reklama

5 důvodů, proč Čechy baví pořad Prostřeno!: Hádky, cizojazyčné názvy a adrenalin

Nebudeme se bavit o tom, jestli máte prostřeno, když servírujete oběd rodině, to je v dnešní době považováno za samozřejmost. Mrkneme se na pořad Prostřeno! a na to, v čem spočívá důvod jeho oblíbenosti.

Foto: Profimedia.cz

Důvodů, proč si stále více diváků pravidelně ve všední den mezi šestou a sedmou hodinou zapne televizi a sleduje Prostřeno!, je hned několik. Lidé zkrátka milují, a to už od nepaměti, nahlížení do cizích kuchyní. Stejně jako se fenoménem stává stále více pomlouvání a hodnocení toho, jak bydlí jiní.

Právě posuzování toho, jak bydlí druzí, co vaří, jak se u toho tváří a jak svou úlohu zvládají, vede k tomu, že se člověk jednoduše uklidní a získá pocit, že jemu se vede dobře, v kuchyni zvládá složitější pokrmy a je vůbec o nějaký ten stupínek výš než účastník natáčení.

A jaké jsou další důvody, proč diváci Prostřeno! milují a nenechají si ujít jediný díl?

Hádky mezi soutěžícími

Komunikace mezi lidmi, kteří se neznají a sejdou se u jednoho stolu, bývá občas opravdu zajímavá. Navíc je paradoxem, že i když si soutěžící nechtějí ublížit a shodit se před diváky, jídlo většinou chválí - a nakonec dají tři body. Zajímavá taktika, která osobnostnímu profilu účastníka jistě pomůže.

Boj s cizojazyčnými názvy

Od doby, kdy se Prostřeno! začalo objevovat na televizních obrazovkách, se kulinářské výtvory od domácích jídel posunuly směrem k zahraničním receptům. Cheesecake - to je to slovo, které většina lidí vyslovit neumí. Stejně jako amuse bouche. Pod názvem mousse nikdo nepoznal pokrm francouzského původu - čokoládovou pěnu, ale soutěžící v daném týdnu servírovali - myšky.

Adrenalin na place

Štáb tak úplně neví, v jakých podmínkách bude natáčení probíhat, a musí být připravený na improvizaci v případě, že v bytě bude vypnutý proud, že se na natáčení kromě soutěžícího dostaví také jeho ovíněná manželka nebo že soutěžící nepřijde vůbec. Vzhledem k tomu, že nejde o práci s herci ani studiové natáčení, je celá realizace každého dílu pořádný adrenalin.

Pro všechny generace

Přesně tím pořad je. Kromě starších soutěžících se hlásí i šestnáctiletí studenti a studentky, kteří bravurně zvládají práci v kuchyni. Mnohdy lépe než jejich o generaci starší kolegové. Mají přehled, dokážou zaujmout a čtyřchodové menu, včetně úkolu týdne, většinou zvládají rychleji než starší ročníky. Je to pravděpodobně i tím, že si volí recepty primárně z italské kuchyně, která na přípravu není příliš složitá.

Recepty v knižní podobě

K pořadu vychází pravidelně kuchařské knihy plné receptů, které diváci milují. Rádi vaří podle nápadů, které je zaujaly, poslední kniha vyšla na jaře 2019 u příležitosti desátého výročí vysílání pořadu Prostřeno! Dokonce se objevují sběratelé knih, které si je nechávají pravidelně s aktualizovaným datem podepsat od Václava Vydry nebo Jany Bouškové. U nich je potřeba říci, že oba namlouvají komentáře k pořadu již od prvního dílu pořadu. Což je už úctyhodná doba.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama