Poznejte španělské recepty z rukou českých celebrit!
VIP Prostřeno opět předvedlo, že naše hvězdy z české umělecké scény to v kuchyni umí. Podívejte se na recepty
Tento týden jste v pořadu VIP Prostřeno mohli sledovat v kuchyni Hanku Křížkovou, Zbigniewa Czendlika, Halinu Pawlowskou a Vladimíra Kratinu. Ochutnejte recepty z pořadu VIP Prostřeno.
VIP Prostřeno sledujte každé úterý a čtvrtek ve 20:00 na Prima family. Máme pro vás recepty, které vám doslova vyrazí dech. Zabloudíme až do Španělska.
Holubice táty Vasila podle Haliny Pawlowské
Budete potřebovat:
- 500 g rýže
- 200 g uzeného masa
- 200 g vepřové plece
- 200 g hovězího na guláš
- sůl, pepř
- mletá paprika
- muškátový květ
- zelí
- cibule
- olej
- máslo
- 4 stroužky česneku
- anglická slanina
- 1 zakysaná smetana
Rýži uvaříme tak, aby byla napůl měkká. Mleté maso podusíme na cibulce na oleji a na másle. Přidáme stroužky česneku. Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Lehce spařené zelí rozdělíme na jednotlivé listy. Rýži smícháme s pokrájeným masem a ochutnáme, zda není třeba dochucovat. Směs zabalte do listů tak, aby nevykukovala. Vložíme je do hrnce s vodou a dusíme asi hodinu. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu opečeme a polijeme jí závitky. Dozdobíme lžící zakysané smetany
Vladimír Kratina vaří jelení hřbet se švestkovým glazé
Budete potřebovat:
- jelení hřbet
- lišky
- švestky
- sádlo
- jalovec, sůl, pepř, drcený kmín
- bílý pepř
- brandy nebo koňak, slivovici
- med
- červené víno
- cukr
- olivový olej
- máslo
Hřbet pokapeme olejem a vetřeme drcený jalovec a necháme několik hodin odpočinout. Omyjeme si bramboru a osušíme je. Pokrájené na čtvrtky je omastíme olejem, osolíme a nechám v troubě upéct.
Lišky si dáme orestovat na sádle, přidáme sůl a drcený kmín s pepřem. Švestky si zatím rozvaříme s cukrem a přidáme panák slivovice. Hřbet si pečlivě osolíme a zprudka ho opečeme na sádle. Dáme ho do trouby na 180 stupňů dopéct asi 7 minut. Po upečení necháme odpočinout 3 minuty a pak krájíme na tenké plátky. Na šťávu si zredukujeme litr červeného vína, přidáme trochu medu a soli. Nakonec zahustíme máslem a už prudce nevaříme. Přeléváme maso a servírujeme s bramborami a liškami.
Manzana fritas podle Hanky Křížkové
Budete potřebovat:
- 3 jablka
- třetinu sáčku dětských piškotů
- skořici
- 2 žloutky
- 2 lžíce strouhanky
- lžíci mandlového likéru
- bílý jogurt
- jahodový toping
- mátu na ozdobu
- olej na smažení
Jablka nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Posypeme je skořicí a přidáme do nich žloutky a rozdrcené piškoty. Dále do směsi vmícháme mandle, cukr, strouhanku a amaretto. Vše promícháme a vytvoříme menší koule, které obalíme ve strouhance. Na talířky si dáme dvě lžíce jogurtu a dozdobíme jahodovým topingem. Kole usmažíme ve fritéze a servírujeme na jogurtu. Dozdobíme mátou a podáváme.