Máte velkou úrodu jablek? Upečte si koláč!
Urodilo se vám letos hodně jablek? Podívejte se na naše recepty, které vám ji pomohou zužitkovat
Urodilo se vám letos hodně jablek a vy nevíte, co si s nimi počít? Máme pro vás pár zajímavých receptů, které část vaší úrody zužitkují a ještě si pochutná celá rodina.
Recepty z jablek patří k těm nejoblíbenějším hlavně u dětí. Jak jinak dostat do těla dostatek vitamínů a posílit imunitní systém než čerstvým ovocem nebo pečenými recepty z jablíček.
Jablečný koláč
Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g cukru moučka
- 250 g másla
- 1 vejce
- půl prášku do pečiva
- 12 jablek
- cukr
- skořici
- citronovou šťávu
- ořechy
Mouku, cukr a povolené máslo spojíme s práškem do pečiva a vajíčkem. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme si ho na dvě části. Jednu část těsta dáme do koláčové formy a vymačkáme do tenké vrstvy. Na těsto dáme oloupaná a nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí, cukrem, citronovou šťávou a ořechy. Druhou polovinu těsta si propracujeme ještě se dvěma lžícemi polohrubé mouky nebo kakaem tak, aby se těsto drobilo. Tuto směs posypeme na vrstvu jablek. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 - 40 minut.
Chutný jablkový džem
Budete potřebovat:
- 1 kg ovoce
- 200 g cukru krystal
- 1 balení želírovacího přípravku
- 2 kusy hřebíčku
- 1 kus skořice
Přebraná a omytá jablka si oloupeme a nastrouháme. Doplníme je kořením a zprudka je vaříme až se třetina šťávy odpaří. Po částek přidáváme cukr a vaříme stále prudce asi 5 minut. Horký džem naplníme do zahřátých sklenic a uzavřeme víčkem. Nezapomeňte vybrat před tím koření. Sterilujeme asi 25 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Vepřové maso na jablkách
Budete potřebovat
- 5 kusů vepřových plátků
- 2 jablka
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- špek
- točený salám
- 5 plátků šunkového salámu
- 1 hermelín
- tvrdý sýr
- ostrý kečup
- sůl
- pepř
Cibuli si nakrájíme na půl kolečka, česnek na plátky, jablka na kousky a vše ostatní na kostičky. Směs vložíme do pekáče, osolíme a opepříme. Na vrch si poklademe osolené a naklepané maso. Malinko podlijeme vodou a pečeme přikryté na 200 stupňů do změknutí. Vyndáme z trouby a přidáme kečup a na maso položíme plátek hermelínu a zasypeme sýrem. Dáme ještě na chvilku do trouby než se sýr rozteče. Podáváme se šťouchanými bramborami.