reklama

Přivítejte Francii, připijte si Beaujolais Nouveau

Listopad je měsícem vína. Zatímco minulý týden jsme otevírali první láhve letošního Svatomartinského vína, tento čtvrtek nás čekají chutě Francie. Beaujolais Nouveau poteče proudem. Jaké je to vlastně víno?

Foto: Profimedia.cz

Listopad je měsícem vína. Zatímco minulý týden jsme otevírali první láhve letošního Svatomartinského vína, tento čtvrtek nás čekají chutě Francie. Beaujolais Nouveau poteče proudem. Jaké je to vlastně víno?

Vždy třetí čtvrtek v listopadu přichází na trh Beaujolais Nouveau. Tradice tohoto slavnostního otevírání vznikla ve vesnicích ležících severně od Lyonu v roce 1951.

Díky šikovnému marketingu se z této tradice stal celosvětový fenomén. V obchodě se dá láhev Beaujolais Nouveau pořídit už od 150 korun. Podle odborníků se cena za opravdu kvalitní víno pohybuje kolem 300 korun. V restauraci vám pak láhev tohoto vína nejčastěji nabídnou v rozmezí 250 až 450 korun.

O tomto mladém víně jsme si povídali rovnou se dvěma odborníky:

Milan Krejčí je známý český sommeliér, jenž se loni v soutěži, kterou pořádala Světová sommeliérská asociace v Santu Domingu v Dominikánské republice, stal druhým nejlepším sommeliérem světa.

Lada Banetková je sommeliérka, která pracuje v pražské vinné restauraci Mon Rouge Pif, jejímž patronem je slavný herec a vinař Pierre Richard.

Jaký je Váš pohled na Beaujolais Nouveau? Vnímáte jej jako opravdové víno, nebo spíš jako marketingový tah francouzských vinařů?

Krejčí: Je to vinné mládě a podle toho se na něj člověk musí dívat. V podzimních dnech vám vlije do žil energii a radost ze života. Dnes je již uhlazenější a stabilnější, než bývalo v restauracích a braseriích v Lyonu, a to i vzhledem k tomu, že musí zvládnout náročnou cestu do celého světa. Prodá se ho kolem 65 milionů lahví.
Banetková: Toto mladé víno pocházející z odrůdy Gamay vnímám opravdu pouze jako tradici. V historických záznamech se dozvídáme, že výroba vznikla pouze díky nepříznivé ekonomické situaci tehdejší doby.

Zažili jste někdy otevírání Beaujolais Nouveau přímo v oblasti Beaujolais?

Krejčí: Otevírání Beaujolais Nouveau jsem se bohužel přímo v Beaujolais nezúčastnil. Snad se mi to někdy poštěstí. Francouzi totiž opravdu umí slavit a atmosférou každého svátku je nasáklé každé město i vesnice. Pocitově je to jiné než tady u nás. Jako by byli všichni uvolněnější a byli si tak trochu blíž.
Banetková: Zatím ne, není to úplně to pravé ořechové, co by mě táhlo do Francie.

Jaké má Beaujolais Nouveau přednosti? V čem je jeho chuť specifická?

Krejčí: Je to mladé víno, tudíž oplývá spoustou energie, aromatickými tóny fialek, zralých třešní, malin, rybízu, lesního ovoce a jemnými kvasnými aromaty díky metodě karbonické macerace, kdy se celé hrozny v uzavřeném tanku narušují svou vlastní vahou, a kvasinky tak pracují přímo uvnitř hroznů.
Banetková: Ano, to vše proto, abychom si víno mohli vychutnat v tak brzkém období. V samotném víně je velmi výrazná mladost, říznost a nezakulacenost.

Jedná se o mladé víno, jak rychle by měl člověk láhev Beaujolais Nouveau vypít? Dá se například archivovat?

Krejčí: Macerace je poměrně krátká a trvá 4-5 dní, víno má tudíž vysokou ovocitost a nižší obsah tříslovin. Celá struktura vína je lehká, aby se vína dala konzumovat téměř okamžitě. To pochopitelně víno nepředurčuje k dlouhodobému zrání, kdy se ve víně kyseliny, polyfenoly a estery dostávají do harmonie. Lidsky řečeno se víno zjemní a čerstvé ovocné tóny se mění v zavařeninové, sušené až živočišné. Stárnutím Beaujolais Nouveau ztrácí na harmonii a převážně zůstává kyselá chuť.
Banetková: Víno slouží jedině k okamžité spotřebě. Byl by hřích ho prodávat déle než v listopadu, jelikož velmi rychle oxiduje. Nicméně jsem asi dva týdny zpět narazila v jednom nejmenovaném krámku na Beaujolais Nouveau 2010. Chutnat ho ovšem nehodlám.

Dá se podle kvality tohoto vína poznat, jak kvalitní bude ročník vína z této oblasti?

Krejčí: Víno má vždy otisk daného ročníku, a jaký tedy byl, můžeme poznat již v mladém víně. Ročník 2011 podle kvality hroznů na burgundských vinicích, kam jezdím již třetím rokem, bude skvělý.

Toto víno se asi nepije jen tak. Co se podle vás k Beaujolais Nouveau nejvíce hodí?

Krejčí: Ideální kombinací je stejně jako u Svatomartinského pečená husa, kachna či šťavnatý jehněčí hřbet. Taktéž domácí paštiky z vepřového masa, uzené ryby nebo dobrá šunka od kosti. Nemusíte se bát použít pikantní hořčice, křen, víno má v sobě dostatek síly.
Banetková: Určitě tučnější a výraznější pokrm, který nám krásně zatáhne lehce agresivní charakter Beaujolais Nouveau, například kachnu či husu se zelím a s knedlíčkem.

Co bychom měli o mladém Beaujolais znát?

Mladé Beaujolais není nejlepší francouzské víno, které můžete ochutnat, ale v každém případě je to nejznámější francouzské víno. Nové Beaujolais se vyrábí z odrůdy Gamay, která dává vína červená, lehká a ve vůni ovocitá. Drtivá většina mladého Beaujolais je červené víno apelace Beaujolais a Beaujolais Villages. V poslední době nabývá na popularitě i růžové Beaujolais rosé Nouveau.

 

reklama
reklama
reklama