Nejlepší polévkové recepty na zahřátí: Ochutnejte!
Grog a svařák si schovejte na zimu, na zahřátí v podzimních plískanicích jsou totiž nejlepší polévky! Z našich receptů si vybere každý - milovník vývarů, bramboraček i zeleninových krémů.
Grog a svařák si schovejte na zimu, na zahřátí v podzimních plískanicích jsou totiž nejlepší polévky!
Z našich receptů si vybere každý - milovník vývarů, bramboraček i zeleninových krémů.
Babiččina bramboračka
Ingredience:
- 8 stroužků česneku
- 1 bobkový list
- 2 kostky masoxu
- 4 l vody
- 3 lžíce polévkového koření
- 8 brambor
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 celá petržel
- 8 kuliček černého pepře
- 1/4 celeru
- 1/2 mletého černého pepře
- 5 lžic másla
- 3 kuličky nového koření
- 3 mrkve
- petrželka nebo pažitka
- 3 lžičky majoránky
- 2 hrstě sušených hub
Postup:
Houby namočíme asi na 20 minut do vody. Zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, brambory na větší kostky. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením a vaříme do změknutí.
Čtěte také: Rady pro správné vaření brambor
Z másla a mouky usmažíme růžovou jíšku, kterou necháme vychladnout. Bobkový list a nové koření vyjmeme.
Odebereme trochu vývaru a rozpustíme ho se dvěma kostkami masoxu. Přidáme do hrnce ještě s prolisovaným česnekem, vychladlou jíškou, majoránkou a krátce povaříme.
Polévku dochutíme polévkovým kořením a mletým pepřem. Posypeme čerstvou nebo sušenou petrželovou natí. Babiččinu bramboračku podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem
Ingredience:
- 3 stroužky česneku
- 1 celá petržel
- 1 vejce
- 1 mrkev
- 4 brambory
- 5 kuliček nového koření
- 1 celer
- 2 lžíce másla
- 20 dkg tvrdého sýru
- kmín
- pepř, sůl
Postup:
Na másle orestujeme na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme nakrájené brambory, sůl, pepř, nové koření a kmín a uvaříme.
Když je vše měkké, přidáme 3 stroužky česneku, zakvedláme vajíčko. Hotovou česnečku na talíři hodně posypeme strouhaným sýrem.
Drůbeží vývar s mandlovými knedlíčky
Ingredience:
- 4 malé mrkve
- 4 stonky petrželové natě
- 6 kuřecích skeletů
- 1 cibule
- 2 malé petržele
- 3,5 l vody
- 2 stroužky česneku
- 1 střední celer
- 10 kuliček černého pepře
- mletý černý pepř
- petrželka, sůl
- olej
- 2 vejce
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 100 g vařeného kuřecího masa
- 4 lžíce strouhané housky
- 75 ml mléka
- 60 g mandlí
Postup:
Příprava vývaru: Kuřecí skelety, nebo hřbety očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Celer, mrkev a petržel oloupeme a opláchneme. Stroužky česneku zbavíme slupek. Neoloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu a na řezu opečeme na suché pánvičce dohněda.
Do studené vody vložíme kuřecí kostry, celou zeleninu, opečenou cibuli, česnek, petrželové stonky bez lístků, celý pepř a sůl. Při velmi nízké teplotě necháme vývar probublávat 2 - 3 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu. Potom vše přelijeme přes husté síto, libové maso obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
Příprava knedlíčků: Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo nasekáme na nudličky. Vařené maso rozmixujeme s jedním vejcem, solí a mletým pepřem. Promícháme se 4 lžícemi mléka a zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme malé knedlíčky, které necháme v chladu odležet.
Ze zbývajícího mléka, mouky a jednoho vejce připravíme těstíčko, ve kterém knedlíčky smočíme, obalíme v mandlích a zvolna osmažíme na oleji dorůžova.
Knedlíčky rozdělíme na talíře, přidáme nakrájenou zeleninu, zalijeme horkým vývarem, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
Hrášková polévka
Ingredience:
- 400 g sterilovaného hrášku
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 dl vývaru
- 1/2 malé cibule
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
Cibulku si oloupeme, nakrájíme na jemno a lehce zpěníme na olivovém oleji. Přidáme sterilovaný hrášek i s nálevem, osolíme a opepříme. Přilijeme vývar. Po 10 minutách hráškovou polévku odstavíme a ponorným mixerem rozšleháme dohladka.
Hráškovou polévku servírujeme se zakysanou smetanou, zdobíme petrželkou. Hráškovou polévku podáváme s pečivem nebo topinkami.
Poctivá čočková
Ingredience:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 bobkový list
- 250 g červené čočky
- 1 brambora
- 3 stroužky česneku
- 1/2 červené papriky
- 3 - 4 kuličky nového koření
- mletý černý pepř, sůl
- olivový olej
- petrželka
Postup:
Čočku vypereme a necháme okapat. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou bramboru nakrájíme na kostičky. Papriku omyjeme a zbavíme jadérek.
Na oleji krátce orestujeme plátky česneku, ke kterým přidáme čočku, papriku a brambory. Vše zalijeme vodou, osolíme, vložíme bobkový list a nové koření a zvolna vaříme, dokud nejsou čočka a brambory měkké. Pak odstraníme koření a polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec polévku zjemníme zakysanou smetanou, posypeme nasekanou petrželkou a dochutíme pepřem.
Krémovou čočkovou polévku podáváme s pečivem jako zdravou večeři.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Dýňová sezona vrcholí: Vyzkoušejte naše recepty!
Vyzkoušejte tyto recepty. Působí jako afrodiziakum!
Zjistěte, která jídla vám škodí nejvíc