Recept na tradiční Vánoce: Pravý houbový kuba
Mezi staročeské receptury a pokrmy patří i pravý houbový kuba, jehož recept vám dnes přinášíme.
Již trochu pozapomenuté tradičné české recepty se vrací s plnou slávou na sváteční tabule. Ve všeobecném shonu se většina z nás ráda zastaví, připomene si tradice našich prarodičů a zpříjemní si (nejen) vánoční svátky...Čím?
Třeba staročeskými recepturami a pokrmy, kterých o vánočních svátcích bylo v každé chalupě dost. Pokud mají mít i tradiční chuť, vyplatí se je uvařit z regionálních surovin. Můžete se inspirovat značkou Regionální potravina, která oceňuje ty nejlepší výrobky z českých a moravských krajů od malých a středních producentů. Více na www.regionalnipotravina.cz
Jedním z klenotů české tradiční kuchyně je pravý houbový kuba, jehož recept vám dnes přinášíme.
Houbový kuba
Doba přípravy: 45-60 minut
- 250 g krup - lámanky
- 2 lžíce sádla
- česnek (doporučujeme Český česnek z Podkrkonoší )
- cibule (doporučujeme cibuli z Bořitova od Jaroslava Crháka)
- sůl
- 200 g hlívy ústřičné (doporučujeme ze Žampionárny Doly)
- kmín
- pepř
- majoránka
Postup:
1) Kroupy uvaříme v osolené vodě. Po uvaření propereme ve studené vodě. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli a česnek, poté přidáme kmín a hlívu ústřičnou nakrájenou na kousky.
2) Po orestování hub přidáme propláchnuté krupky a přidáme majoránku.
3) Důkladně promícháme a dáme do sádlem vymaštěného pekáčku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C po dobu 15 až 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pekařovo desatero: Jak poznáte v obchodě dobrý chléb
3 rychlé podzimní večeře, po kterých nepřiberete!
Tarte tatin: Lahodný jablečný koláč z Francie