Ochutnejte zmrzlinu Carte d´Or 3x jinak
V krásných slunečných dnech se můžete nechat unést chutí zmrzlinového potěšení v mnoha podobách. Nechte vstoupit do vašeho domova třeba atmosféru a chuť Francie, Itálie či Ameriky.
V krásných slunečných dnech se můžete nechat unést chutí zmrzlinového potěšení v mnoha podobách. Nechte vstoupit do vašeho domova třeba atmosféru a chuť Francie, Itálie či Ameriky prostřednictvím dokonalých zmrzlinových receptů.
Francie s chutí karamelu...
Francouzskou specialitou je kompozice dvou vynikajících příchutí - zmrzliny a karamelu. Karamel je lahodná a nejdůležitější součást mnoha dezertů francouzské kuchyně. Poprvé byl použit jako příslovečná tečka nad „i" v dodnes proslulém „planoucím krému" Creme Caramel. Karamel je cukr krátce pečený v troubě. Nevíme, kdo první přišel s tímto jednoduchým, ale geniálním nápadem, který vytvořil tak výbornou chuť. Karamel byl však poprvé popsán ve francouzské kuchařce z roku 1691 a lidé ho milují dodnes.
Francie má na zmrzlinové „evoluci" svůj významný podíl. Právě francouzský fyzik z osmnáctého století René-Antoine Réaumur zjistil, že míchání zmrzliny během zmrazování zlepšuje její konzistenci a chuť a mnohé generace francouzských cukrářů vyvinuly velké úsilí, aby zmrzlinové dezerty dosáhly vrcholu kulinářského potěšení. V Paříži byla také v sedmnáctém století otevřena jedna z prvních zmrzlináren v Evropě. Dnes si ani neumíme představit romantický francouzský večer bez karamelové zmrzliny stimulující smysly.
Ochutnejte Francii u vás doma
Co řeknete na „la soirée du plaisir" čili večer plný potěšení? Proměňte byt v malou francouzskou kavárnu někde u Rue Montmartre. Náladu dokreslí čerstvě uříznuté květy. Užitečná bude také francouzská hudba. Když bude vše připraveno, je čas na francouzskou kuchyni. Můžete vyzkoušejte několik druhů francouzských sýrů, o kterých jste předtím neměli ani tušení. Nejlépe chutnají s originálními francouzskými víny.
Nebojte se experimentovat s hlavními chody. Vyzkoušejte šneky, foie gras a nezapomeňte, že ústřice jsou skvělé afrodiziakum. Jako dezert ochutnejte zmrzlinu Carte d'Or Creme Caramel. Možná ji budete chtít vyzkoušet spolu s originálním francouzským šampaňským. Nebo s teplým jablečným koláčem? Zní to dobře? Pročtěte si náš recept a uvidíte, jaké je to snadné.
Karamelová zmrzlina s teplým jablkovým koláčem
Ingrediencie:
zmrzlina Carte d'Or Creme Caramel
jablečný koláč
100 ml vanilkové omáčky
100 ml jahodové omáčky
šlehačka ve spreji
2 čerstvé jahody a mátové lístky
1 hořká čokoláda
Návod na přípravu:
1. Jablkový koláč zahřejme v troubě nebo mikrovlnné troubě.
2. Talíř ozdobíme namalováním „větviček" podél okraje: uděláme střídavě tečky z jahodové a vanilkové omáčky a „rozmažeme" je jako na obrázku, například kreslením čáry párátkem vedené podél přes jejich střed.
3. Na talíř položíme kopeček zmrzliny a vedle rozetu ze šlehačky a kousek zahřátého jablkového koláče.
4. Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni, na pergamen naneseme lžící její odměřené množství a rozetřeme po okrajích.
5. Celek ozdobíme rozpůlenými jahodami, lístky máty a vychladlé čokolády.
Zmrzlina a Italové
Italům patří dnes přední místo ve spotřebě zmrzliny - průměrný Ital spořádá 9 litrů zmrzliny za rok! Není proto divu, že variací na téma zmrzliny je v Itálii hodně. Dominuje tradiční sladká zmrzlina se sytými barvami a příchutí ovoce, vanilky, čokolády a zejména kávy, bez níž si žádný Ital nedokáže den představit. Voňavé caffe latte je skvělým doplňkem k zmrzlinovým sladkostem i na večer ve dvojici - pro Italy totiž není gelato jen zmrzlinovým dezertem, ale i chutným odpoledním nebo večerním občerstvením.
Italská inspirace
Sladký, bezstarostný život plný potěšení není možný jen na slunečném jihu Evropy. I doma si můžeme odpočinout a cítit se jako v malé italské kavárně. Potřebovat samozřejmě budeme základní atribut, bez kterého si Italové neumí představit den. Kávu. Jak však pít kávu ve večerních hodinách? Italskou atmosféru si lépe navodíme zmrzlinou Carte d'Or s příchutí caffe latte. Nebo cafe latte s horkou čokoládou? Nezapomeňte vyzkoušet náš recept.
Caffe Latte s horkou čokoládou
Ingrediencie:
1 šálek čerstvě zalité kávy espreso
zmrzlina Carte d'Or Caffe Latte
tabulka hořké čokolády
50 g másla
100 ml vychlazeného plnotučného mléka
4 podlouhlé piškoty
čajová lžička skořice
pekanové ořechy
rozinky, čerstvé jahody a mátové lístky
Návod na přípravu:
1. Do misky vsypeme rozdrcenou čokoládu, přidáme máslo a rozpustíme na páře. Mezi smíšené ingredience přidáme skořici a čerstvě uvařenou kávu. Důkladně promícháme.
2. Mléko nalijeme do hrnce a velmi pomalu zahřejeme (na pokojovou teplotu), energicky šleháme, dokud se nevytvoří hustá pěna. Dbáme na to, abychom mléko nezahřáli příliš - pěna ztuhne.
3. Na dno skleněné misky nebo sklenice nalijeme horkou čokoládovou omáčku s kávou a lžičkou naložíme mléčnou pěnu.
4. Na vrch uložíme kopečky zmrzliny a přidáme piškoty.
5. Celek ozdobíme pekanovými ořechy a posypeme špetkou skořice. Můžeme přidat také rozinky, jahody a lístky máty.
Zmrzlina Tiramisu
Ingredience:
zmrzlina Carte d'Or Tiramisu
1 polévková lžíce hnědého cukru
150 ml čerstvě uvařené kávy
40 ml brandy
polovina tabulky bílé čokolády
italské sušenky Amaretto
čerstvé jahody a mátové lístky
kakao
Návod na přípravu:
1. V hrnci rozpustíme cukr, zalijeme ho kávou a počkáme, až se vše důkladně spojí. Přidáme brandy, a opět uvedeme k varu a následně necháme vychladnout.
2. Dobře vychlazenou omáčku nalijeme na dno sklenice, přidáme zmrzlinu a jednu sušenku.
3. Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni, na pergamen naneseme lžící její odměřené množství a rozetřeme po okrajích. Dekoraci na chvíli vložíme do lednice.
4. Dezert posypeme kakaem a rozdrcenými kousky sušenek a ozdobíme jahodami, ozdobou z čokolády a lístkem máty.
Zmrzlina v USA...
Američané jedí zmrzlinu po celý rok, při snídani i při večeři, v létě i v zimě. Průměrný Američan zkonzumuje rekordní množství 23 litrů zmrzliny za rok! Známým americkým milovníkem zmrzliny byl také první americký prezident George Washington. V jeho domě v Mount Veron probíhala skutečná výroba zmrzliny v poměrně velkém měřítku - zmrzlina byla vyráběna na stroji sestrojeném v roce 1759 prezidentovou hospodyní Nancy Johnson a jejími konzumenty byli místní lidé, obyvatelé usedlosti a celá řada hostů. Za otce zmrzlinářského průmyslu v USA se však považuje Jacob Fuss, který v roce 1851 založil první továrnu na zmrzlinu v Baltimoru.
Oplatky na zmrzlinu jsou zase objevem, i když náhodným, jistého amerického zmrzlináře Charlese E. Mentese, který je jako první použil během světové výstavy v roce 1904 v St. Louis, když mu došly talířky a neměl na čem podávat své dezerty. Dnes v Americe zmrzlina prostě nesmí chybět na žádném setkání - rodinném, přátelském nebo partnerském. Zmrzlina Muffin s kakaovou omáčkou a kousky celosvětově oblíbených muffinů pocházejících z americké a anglické kuchyně má jemné a rafinované chuťové přednosti. V romantickém posezení ve dvojici tyto chutě nabudou další rozměr a dodají pocit štěstí a naplnění.
Amerika v rytmu rock'n'rollu
Všichni jsme viděli už tolik amerických filmů, že se nám zdá, jako bychom několikrát navštívili každý americký stát. Je čas sáhnout na to, co nám ukázal Hollywood, a splnit si svůj americký sen u nás doma. Nejlepší je přesun do nejromantičtějšího období 50. let, ve kterém byli muži šarmantní, ženy nevinné a auta chromovaná.
Proměňte dům v „dinner" s červeným kostkovaným ubrusem a velkým jukeboxem. Oblečte si bílé ponožky do černých mokasín a protančete celý večer v rytmu starého rock'n'rollu. V přestávkách mezi tancem si sedněte a vychutnejte šálek kávy a porci zmrzliny Carte d'Or s příchutí amerických muffinů. Pokud má být přestávka delší, můžete si smlsnout na zmrzlině Muffin s kousky sněhových pusinek a brusinkami. Vyzkoušejte náš recept.
Muffin s kousky sněhových pusinek a brusinkami
Ingrediencie:
zmrzlina Carte d'Or Muffin
sněhové pusinky
polovina tabulky hořké čokolády
1 sklenice pomerančové šťávy
1 polévková lžíce cukru
100 g sušených brusinek
čerstvé maliny
Návod na přípravu:
1. V hrnci rozpustíme jednu polévkovou lžíci cukru, nalijeme pomerančový džus a přidáme brusinky. Vaříme, dokud nevznikne hustá omáčka.
2. Na dno sklenice nalijeme vychladlou brusinkovou omáčku. Uložíme kousky drcených sněhových pusinek a porci zmrzlinových kopečků.
3. Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni, na pergamen naneseme lžící její odměřené množství a rozetřeme po okrajích. Dekoraci na chvíli vložíme do lednice.
4. Celek ozdobíme malinami a plátky čokolády.