soli, vanilkového cukru, 2 vajec a mléka uděláme těsto, které vlijeme na vymazaný plech. Okraje povytáhneme tak, aby přečuhovaly. Ve smetaně rozmícháme pudink a nalijeme ho do slité šťávy z revení, kterou dolijeme trochou vody. Do horkého pudinku dáme rebarboru, tuk a naposledy opatrně vmícháme vyšlehaná 3 vejce. Krém rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.