reklama

Poznejte s námi pravdu o víně!

Milujete víno a chcete se o něm více dozvědět? Podívejte se, jak to vlastně s vínem je

Foto: Profimedia.cz

Červené víno, bílé víno nebo růžové? Každý z nás se jistě setkal s celou řadou odrůd vína. Které je ale to pravé? Existuje mnoho mýtů o víně a mi vám o nich povíme pravdu.

Vinobraní je nejoblíbenějším časem nejen vinařů, ale také milovníků vína. Buďte na kvalitní víno dostatečně připravení a přečtěte si o něm nějaké informace. Máme pro vás pár zajímavostí.

Ve víně je pravda...

Vína nemají stejný obsah alkoholu. Záleží na množství cukru, který byl během fermentace přeměněn na alkohol. Na trhu jsou k zakoupení vína s různým obsahem alkoholu.

Mladé víno nebo archivovat? Ne všechna vína můžeme archivovat. Záleží na době zrání. Většinu vín je třeba vypít hned. Jen některá červená vína s vysokým obsahem třísloviny jsou vhodná k dlouhodobé archivaci.

Nekoukejte na cenu. Dražší víno neznamená kvalitnější. Cena vína se odvíjí od viniční trati, ceny balení, od použití hroznů a na stáří či popularitě vinařství. Drahé víno tedy nemusí být vždy tak fantastické, jako je jeho cena.

Milovníci vína buďte ve střehu

O milovnících vína se hovoří, že jsou snobové a zmlsaní. Je pravda, že správný milovník vína je takový, který se ve víně vzdělává a věnuje se mu s vášní. Nejde jen o bohaté lidi, ale o nadšence, kteří se rádi podělí se svými zkušenostmi.

Víno se šroubovací uzávěrkou? Proč ne! Šroubovací uzávěrky se začínají čím dál více používat. Velkou výhodou je, že se víno od šroubovacího uzávěru nemůže kontaminovat, jako tomu často bývá u korkové zátky.

Po otevření se víno druhý den zkazí. Čerstvě otevřené víno vám naopak vydrží až tři dny. Víno po otevření bývá ještě chuťově lepší. Nebojte se sami otevřít lahev vína, že ji nedopijete. Klidně si víno nalijte ještě tři dny po otevření.

Víno je ideálním doplňkem pokrmu

Všeobecně se říká, že bílé se má pít k rybám nebo drůbeži a červené zase k hovězímu a zvěřině. Tato informace není zcela pravdivá. Nejlépe je si chuť ověřit testováním s pokrmem. Nejlepší je si pročítat etikety na zadní straně, kde dostanete příslušnou radu. V každé dobré vinotéce vám rádi poradí, co se právě k vašemu pokrmu bude nejlépe hodit.

Plíseň znehodnocuje révu. V tomto případě záleží na druhu plísně. Vinaři ušlechtilou plíseň velmi vítají, protože je výborným základem pro botrytické výběry.

Pít jen jeden druh vína? To není pravda. Odborníci doporučují ke každému chodu podávat různá vína. Začněte od aperitivů, lehčích vín až po vína dezertní, která budou dokonalou tečkou za vašim výborným pokrmem.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama