reklama
 

Na čem si rád smlsne olympionik Ondřej Moravec?

Dozvíte se, jak se stravuje a na čem si rád smlsne Ondřej Moravec, trojnásobný medailista ze Zimních olympijských her 2014 v Soči.

Foto: www.fandimebiatlonu.cz/

Příběh o tom, jak si biatlonový reprezentant Ondřej Moravec díky své píli a nezdolnosti vyjezdil a vystřílel v olympijské Soči dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili je asi dostatečně znám.

Jak se ale, první český muž od dob Emila Zátopka, který na zimní olympiádě získal více než dvě medaile, vlastně stravuje a na čem si rád smlsne? Ono totiž nejen talent, trénink a píle jsou základními kameny úspěchu ve vrcholovém sportu, svou nezpochybnitelnou roli ve špičkových sportovních výkonech hraje i jídlo.

Začněme stylově. Nyní jste v plné letní přípravě na další sezonu. Vím, že je ještě asi příliš brzy se ptát, ale přeci jen mě to nedá - jak byste letošní přípravu srovnal s tou loňskou. Může to snad být ještě lepší než v té uplynulé sezoně, kdy jste slavil triumfy na olympiádě a úspěšně si vedl i ve světovém poháru?

No vždy to může být lepší,teda v mém případě. Loni mi parádně vyšel vrchol sezony, ale v průběhu zimy to zdaleka nebylo ideální. Letos bych se chtěl víc zaměřit na stabilní výkony ve všech závodech a pokusit se posunout v celkovém pořadí. Jinak v tréninku moc změn není, proč měnit něco co funguje.

A jak vidíte své šance například na mistrovství světa, které se bude konat v březnu ve Finsku? Může to vyjít jako na olympiádě?

Udělám proto maximum, v tom je biatlon krásný. To co jsem předvedl na olympiádě asi nikdo nečekal. Tak proč by se to nemělo opakovat. Kontiolahti není zrovna moje oblíbené místo, ale výsledky v závodech tam mám dobré, tak jen doufám, že tam nebude -25°C.

K vrcholovému sportu neodmyslitelně patří správná výživa. Jaký je váš jídelníček během sezony?

Nemám přesně sestavený jídelníček nějakým odborníkem, řídím se sám podle sebe, co moje tělo potřebuje, ale máte pravdu, že správné stravování je pro výkon důležité. Snažím se jíst zdravě, pestře a vyváženě, ale spíš podle svých pocitů a aktuální potřeby. Na závodech jsme odkázáni na kuchyni hotelu, kde bydlíme. Není to tak, že bychom si s sebou vozili vlastní potraviny a vlastního kuchaře. To jsme dělali dříve v juniorech, ale dnes jsou hotelové kuchyně na dobré úrovni a většinou nám vycházejí vstříc, když si třeba k snídani přejeme ovesnou kaši a k obědu něco lehčího… Ne vždy je hotelová nabídka pro sportovce ideální, ale my se s tím nějak popasujeme.

Podívejte se, jaké je oblíbené jídlo Ondry Moravce

Určitě se ale musíte hlídat a den před závodem si těžko dáte něco těžkého… Samozřejmě před závodem nejím žádná těžká jídla, ani moc maso. Obecně jím hodně těstoviny, v podstatě skoro každý den, ty jsou nejčastější položkou v mém jídelníčku. Pak také ryby, ty mám rád. Naštěstí nemám problémy s váhou - kdybych potřeboval shazovat nebo nabírat kila, tak bych musel jídelníček upravit, ale teď si držím zavedený standard a nic na tom měnit nemusím. Důležitý je také dostatečný pitný režim.

A když máte po sezoně a vrátíte se domů, na jaké jídlo domácí kuchyně se těšíte?

Rozhodně na klasické české, třeba na kachnu se zelím, to je moje oblíbené jídlo! Po sezoně si takové těžší jídlo můžu dovolit. Mám rád i sladké, třeba rýžový nákyp nebo žemlovku. Ale jinak nejsem vybíravý, pochutnám si skoro na všem. Tedy kromě koprovky, tu nejím! (směje se)

Co říkáte současnému trendu ohřívat si hotová jídla pohodlně rovnou v mikrovlnce?

V sezoně i během přípravy to máte asi dost hektické, časté přesuny z místa na místo, a hádám, že ne pokaždé je čas si někam skočit na jídlo. Tomu trendu rozumím, protože lidé mají dnes opravdu málo času a platí to hodně i pro sportovce. I my si tedy někdy třeba na soustředění ohřejeme trvanlivá hotová jídla. Sem tam nám je teď dodá i Hamé jako jeden z našich partnerů a rozhodně si nemyslím, že bychom se jejich konzumací nějak šidili. Je to pohodlné a rychlé.

Když jste vloni na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě bral dvakrát čtvrté místo, říkal jste, že ty brambory nemáte rád. Jak je tomu v kuchyni?

(směje se) Když mi brambory "visí na krku" tak je fakt rád nemám, ale na talíři brambory můžu. V jídelníčku je mám zařazené docela často.

Jaký jste kuchař? Vaří u vás doma jen manželka, nebo někdy přiložíte ruku k dílu?

Pokud je manželka doma, tak samozřejmě vaří ona. Když není doma, tak si sám zvládnu uvařit. Já tedy doma zas tak často nejsem (směje se), ale myslím si, že nejsem špatný kuchař. Kdybych to měl vyjádřit čísly, tak je to dejme tomu sedmdesát na třicet ve prospěch manželky.

Když už vaříte vy, co zvládnete?

Já vařím nejradši těstoviny na všechny možné způsoby, ty mám zmáknuté! Vařím je i tehdy, když je žena doma. Nechci nijak snižovat její kuchařské umění, ale co se těstovin týče, ty umím lépe já!(směje se) Pak zvládnu různé úpravy masa s přílohou, rizoto... Nepouštím se do žádných velkých kousků, jako jsou omáčky. Rozhodně nejsem typ chlapa, který by si k večeři ohřál párky. Někdy si taky zajdeme na večeři do restaurace, třeba na steaky, které během sezony moc nejím, nebo na pizzu.

Díky biatlonu jste procestoval velký kus světa. Kde vám nejvíc chutnalo?

Projezdil jsem sice hodně zemí, ale my pobýváme pořád na stejných místech, takže ta kuchyně se opakuje a není prostor zkoušet něco nového. Chutnalo mi ale na severu, hlavně v Norsku. Norové si hodně potrpí na kvalitu jídla, uchvátili mě nejen rybami, ale i dalšími pokrmy. A pak mi samozřejmě chutná v Itálii, na italské jídlo já slyším. Budu se opakovat, ale těstovinami nepohrdnu nikdy.

Na svatební cestě jste byli s manželkou v Malajsii. Jak vám chutnalo tam?

Malajské jídlo bych přirovnal k indickému, hodně kořeněné, nudle, rýže… Nevadilo mi, ale přiznám se, že tuto kuchyni moc nevyhledávám. Překvapilo mě, že domorodci tam jedí dost stereotypně. V hotelu jedli to samé k snídani, obědu i večeři. Klidně si dali k snídani nudle s masem. To tedy opravdu nemusím.

Vnímáte současný trend, že lidé více hledí na kvalitu potravin, čtou si etikety, sledují kuchařské show…?

Všiml jsem si toho, že lidé více koukají na to, odkud potraviny pocházejí, taky je větší rozmach biopotravin a obecně se více lpí na kvalitě. Já sám to mám obdobně, taky sleduji, co si kupuji a co jím, aby to bylo nejen dobré, rád si za kvalitu připlatím. Myslím si, že je to dobře, že lidé nejedí jen podle ceny, ale více podle kvality.

Vybíráte si podle něčeho obchody, kde kupujete potraviny? Nebo jste se už i vy nechal zlákat moderními e-shopy, kde se již dají dokonce zakoupit i trvanlivé potraviny - shodou okolností jeden nedávno na www.hame-eshop.cz zřídila známá potravinářská firma Hamé, která se vloni stala hlavním partnerem českého biatlonu.

Neřekl bych, že nějak zvlášť vybírám, protože dneska už ve většině obchodů máte docela výběr a můžete si koupit jak velmi kvalitní potraviny, tak i samozřejmě ty levnější. Při výběru se tak trochu řídím i zkušeností s danou značkou a její pověstí. I já si občas něco koupím přes internet, nejčastěji elektroniku. O e-shopech s potravinami vím, věřím, že se takto dá nakupovat i docela pravidelně a někomu to může vyhovovat. Já to chci taky zkusit, třeba ten e-shop Hamé. Tahle česká firma nám dodává některé výrobky, nejen zmíněná hotová jídla, ale třeba i sirupy a džemy, ty mi chutnají, jsou to dobré věci, které si dám rád.

Rozhovor proběhnul ve spolupráci s časopisem S chutí o jídle.

Hamé - hlavní partner českého biatlonu www.fandimebiatlonu.cz

Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama