Recept na víkend: Zkuste rychlý a levný dezert z máku a brambor
Bábovka a štrúdl jsou sice fajn, ale co víkendové pečení občas proložit něčím netradičním? Tedy vlastně tradičním - znáte například typicky valašský dezert s názvem metyja?
Jídlo, které chutná skvěle, a přitom jsou na něj potřeba jen ty nejzákladnější suroviny, které většinou najdete v každé domácnosti, bývá nejlepší. Přesně takový je pokrm metyja, který na Valašsku kdysi jedli jako lehkou večeři, ale když ho hezky nazdobíte, funguje i jako skvělý dezert.
Recept v moderním pojetí nám poskytla restaurace wellness hotelu Lanterna, který najdete v malé valašské vesničce Velké Karlovice uprostřed malebné přírody Moravskoslezských Beskyd - pochází tedy od toho nejlepšího zdroje.
Místní kuchaři nám také prozradili, že valašské maminky tohle jídlo připravovaly zejména dětem - ty totiž po máku prý velmi dobře spí.
Ingredience:
- 300 g uvařených brambor
- cukr moučka podle chuti
- 1 lžíce mletého máku
- 50g másla
- 2 lžíce povidel
Postup:
Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, rozmačkáme je na kaši a přidáme trochu másla a teplého mléka (jen rozmačkat, nešlehat!). Kaši dáme na talíř a lžící uděláme placku asi dva až tři centimetry vysokou. Pomažeme povidly, posypeme mletým mákem a mletým cukrem a vydatně polijeme rozpuštěným máslem.
Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka:
"Aby metyja nejen dobře chutnala, ale také zajímavě vypadala, doporučuji kaši před servírováním vytvarovat. V naší restauraci se nám osvědčilo tvarování s pomocí formičky na linecké pečivo. Díky ní dezert získá hezký přirozeně kulatý tvar a na talíři vypadá opravdu zajímavě. Pro zpestření chuti k metyji přidáváme také kysanou smetanu."