Pečete cukroví a zbyly vám bílky? Máme pro vás recepty!
Vychutnejte si úžasné recepty z bílků, které nám o Vánocích často zůstávají ležet ladem z pečení vánočního cukroví
Vánoce a Advent si žádají lahodné domácí cukroví. Už jste napekli osm druhů cukroví a v lednici se vám hromadí přebytečné bílky? Určitě nic nevyhazujte. Lahodné recepty na vánoční cukroví z bílků jsou tady.
K Vánocům patří tradičně vanilkové rohlíčky, linecké, pracny nebo vosí hnízda, ale proč nevyzkoušet něco netradičního a přitom tak moc dobrého. Podívejte se na naše recepty na vánoční cukroví.
Křupavé ořechové chipsy
Budete potřebovat:
- 4 bílky
- 120 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 200 g ořechů (lískové, vlašské, pistácie, mandle nebo para)
Z bílků si ušleháme tuhý sníh s cukrem a pak už velmi pomalu vmícháme mouku a ořechovou směs v celku. Husté těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu a pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Těsto vyzkoušejte špejlí, zda se nelepí. Srnčí hřbet vyklopíme a necháme do druhého dne vychladnout. Pak buchtu krájíme nejlépe na kráječi nebo v ruce na co nejtenčí plátky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a placky sušíme na 150 stupňů asi 7 - 9 minut. Vzniknou nám krásně křupavé ořechové chipsy, které určitě můžou být plnohodnotným vánočním cukrovím.
Lehké ořechové pusinky
Budete potřebovat:
- máslo na vymazání
- hrubou mouku na vysypání
- citronovou kůru
- 2 bílky
- 140 g cukru moučka
- rozinky
- 60 g ořechů
Ořechy si umeleme a smícháme s rozinkami a citronovou kůrou. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a přidáme moučkový cukr. Směs šleháme nad parou až zhoustne. Odstavíme a přidáme ořechy, rozinky a citronovou kůru. Vše opatrně promícháme a necháme vychladnout. Zatím si vymažeme a vysypeme plech. Z těsta tvoříme kopečky, které sušíme v troubě do té doby než zezlátnou.
Tvarohové kokosky
Budete potřebovat:
- 1 vanilkový cukr
- 4 bílky
- 140 g cukru krupice
- špetku soli
- 70 g měkkého tvarohu
- 200 g kokosu
Z bílků si vyšleháme sníh se špetkou soli. Přidáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a kokos. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů Celsia a ze směsi tvarujeme na pečící papír malé hromádky. Tvarohové kokosky pečeme v troubě dozlatova. Podáváme vychladlé a lehce pocukrované moučkovým cukrem.