reklama

Recepty na 3 skvělé svatební výslužky: Tady jsou!

Čeká vás svatba a chcete ušetřit? Upečte si svatební výslužku sama. Máme tři skvělé recepty na muffínek, mini dortík a sušenky.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Chystáte svatbu a chcete ušetřit? Pak si udělejte svatební výslužky doma. Máme pro vás tři úžasné recepty na cupcake, mini dortík a sušenky, kterými své hosty jistě potěšíte.

Jednou z těch příjemnějších svatebních tradic je malá krabička s výslužkou. Co si ji udělat po svém a překvapit rodinu. Díky potaženému fondánu, se mohou udělat pár dní dopředu. Tady jsou...

Kakaovo-banánový cupcake  s mandlemi

Počet porcí: 18

Na těsto si připravte:

  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 80 ml mléka
  • 40 g holandského kakaa
  • 4 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • hrst nasekaných mandlí
  • 200 g cukru krupice
  • 160 g másla

Na krém budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 4 lžíce cukru
  • 400 ml mléka
  • 1 balíček banánového pudinkového prášku

Na potahový fondán na dorty si připravte:

  • 30 ml vody
  • 50 g medu
  • 5 g želatiny
  • 500 g cukru moučka
  • potravinářské barvivo dle vaší volby

Vyložíme si formičku na muffínky papírovými košíčky. Máslo a cukr ušleháme do světlé peny. Postupně po jednom zašleháme vejce vždy jen do smísení. Nakonec přijde mléko. Mouku, kakao, sůl a kypřící prášek smícháme v druhé míse a opatrně přidáváme do tekutých ingrediencí. Jako poslední vmícháme nasekané mandle. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-13 minut. Necháme je vystydnout na kuchyňské mřížce.

Zatím si připravíme krém. Uvaříme si hustý banánový pudink oslazený jednou tolik, než je uvedeno na návodu. Po vychladnutí vyšleháme s máslem, které musí mít pokojovou teplotu.

Dokonalé svatební dorty: elegantní, honosné, vtipné!

Fondán připravíme ze změklé želatiny, kterou jsme si namočili ve vodě. Med nebo glukózu ohřejeme v hrnci s vodou, ale pozor, nesmí se převařit. Měkkou želatinu rozpustíme v teplé vodě s medem. Cukr moučku si prosypeme přes sítko a přimícháme připravený sirup s želatinou.

Hmotu si přeneseme na kuchyňský vál pospaný cukr moučkou a hněteme, dokud nebude vláčná a přestane se lepit na ruce. Pokud chceme fondán obarvit, zapracujeme do něj oblíbenou barvu. Nakonec hmotu zabalíme do potravinářské fólie a uskladníme na suchém a chladném místě.

Studené muffínky si potřeme banánovým krémem a vložíme na ně kolečko fondánu, které jsme si vykrojili z vyválené placky. Zdobení je jen na vaši fantazii. Chcete-li zákusek vylepšit, můžete ho přikrášlit jedlými perlami.

Mini dortík s jahodami

Počet porcí: 4 (záleží na výšce dortu a velikosti vykrajovátek)

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 4 lžíce vlažné vody

Na krém si připravte:

  • 2 šlehačky ke šlehání
  • 2 ztužovače
  • 250 g jahod

Dále budete potřebovat:

  • potahový fondán na dorty (viz 1. recept)

Vyšleháme si sníh z bílků a cukru. Pomalu přimícháme mouku, vodu, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Nakonec opatrně zašleháme (nejnižší stupeň) žloutky. Těsto si rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C asi na 10-15 minut. Vyndáme ve chvíli, až těsto získá karamelovou barvu. Necháme vychladnout.

Náš tip: Co s sebou na svatební cestu? Inspirujte se

Na krém si ušleháme šlehačku se ztužovačem a přidáme nadrobno nakrájené jahody. Necháme půl hodiny v ledničce. Z vychladlého těsta si hrnečkem nebo tvořítek vykrájíme požadované tvary (kolečko, srdce). Na jeden dortík spotřebujeme 3 - 4 kolečka. Každé patro namažeme šlehačkovým krémem a přiklopíme dalším. Až vytvoříme požadovanou výšku, celý dortík lehce potřeme šlehačkovým krémem seshora i po stranách.

Z fondánu si vyválíme placku, která bude dostatečně velká, aby nám překryla celý dortík. Hmotu přeneseme a celý tvar zakryjeme postupným uhlazováním. Přebytečný fondán odřízneme. Vrch ozdobíme fondánovými kytičkami. Pokud chcete připevnit nějaký tvar či motiv, vždy fondán na dortíku navlhčete. Velikost je na vás. Je jedno, zda darujete jeden větší nebo více menších. Záleží na chuti a čase.

Křehké sušenky

Počet porcí: dle vámi zvolené velikosti

Budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g mletého cukru
  • potahový fondán (viz recept 1)
  • marmeládu

Všechny suroviny (kromě marmelády a fondánu) si smícháme dohromady a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu v ledničce odpočinout.

Potom ho vyválíme na válu a vykrajujeme libovolné tvary a velikosti. Sušenky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut na 180 °C, a pak je necháme vychladnout. Některé sušenky slepíme marmeládou jiné si ozdobíme fondánem. Vyválíme hmotu na placku a vykrojíme stejně velký tvar, který přiložíme na sušenku lehce potřenou marmeládou. Tvary dozdobíme barevným fondánem dle vaši fantazie Hezky vypadají i jedlé perličky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svatební rituály: Trapné nebo nutné? Hlasujte!

Inspirace: Svatební kytice podle typu postavy i šatů

Nevolnost psů při cestování autem: Tipy a rady!

reklama
reklama
reklama