reklama

Poznejte španělské recepty z rukou českých celebrit!

VIP Prostřeno opět předvedlo, že naše hvězdy z české umělecké scény to v kuchyni umí. Podívejte se na recepty

Foto: Žena

Tento týden jste v pořadu VIP Prostřeno mohli sledovat v kuchyni Hanku Křížkovou, Zbigniewa Czendlika, Halinu Pawlowskou a Vladimíra Kratinu. Ochutnejte recepty z pořadu VIP Prostřeno.

VIP Prostřeno sledujte každé úterý a čtvrtek ve 20:00 na Prima family. Máme pro vás recepty, které vám doslova vyrazí dech. Zabloudíme až do Španělska.

Holubice táty Vasila podle Haliny Pawlowské

Budete potřebovat:

  • 500 g rýže
  • 200 g uzeného masa
  • 200 g vepřové plece
  • 200 g hovězího na guláš
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • muškátový květ
  • zelí
  • cibule
  • olej
  • máslo
  • 4 stroužky česneku
  • anglická slanina
  • 1 zakysaná smetana

Rýži uvaříme tak, aby byla napůl měkká. Mleté maso podusíme na cibulce na oleji a na másle. Přidáme stroužky česneku. Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Lehce spařené zelí rozdělíme na jednotlivé listy. Rýži smícháme s pokrájeným masem a ochutnáme, zda není třeba dochucovat. Směs zabalte do listů tak, aby nevykukovala. Vložíme je do hrnce s vodou a dusíme asi hodinu. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu opečeme a polijeme jí závitky. Dozdobíme lžící zakysané smetany

Vladimír Kratina vaří jelení hřbet se švestkovým glazé

Budete potřebovat:

  • jelení hřbet
  • lišky
  • švestky
  • sádlo
  • jalovec, sůl, pepř, drcený kmín
  • bílý pepř
  • brandy nebo koňak, slivovici
  • med
  • červené víno
  • cukr
  • olivový olej
  • máslo

Hřbet pokapeme olejem a vetřeme drcený jalovec a necháme několik hodin odpočinout. Omyjeme si bramboru a osušíme je. Pokrájené na čtvrtky je omastíme olejem, osolíme a nechám v troubě upéct.

Lišky si dáme orestovat na sádle, přidáme sůl a drcený kmín s pepřem. Švestky si zatím rozvaříme s cukrem a přidáme panák slivovice. Hřbet si pečlivě osolíme a zprudka ho opečeme na sádle. Dáme ho do trouby na 180 stupňů dopéct asi 7 minut. Po upečení necháme odpočinout 3 minuty a pak krájíme na tenké plátky. Na šťávu si zredukujeme litr červeného vína, přidáme trochu medu a soli. Nakonec zahustíme máslem a už prudce nevaříme. Přeléváme maso a servírujeme s bramborami a liškami.

 

Manzana fritas podle Hanky Křížkové

Budete potřebovat:

  • 3 jablka
  • třetinu sáčku dětských piškotů
  • skořici
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce strouhanky
  • lžíci mandlového likéru
  • bílý jogurt
  • jahodový toping
  • mátu na ozdobu
  • olej na smažení

Jablka nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Posypeme je skořicí a přidáme do nich žloutky a rozdrcené piškoty. Dále do směsi vmícháme mandle, cukr, strouhanku a amaretto. Vše promícháme a vytvoříme menší koule, které obalíme ve strouhance. Na talířky si dáme dvě lžíce jogurtu a dozdobíme jahodovým topingem. Kole usmažíme ve fritéze a servírujeme na jogurtu. Dozdobíme mátou a podáváme.

 

reklama
reklama
reklama